Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ustavující jednání Zastupitelstva Prahy - z diáře účastníka Hudečka

Své poznámky z něj bych rozdělil dvou částí – první bych nazval fakta, druhou detaily a pikantnosti. I když jsem si vědom toho, že detaily jsou také fakta a naopak, přesto považuji toto dělení pro potřeby popisu událostí za nejvhodnější. Pikantnosti jsou takové ty zaslechnuté větičky, které asi nejlépe vystihují podstatu celého jednání.

Fakta

a)      Kvůli demonstrantům byl začátek odložen až na druhou hodinu odpolední.

b)      Po druhé hodině odpolední měli občané možnost hodinu vystupovat, každý max. 2 minuty. Zástupci petentů, kteří předali „Listopadovou výzvu“ se do tohoto časového limitu nepočítali.

c)       Protože odpoledne už bylo v sále lidí méně – z 94 míst byla i cca desítka stále volná – jednání mohlo pokračovat a většinou hlasů (33) byl zvolen primátor, náměstci, radní, předsedové výborů a také počet výborů, jejich složení a členové. V závěru (okolo 23:00) bylo ještě odhlasováno rozpočtové provizorium.

 

Detaily

S demonstrací neměla TOP 09 co dočinění. Akci jsme neorganizovali, organizátory neznám a nikdy předtím jsem je neviděl. Mezi demonstranty však samozřejmě mohl být kdokoliv, jak apolitický občan, občanský aktivista, tak samozřejmě i člen politické strany, potažmo i TOP 09.

Náš návrh, že by dopoledne před demonstranty vystoupil Zdeněk Tůma a pokusil se vyjádřit také jeho vůli k začátku jednání, byl panem Svobodou odmítnut – právě abychom s tím nebyli spojováni. Načež o pár minut později řekl poslanec, zastupitel hl. m. Prahy a zastupitel Prahy 10, pan Štastný do médií, že je toto naše akce. Tiskové prohlášení pana Svobody o tom, že „Čelní politici TOP 09 Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek a také exprezident Václav Havel se chtějí jen zviditelnit“ pak netřeba komentovat. K demonstraci se později vyjádřila také nová radní, paní Udženija slovy „jsem ráda, že nad pravdou a láskou zvítězil rozum“.

Ve vyhlášené pauze byly vstupní dveře uzamčeny a i zastupitelé museli chodit střeženým zadním vchodem. Na židlích pro veřejnost pak od 14:00 seděla spousta mladých sociálních demokratů. Sem tam mi kolegové podávali zprávu o tom, že je tato mládež hubována za to, že neobsazují všechna místa, ať „…se tedy seženou a sednou tam…“. Jestli tam byli i mladí členové ODS, to se mi nedoneslo. Neznám osobně bohužel ani jedny, ani druhé.

Pro vystoupení občanů ihned po začátku jednání jsme navrhovali 2 hodiny. Byli jsme přehlasováni, nakonec byla možnost jedné hodiny s tím, že každý může mluvit 2 minuty. Úvodní uvedení petentů provedl předsedající Svoboda slovy „… na úvod vystoupí petenti s …chvíli pauza… nějakou peticí …“. Petenti tedy vystoupili, název své výzvy předsedajícímu sdělili a mj. se znovu distancovali od všech politických stran.

Volba byla poprvé v polistopadové historii veřejná. Nalil jsem tedy koaličním kolegům čistého vína, neboť toto ohýbání volebního či jednacího řádu podle toho, jak se to hodí, považuji za značně účelové a do demokraticky vyspělé společnosti nepatřičné. Chápu, že museli okamžitě vystoupit kolegové Štastný a Březina, kteří nás všechny (a to je obzvláště zajímavé, neboť opoziční zastupitele přesvědčovat nemusí a ty koaliční už vůbec ne) poučili o tom, že je přece v zájmu nás všech vidět, kdo a jak volil. Vždyť „… i prezident a vláda je volena veřejně …“ (Štastný, ODS). No, když to říkáte, pane poslanče...

Primátor byl zvolen většinou složenou pouze z hlasů ODS a ČSSD (bez pana Dientsbiera, který se voleb vůbec neúčastnil). Ihned po zvolení se k primátoru Svobodovi seběhlo spousta gratulantů – Zdeněk Tůma (protikandidát), členové ODS a ČSSD a také předsedkyně klubu KSČM. Při gratulaci, která probíhala jen kousek ode mne, neboť jsem seděl na místě z důvodu omezené kapacity sálu vyhrazeném pro Radu, která však ještě nebyla navolena, jsem zaslechl tato slova: „…šlo to i bez našich hlasů“ (Semelová, KSČM). Co dodat?

Při volbě radních a náměstků jsme se chtěli dopídit, co vlastně tito lidé umí, jaké mají předpoklady pro výkon daného rezortu. A tedy jsme se ptali a vyjadřovali. O den později jsem se dočetl v novinách, že toto „kádrování“ jim nevonělo. Tady se musím pozastavit. Volím-li někoho, ptám se napřed. Jedná se tedy o moji politickou nezkušenost nebo naopak o nezkušenost kolegů s opozicí v Praze?

S ohledem na dnes (2.12.) zveřejněnou kauzu úplatků radního Plachého (CSSD) kvůli kandidátkám se právě dotazy zastupitele Lišky (TOP 09) na politickou minulost (členství v ČSSD) či braní úplatků (za porody) na kandidáta na primátora Svobodu jeví jako nadmíru oprávněné. Jen měly evidentně mířit na všechny kandidáty.

Závěrečné schvalování rozpočtového provizoria nám bylo předloženo na stůl pár hodin předtím. Pěkně tlustý svazek papíru. No, hlasujte pro něj, když to nestihnete ani prolistovat, natož přečíst a prostudovat. Jako kdybych se předtím neptal na schůzi předsedů klubů (nebo to možná bylo ještě dříve na schůzce Svoboda, Tůma, Březina, Hudeček, už si bohužel nepamatuji přesně), zda budeme hlasovat ještě o něčem jiném. „Nebudeme, jen volba a konec“. Další schůze Zastupitelstva bude v lednu. Co na tom, že oficiální termín měl být 16. prosince, provizorium bylo schváleno, další práce počká.

Autor: | čtvrtek 2.12.2010 15:17 | karma článku: 23,56 | přečteno: 1695x
  • Další články autora

Praze 1 jsou tramvaje buřt

Václavské náměstí je lokalita plná paradoxů. Jen si to shrňme: přestože je bulvárem v samotném srdci města, má atmosféru pochybné periferie. Na jednu stranu je jednou z nejvyhledávanějších turistických lokalit a na druhou stranu je Václavák oblíbený i pro skupinky narkomanů a pochybných existencí, které si oblíbily zejména tamní pasáže. Václavské náměstí se zapsalo do dějin města i celé země jako ikonické místo, které bylo svědkem řady historických událostí - je symbolem konce totality a příchodu demokracie, ale přesto je zamořen kasiny, hernami, lacinými obchůdky s upomínkovými cetkami a ohyzdnými stánky s pochutinami nevalné chuti. Návštěva Václaváku představuje pro Pražany často jen nutné zlo.

11.1.2013 v 15:04 | Karma: 12,09 | Přečteno: 1111x | Diskuse| Ostatní

Talinn jezdí zadarmo, bude jej Praha následovat?

Od 1. ledna 2013 jezdí obyvatelé estonského velkoměsta hromadnou dopravou zadarmo. Stačí jim k tomu Talinn Card, kterou obyvatelé města přiloží k oranžové čtečce na začátku každé svojí cesty. Talinn si od opatření slibuje méně automobilů v centru města a zklidnění dopravy, o což usiluje i vedení Prahy.

8.1.2013 v 14:31 | Karma: 12,77 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Ostatní

Bém se prý vrací

V tisku se objevily informace o tom, že Pavel Bém míří zpět pod křídla své rodné strany, kde bude srdečně přijat poté, co si bez průkazu ODS odpykal „neetické“ zveřejnění svých „soukromých“ rozhovorů s přítelem Janouškem. To jsou mi věci. Je pravda, že jsem dlouho nečetl něco, co by mě dokázalo udivit víc.

2.1.2013 v 14:55 | Karma: 29,69 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Ostatní

Konec hloupých nápadů?

Za nejdůležitější projekt svého dosavadního působení v roli radního pro územní rozvoj považuji Metropolitní ozvučnou desku. Ne snad že by v pomyslné soutěži neměla tato iniciativa konkurenci, neboť za jeden rok práce v nové koalici se v oblasti územního rozvoje podařilo odvést nebývalé množství dobré práce – zahájení pořizování nového Metropolitního územního plánu, založení Kanceláře veřejného prostoru, reforma Útvaru rozvoje hl. m. Prahy a celkového způsobu, jak v Praze (a potažmo celé republice) uvažujeme o územním plánování. A to nepočítám nutný generální „úklid“, který na nás bohužel zbyl po předchozích „vládcích“ Prahy. Není divu, že pracovní den naší kanceláře má na minutu přesně 24 hodin.

17.12.2012 v 15:43 | Karma: 7,73 | Přečteno: 726x | Diskuse| Ostatní

Jizva na tváři Holešovic

Česká metropole je z urbanistického pohledu výhrou i prokletím zároveň. Nevěříte? Tak si to shrňme. Na jedné straně se může směle chlubit malebnými zákoutími, čtvrtěmi s nezpochybnitelným geniem loci a unikátním historickým centrem. Na straně druhé pak ale její pohlednou tvář hyzdí zanedbávané lokality, které připomínají spíš periferii než čtvrť jednoho z nejkrásnějších evropských měst. Copak o to, každé město má místa, která nejsou jeho výstavní skříní. Praha je ale bohužel „unikátní“ v tom, že tyto lokality najdeme i ve velmi blízkém okolí jejího centra.

5.12.2012 v 17:13 | Karma: 8,35 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1311x
PřF UK v Praze, TOP 09, DR CSTS

Seznam rubrik