Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Téma posledních dní: Co s pražskými náplavkami?

Pražské náplavky jsou dlouho opomíjeným místem pražského veřejného prostoru. Jde přitom o jednu z nejatraktivnějších lokalit Prahy. Chtěl bych, aby se sami Pražané vyjádřili, co chtějí na nábřeží dělat, jestli plavat, posedět nebo zaparkovat.

Vizualizace plovárny Space Factory

 I přes svůj nesporný potenciál se magistrát dosud k náplavkám choval víceméně macešsky. Pokud je zcela neignoroval, tak je chtěl využít pro parkování (to se naštěstí díky odporu Pražanů zrealizovat nepodařilo) nebo pro čistě komerční projekty. Jen pro srovnání v Paříži na náplavkách vytvořili hojně navštěvovanou pláž s vodními kaskádami, Praha naopak investovala do výstavby moderního mola pro obchodní lodě u Štefánikova mostu, které už několik let úspěšně zeje prázdnotou. Což byl zřejmě i cíl bývalého vedení města, protože jinak si zákaz vstupu na takzvané Bémovo molo vysvětlit nedokážu. V tomto případě už prostě hlas lidu tak silný nebyl. Přehlušil jej hlas shůry, hlas bývalého primátora.  Co na tom, že molo stálo miliony korun. Co na tom, že jej prakticky žádné lodě nevyužívají. Co na tom, že nesmyslně zabírá veřejný prostor, na který by měli mít nárok primárně Pražané.

Nedávno se mi do ruky dostal projekt architektonického studia Space Factory, které se pokusilo ve svém návrhu zanedbávaným náplavkám vdechnout nový život. V roli pomyslného respirátoru by podle architektů mohlo být veřejné plovoucí koupaliště. Kruhový objekt o průměru 50 metrů by měl v létě sloužit plavcům, v zimě pak bruslařům, případně i kulturním akcím. Podle návrhářů by jej bylo možné umístit na hladinu Vltavy hned na několika místech. Nápad podpořila nejen radní pro správu majetku Aleksandra Udženija, ale i primátor Bohuslav Svoboda.

Copak o to. Nápad plovárny s barem a saunou je více než líbivý i pro mě. Dokonce už sám sebe vidím, jak rovnou z jednání zastupitelů zamířím mezi vodomilné Pražany zchladit si hlavu a pokochat se pohledem na město či jeho sličné obyvatelky. Ale stejně jako u žen, ani u veřejného prostoru by se člověk neměl nechat oklamat pěknou tvářičkou. Ačkoliv je plovárna vymyšlena důmyslně a nelze ji upřít na české poměry nebývale odvážný design a sofistikované technologie, je třeba si ji představit, jak se na hladině pohupuje v létě roku 2002. Pro zapomnětlivé připomínám, že Prahou tehdy protékalo asi 5000 metrů krychlových vody za sekundu, tedy 100krát více než v průměrných srpnových dnech. Během několika málo hodin se tak masa vody prodrala do pražského metra, zatopila deset čtvrtí a podepsala se na statice řady ikonických památek, včetně Karlova mostu. I přes veškeré propočty rychlost a objem velké vody všechny překvapily.

Autoři projektu sice mohou namítat, že plovárnu lze rozebrat na části a poté díly převézt remorkérem do bezpečí. „Části jsou navrženy tak, aby vyhověly maximálním povoleným limitům průjezdných profilů,“ uvádí na svých stránkách Space Factory. Jenže o povodních není času nazbyt, jestli mě paměť neklame. Nechci být škarohlíd, který jakýkoliv návrh smete ze stolu. Naopak jsem byl vděčný, že autoři vymysleli něco, co má primárně sloužit Pražanům a ne jen turistům či podnikatelům. Ale po krátkém dumání jsem si ale musel chtě nechtě růžové brýle sundat. Pod nimi zbyl jen projekt, který je ukvapený a zcela jistě nebude levný. A opět vznikl v hlavách architektů a zástupců magistrátu. Názor obyvatel je v případě milionových investic opět nepodstatný.

Jak ale naložit s tímto specifickým veřejným prostorem, který je ze strany města dlouhodobě opomíjen? Nelze s náplavkami udělat něco, co město finančně nezruinuje, ale zároveň Pražanům nabídne další prostory, kde budou moci plnohodnotně trávit volný čas? Lidé by měli sami mít možnost říci, jestli na náplavkách chtějí posezení, místo k relaxaci, umělou pláž, obchůdky nebo cyklostezky. Sloužit totiž budou hlavně jim. Ne lodím, ne politikům a ani architektům.

Dokážu si tak představit, že na břehu Vltavy vznikne po vzoru některých evropských měst, při minimální investici, jedno z nejpříjemnějších míst Prahy pro relaxaci a potkávání se s přáteli. A ne „jen“ pěkná plovárna za desítky milionů, která možná bude - stejně jako Bémovo molo - jen pomníkem stávajícího vedení metropole. Méně někdy znamená více - pořekadlo, které by měla mít obzvláště pražská samospráva častěji na paměti.

Ale není třeba věšet hlavu. Něco mi říká, že už brzy budou mít Pražané možnost se k náplavkám
vyjádřit a jednou si budeme moci říct, že Praha je „město pro lidi“.

Autor: | pondělí 3.9.2012 15:00 | karma článku: 9,73 | přečteno: 1011x
  • Další články autora

Spořilovská noční můra

Halloweenský večer 31. října jsem letos nestrávil na večírku v bizarní masce, ale místy děsivé atmosféry jsem si i přesto užil až dost. V rámci projektu Praha pro lidi jsem totiž zamířil v „kostýmu“ zástupce samosprávy do budovy gymnázia na pražském Spořilově, abych s tamními občany a zástupci občanských sdružení prodiskutoval vskutku hrůzostrašné téma: dopravní situaci na Spořilově.

14.11.2012 v 15:23 | Karma: 8,92 | Přečteno: 826x | Diskuse| Ostatní

Nenechme si ukrást řeku

Náplavkám jsem se zde na blogu již krátce věnoval, ale jak se zdá, nedají mi spát. A podle výsledků veřejného setkání Řeka a město v rámci projektu Praha pro lidi očividně nejsem sám.

8.11.2012 v 18:00 | Karma: 8,56 | Přečteno: 837x | Diskuse| Ostatní

K článku v Pražském deníku "Zmizí zeleň s novým územním plánem?"

K článku "Zmizí zeleň s novým územním plánem?" uveřejněném 10. 10. 2012 v Pražském deníku: Jak může paní Rejchrtová tvrdit, co bude a nebude územní plán umožňovat, když v současnosti nemůže vědět, jakou bude mít podobu? Takové výroky jsou bezpředmětným strašením spoluobčanů, popřípadě politickým cvičením, ale nemohou být založeny na relevantních informacích, neboť takovými informacemi zatím nikdo nedisponuje. Nebyla představena ani metodika ani ukázky ani nic podobného. Pokud někdo dokáže z prezentovaných principů (kudy by se mělo ubírat územní plánovaní v Praze) vyvodit tvrzení uvedená v článku, může aspirovat na uznání ve sféře astrologie, kartářství a předpovídání budoucnosti. Jak zřejmě velí česká tradice, jsou dotyčnými zastupiteli Prahy 4 (Rejchrtová, Štěpánek) vyjadřovány obavy na základě informací, které teprve přijdou.

15.10.2012 v 11:00 | Karma: 7,14 | Přečteno: 519x | Diskuse| Ostatní

Totalita zemřela, ať žije totalita…

Touto parafrází nepředvádím své šílenství. Naopak. Jsem si bohužel naprosto vědom toho, že výsledky voleb přesně reflektují stav mysli lidí i celé společnosti a to právě dvě desetiletí po vzniku samostatné České republiky. Blížíme se postupně k bodu, kdy budeme jako společnost znovu rozhodovat o naší další budoucnosti. Zda se vydáme směrem k budování socialismu s lidskou tváří (optimisticky předpokládám, že ten s nelidskou už snad budovat nebudeme) či si zavčasu uvědomíme svou vlastní odpovědnost za naše činy a nepředáme své svobody zpět silnému a robustnímu a neefektivnímu státu.

13.10.2012 v 21:12 | Karma: 25,34 | Přečteno: 2362x | Diskuse| Ostatní

Jak je vidět, dělám skutečně dobrou práci!

V souladu s bezpečnostní koncepcí České republiky se hlavní město Praha snaží dostat pod kontrolu veškerou infrastrukturu, kam krom jiného spadají také zdroje pitné vody a vše, co s tím souvisí. Ač ve svých vyjádřeních kritizuji především minulé vedení města, které uzavřelo dlouhodobou a značně nevýhodnou smlouvu se společností Veolia, právě tato společnost se cítí mými výroky dotčena. Znovu proto opakuji: hlavní vinu přičítám městu, nikoliv společnosti Veolia. Na druhou stranu je na základě reakce vidět, že je dobré se tomuto tématu věnovat dlouhodobě, což mám také v plánu.

11.10.2012 v 13:55 | Karma: 7,10 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1311x
PřF UK v Praze, TOP 09, DR CSTS

Seznam rubrik