Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

MHD: Systémové změny jsou dobré. Úspory ale musíme hledat i jinde

Pražská hromadná doprava nám už celé dva pracovní týdny jezdí podle nových jízdních řádů. A tak přichází čas se pozastavit nad tím, co všechno se kolem této změny událo.

Bouře před bouří

Rada hl. m. Prahy na poslední chvíli (14. 8. 2012) schválila, že od prvního září 2012 dojde k rozsáhlým změnám v pražské hromadné dopravě. A to za jediným účelem – ušetřit stovky milionů korun. Jistě by se daly uspořit i jinak, ale o tom až později.

V půlce srpna začala podle mého dobře zvládnutá informační kampaň, která upozorňovala cestující na chystané změny. V tu chvíli média začala chrlit jeden hrozivější scénář za druhým. (Revoluce v pražské MHD začne za týden, “Změny v MHD, proč?“ volají stovky lidí, apod.). Hysterie se tak rozšířila nejen mezi  rezidenty, ale i mezi zástupci městské samosprávy.

 

Vždyť to jede jinam

A pak to přišlo. V pondělí 3. září všichni očekávali chaos, kolaps, hodinová zpoždění zbloudilých tramvají a autobusů a neméně zmatené cestující. I pan primátor se hned ráno vypravil na dopravní dispečink, aby mohl v přímém přenosu zachránit město tonoucí v chaosu. Z pohledu médií se stalo to nejhorší, co se v dané chvíli mohlo stát. Vůbec nic. Autobusy neměly zpoždění, tramvaje jezdily po svých nových trasách bez problémů a lidé se až na naprosté výjimky dostali do práce bez větších problémů. Dopravní armagedon nenastal.

 

Síť je sice řidší, zato má silnější uzly

Za to, že se vše povedlo víceméně bez problémů, můžeme vděčit především zaměstnancům DPP. To oni bezchybně zvládli kritické první dny přechodu na nový systém dopravy. Pomyslné vavříny tak náleží právě jim.

Nový koncept je sám o sobě dobrým krokem. Síť MHD je dnes bezesporu efektivnější. I z pohledu územního rozvoje je jednodušší napojovat malé linky na páteřní autobusovou síť, než zběsile měnit trasy podle toho, jak lidé migrují. Změny mají určitě spoustu drobných much, jako je například nesmyslné vystupování a nastupování na trase linky 191, respektive 143 z Andělu do Dejvic apod. Celkově ale tento systém Praze i jejím obyvatelům a návštěvníkům jen prospěje.

 

Škrty ano, ale i jinde

Jsem rád, že se v DPP začalo šetřit. Zhruba 15 miliardový roční rozpočet tohoto podniku je pro město dlouhodobě neudržitelný. Nemohu se ale přesto zbavit pocitu, že se začalo spořit na špatném místě. Musíme se v Radě hlavního města postarat o to, aby další šetření pana Lásky, trestní oznámení i výběr nového ředitele vedly k tomu, že se začne škrtat hlavně v zakázkách, jež DPP dříve šil na míru pro „spřátelené“ subjekty. Tam by se možná daly najít větší rezervy než vymodlených 400 milionů ročně.

Autor: | úterý 25.9.2012 15:00 | karma článku: 9,74 | přečteno: 1042x
  • Další články autora

Ladím, ladíš, ladíme…Prahu!

V posledních týdnech jsem příspěvky na blog poněkud zanedbával. A ne že by nebylo o čem psát. Rozpad koalice, pokusy o sestavení nové, do toho velká voda a následně i volba nové Rady hl. m. Prahy. Ovšem mám pocit, že o tom všem už bylo napsáno dost a dost. Všechna témata byla podrobena komentářům z různých úhlů pohledu, z různých koutů politického spektra. V následujících řádcích se tedy budu věnovat události, nikterak do očí bijící, médii poměrně opomíjené. Přesto si podle mě zaslouží pár slov.

20.8.2013 v 19:41 | Karma: 8,45 | Přečteno: 1836x | Diskuse| Ostatní

Metropolitní ozvučná deska: rok první

Metropolitní ozvučná deska slaví roční narozeniny. A roste jako z vody. Na první setkání, na jaře roku 2012, se dostavilo něco kolem třiceti diskutujících. Letos v dubnu už jsme v rezidenci primátora napočítali téměř sedmdesát účastníků diskuze, kteří s námi strávili velkou část slunečného sobotního dne. A musím říci, že si toto zvláštní rodičovství opravdu užívám. Deska nám nabídla pohled z jiného úhlu na několik klíčových témat, ať už se jedná o další využití pražských náplavek nebo možnosti podoby areálu na Výstavišti. Mile rád Ozvučné desce proto na následujících řádcích trochu přihřeji polívčičku a tím i všem spolupracujícím urbanistům, zástupcům občanských sdružení, architektům, sociologům, dopravním expertům a dalším odborníkům.

6.5.2013 v 18:47 | Karma: 10,03 | Přečteno: 494x | Diskuse| Ostatní

„Vidím město veliké…“

Nová výstavba to v Praze nemá nikterak jednoduché. Pokaždé když někde developer, investor, městská část či magistrát na veřejnosti zmíní, že by na určitém místě mohlo stát to či ono, většinou bez ohledu na kvalitu či přínos objektu, to mezi lidmi začne vřít a záměr promptně shodí ze stolu. A proč? Většinou se obávají toho, že příchod nových rezidentů ještě více zatíží už tak nekontrolovatelnou masu automobilové městské dopravy v jejich okolí. Značí ale opravdu hustější zástavba uvnitř města takové riziko?

2.4.2013 v 17:58 | Karma: 15,18 | Přečteno: 964x | Diskuse| Ostatní

Nizozemí aneb země územnímu plánování zaslíbená

Územní plánování není jednoduchá záležitost. Musíte pragmaticky, ale s citem předvídat, jak se bude společnost, ekonomika, doprava a život jako takový v určité oblasti v dalších desítkách let vyvíjet. Musíte vytvořit systém, který bude ctít pravidla, ale nezabředne do byrokratického molochu. A pokud už nějaký obraz vývoje města z té pokřivené křišťálové koule vyvěštíte, čeká vás zkouška nejtěžší – představit jej veřejnosti, která má k jakémukoliv plánování krajně ambivalentní vztah. Ano, každý volá po změnách, ale málokdo je ochoten pro ně změnit sám sebe.

6.3.2013 v 16:44 | Karma: 10,78 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní

Blanka podruhé?

Žijete v hlavním městě? Tak to jistě znáte tu známou Pohádku pražskou o chudém městu, které ke štěstí budováním megalomanských projektů přišlo. Fantastický příběh s prvky ekonomické science-fiction bude mít možná své pokračování. Hlavními aktéry i tentokrát budou investor, který tu i tam vášnivě prosazuje své zájmy, a jako vždy rozpolcená, nerozhodná státní správa. Bude tento příběh končit kouzelnou proměnou Masarykova nádraží na druhou Blanku? A bude městská kasa skučet a úpět pod tíhou dluhů nešťastně až na věky?

26.2.2013 v 18:35 | Karma: 16,37 | Přečteno: 825x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1311x
PřF UK v Praze, TOP 09, DR CSTS

Seznam rubrik