Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Téma posledních dní: Co s pražskými náplavkami?

Pražské náplavky jsou dlouho opomíjeným místem pražského veřejného prostoru. Jde přitom o jednu z nejatraktivnějších lokalit Prahy. Chtěl bych, aby se sami Pražané vyjádřili, co chtějí na nábřeží dělat, jestli plavat, posedět nebo zaparkovat.

Vizualizace plovárny Space Factory

 I přes svůj nesporný potenciál se magistrát dosud k náplavkám choval víceméně macešsky. Pokud je zcela neignoroval, tak je chtěl využít pro parkování (to se naštěstí díky odporu Pražanů zrealizovat nepodařilo) nebo pro čistě komerční projekty. Jen pro srovnání v Paříži na náplavkách vytvořili hojně navštěvovanou pláž s vodními kaskádami, Praha naopak investovala do výstavby moderního mola pro obchodní lodě u Štefánikova mostu, které už několik let úspěšně zeje prázdnotou. Což byl zřejmě i cíl bývalého vedení města, protože jinak si zákaz vstupu na takzvané Bémovo molo vysvětlit nedokážu. V tomto případě už prostě hlas lidu tak silný nebyl. Přehlušil jej hlas shůry, hlas bývalého primátora.  Co na tom, že molo stálo miliony korun. Co na tom, že jej prakticky žádné lodě nevyužívají. Co na tom, že nesmyslně zabírá veřejný prostor, na který by měli mít nárok primárně Pražané.

Nedávno se mi do ruky dostal projekt architektonického studia Space Factory, které se pokusilo ve svém návrhu zanedbávaným náplavkám vdechnout nový život. V roli pomyslného respirátoru by podle architektů mohlo být veřejné plovoucí koupaliště. Kruhový objekt o průměru 50 metrů by měl v létě sloužit plavcům, v zimě pak bruslařům, případně i kulturním akcím. Podle návrhářů by jej bylo možné umístit na hladinu Vltavy hned na několika místech. Nápad podpořila nejen radní pro správu majetku Aleksandra Udženija, ale i primátor Bohuslav Svoboda.

Copak o to. Nápad plovárny s barem a saunou je více než líbivý i pro mě. Dokonce už sám sebe vidím, jak rovnou z jednání zastupitelů zamířím mezi vodomilné Pražany zchladit si hlavu a pokochat se pohledem na město či jeho sličné obyvatelky. Ale stejně jako u žen, ani u veřejného prostoru by se člověk neměl nechat oklamat pěknou tvářičkou. Ačkoliv je plovárna vymyšlena důmyslně a nelze ji upřít na české poměry nebývale odvážný design a sofistikované technologie, je třeba si ji představit, jak se na hladině pohupuje v létě roku 2002. Pro zapomnětlivé připomínám, že Prahou tehdy protékalo asi 5000 metrů krychlových vody za sekundu, tedy 100krát více než v průměrných srpnových dnech. Během několika málo hodin se tak masa vody prodrala do pražského metra, zatopila deset čtvrtí a podepsala se na statice řady ikonických památek, včetně Karlova mostu. I přes veškeré propočty rychlost a objem velké vody všechny překvapily.

Autoři projektu sice mohou namítat, že plovárnu lze rozebrat na části a poté díly převézt remorkérem do bezpečí. „Části jsou navrženy tak, aby vyhověly maximálním povoleným limitům průjezdných profilů,“ uvádí na svých stránkách Space Factory. Jenže o povodních není času nazbyt, jestli mě paměť neklame. Nechci být škarohlíd, který jakýkoliv návrh smete ze stolu. Naopak jsem byl vděčný, že autoři vymysleli něco, co má primárně sloužit Pražanům a ne jen turistům či podnikatelům. Ale po krátkém dumání jsem si ale musel chtě nechtě růžové brýle sundat. Pod nimi zbyl jen projekt, který je ukvapený a zcela jistě nebude levný. A opět vznikl v hlavách architektů a zástupců magistrátu. Názor obyvatel je v případě milionových investic opět nepodstatný.

Jak ale naložit s tímto specifickým veřejným prostorem, který je ze strany města dlouhodobě opomíjen? Nelze s náplavkami udělat něco, co město finančně nezruinuje, ale zároveň Pražanům nabídne další prostory, kde budou moci plnohodnotně trávit volný čas? Lidé by měli sami mít možnost říci, jestli na náplavkách chtějí posezení, místo k relaxaci, umělou pláž, obchůdky nebo cyklostezky. Sloužit totiž budou hlavně jim. Ne lodím, ne politikům a ani architektům.

Dokážu si tak představit, že na břehu Vltavy vznikne po vzoru některých evropských měst, při minimální investici, jedno z nejpříjemnějších míst Prahy pro relaxaci a potkávání se s přáteli. A ne „jen“ pěkná plovárna za desítky milionů, která možná bude - stejně jako Bémovo molo - jen pomníkem stávajícího vedení metropole. Méně někdy znamená více - pořekadlo, které by měla mít obzvláště pražská samospráva častěji na paměti.

Ale není třeba věšet hlavu. Něco mi říká, že už brzy budou mít Pražané možnost se k náplavkám
vyjádřit a jednou si budeme moci říct, že Praha je „město pro lidi“.

Autor: | pondělí 3.9.2012 15:00 | karma článku: 9,73 | přečteno: 1011x
  • Další články autora

Praze 1 jsou tramvaje buřt

Václavské náměstí je lokalita plná paradoxů. Jen si to shrňme: přestože je bulvárem v samotném srdci města, má atmosféru pochybné periferie. Na jednu stranu je jednou z nejvyhledávanějších turistických lokalit a na druhou stranu je Václavák oblíbený i pro skupinky narkomanů a pochybných existencí, které si oblíbily zejména tamní pasáže. Václavské náměstí se zapsalo do dějin města i celé země jako ikonické místo, které bylo svědkem řady historických událostí - je symbolem konce totality a příchodu demokracie, ale přesto je zamořen kasiny, hernami, lacinými obchůdky s upomínkovými cetkami a ohyzdnými stánky s pochutinami nevalné chuti. Návštěva Václaváku představuje pro Pražany často jen nutné zlo.

11.1.2013 v 15:04 | Karma: 12,09 | Přečteno: 1111x | Diskuse| Ostatní

Talinn jezdí zadarmo, bude jej Praha následovat?

Od 1. ledna 2013 jezdí obyvatelé estonského velkoměsta hromadnou dopravou zadarmo. Stačí jim k tomu Talinn Card, kterou obyvatelé města přiloží k oranžové čtečce na začátku každé svojí cesty. Talinn si od opatření slibuje méně automobilů v centru města a zklidnění dopravy, o což usiluje i vedení Prahy.

8.1.2013 v 14:31 | Karma: 12,77 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Ostatní

Bém se prý vrací

V tisku se objevily informace o tom, že Pavel Bém míří zpět pod křídla své rodné strany, kde bude srdečně přijat poté, co si bez průkazu ODS odpykal „neetické“ zveřejnění svých „soukromých“ rozhovorů s přítelem Janouškem. To jsou mi věci. Je pravda, že jsem dlouho nečetl něco, co by mě dokázalo udivit víc.

2.1.2013 v 14:55 | Karma: 29,69 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Ostatní

Konec hloupých nápadů?

Za nejdůležitější projekt svého dosavadního působení v roli radního pro územní rozvoj považuji Metropolitní ozvučnou desku. Ne snad že by v pomyslné soutěži neměla tato iniciativa konkurenci, neboť za jeden rok práce v nové koalici se v oblasti územního rozvoje podařilo odvést nebývalé množství dobré práce – zahájení pořizování nového Metropolitního územního plánu, založení Kanceláře veřejného prostoru, reforma Útvaru rozvoje hl. m. Prahy a celkového způsobu, jak v Praze (a potažmo celé republice) uvažujeme o územním plánování. A to nepočítám nutný generální „úklid“, který na nás bohužel zbyl po předchozích „vládcích“ Prahy. Není divu, že pracovní den naší kanceláře má na minutu přesně 24 hodin.

17.12.2012 v 15:43 | Karma: 7,73 | Přečteno: 726x | Diskuse| Ostatní

Jizva na tváři Holešovic

Česká metropole je z urbanistického pohledu výhrou i prokletím zároveň. Nevěříte? Tak si to shrňme. Na jedné straně se může směle chlubit malebnými zákoutími, čtvrtěmi s nezpochybnitelným geniem loci a unikátním historickým centrem. Na straně druhé pak ale její pohlednou tvář hyzdí zanedbávané lokality, které připomínají spíš periferii než čtvrť jednoho z nejkrásnějších evropských měst. Copak o to, každé město má místa, která nejsou jeho výstavní skříní. Praha je ale bohužel „unikátní“ v tom, že tyto lokality najdeme i ve velmi blízkém okolí jejího centra.

5.12.2012 v 17:13 | Karma: 8,35 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1311x
PřF UK v Praze, TOP 09, DR CSTS

Seznam rubrik