Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Blanka podruhé?

Žijete v hlavním městě? Tak to jistě znáte tu známou Pohádku pražskou o chudém městu, které ke štěstí budováním megalomanských projektů přišlo. Fantastický příběh s prvky ekonomické science-fiction bude mít možná své pokračování. Hlavními aktéry i tentokrát budou investor, který tu i tam vášnivě prosazuje své zájmy, a jako vždy rozpolcená, nerozhodná státní správa. Bude tento příběh končit kouzelnou proměnou Masarykova nádraží na druhou Blanku? A bude městská kasa skučet a úpět pod tíhou dluhů nešťastně až na věky?

Představme si jednotlivá dějství příběhu: za devatero pražskými tunely, leží Masarykovo nádraží. Denně jím projede asi 40 vlaků a každý den přepraví na 32.000 lidí, což je dokonce více než nedaleké Hlavní nádraží. Přestože bylo dlouhá léta semeništěm pochybných existencí a jeho exteriéry ani interiéry rozhodně nejsou pohádkové, atraktivita jeho lokace uprostřed města je nesporná. Není divu, že pro výstavbu v okolí nádraží zahořel touhou jeden pražský investor…

A jak to bylo dál? Pořídil si na místě stavební parcelu, za krátko mu ale do oka padl i sousední pozemek, který byl ovšem určen jako rezerva pro vybudování dalších dvou železničních kolejí. Maličkost, řeknete si. Jen ať investor postaví krásnou administrativní budovu, která lokalitu pozvedne. Ale tak jako každá mince, i investiční projekty v Praze mají svou odvrácenou tvář.

Jsem si až moc dobře vědom toho, že město je nyní v takové situaci, že se bez určité spolupráce s investory neobejde. V městské kase nyní najdete jen miliardové účty za výstavbu metra, tunelového komplexu Blanka, slavné karty opencard a řady dalších projektů. Vyjít developerům vstříc ale nelze za každou cenu. Obzvlášť v dobách nedostatku.

A jakou roli v této tezi hraje neexistující osmá a devátá kolej na Masarykově nádraží? Přesuňme se z pohádkového světa do daleké budoucnosti: Praha roku 2030 až 2050. Počet obyvatel města se stále zvyšuje, pražská doprava neúměrně bobtná a městská kasa přímo úměrně chudne – i přes škrty a úspory v minulých letech se zástupcům města stále nedaří splácet dluhy, které jim jejich předchůdci zanechali. Děti našich dětí v čele města se tak logicky přimknou k relativně nejlevnějšímu, nejekologičtějšímu a nejekonomičtějšímu řešení – posílit železniční infrastrukturu. A to ideálně stěžejní železniční uzel v centru města, který je dobře napojen na ostatní linky MHD – Masarykovo nádraží. Jenže není kde koleje vystavět. Na místě bývalé rezervy stojí rozsáhlé administrativní centrum. Jediným řešením tedy je, za desítky miliard korun nádraží rozšířit pod zemí.  Město ani stát ale potřebné finance nemá. A tím končí i sny o bleskové rychlodráze, která by rezidenty i turisty rychle a pohodlně přepravila na letiště.

Inu, smutné vyprávění je to. Na dobrou noc jej nedoporučuji ani těm nejotrlejším dětem. Beztak z hospodaření některých představitelů města budou mít ve svém produktivním věku neveselé noční můry. Ulevme jim alespoň tím, že rezervu zachováme, ať sami rozhodnou o tom, jestli budou mít na stavbu druhé Blanky dostatek prostředků.

Autor: | úterý 26.2.2013 18:35 | karma článku: 16,37 | přečteno: 825x
  • Další články autora

Talinn jezdí zadarmo, bude jej Praha následovat?

Od 1. ledna 2013 jezdí obyvatelé estonského velkoměsta hromadnou dopravou zadarmo. Stačí jim k tomu Talinn Card, kterou obyvatelé města přiloží k oranžové čtečce na začátku každé svojí cesty. Talinn si od opatření slibuje méně automobilů v centru města a zklidnění dopravy, o což usiluje i vedení Prahy.

8.1.2013 v 14:31 | Karma: 12,77 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Ostatní

Bém se prý vrací

V tisku se objevily informace o tom, že Pavel Bém míří zpět pod křídla své rodné strany, kde bude srdečně přijat poté, co si bez průkazu ODS odpykal „neetické“ zveřejnění svých „soukromých“ rozhovorů s přítelem Janouškem. To jsou mi věci. Je pravda, že jsem dlouho nečetl něco, co by mě dokázalo udivit víc.

2.1.2013 v 14:55 | Karma: 29,69 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Ostatní

Konec hloupých nápadů?

Za nejdůležitější projekt svého dosavadního působení v roli radního pro územní rozvoj považuji Metropolitní ozvučnou desku. Ne snad že by v pomyslné soutěži neměla tato iniciativa konkurenci, neboť za jeden rok práce v nové koalici se v oblasti územního rozvoje podařilo odvést nebývalé množství dobré práce – zahájení pořizování nového Metropolitního územního plánu, založení Kanceláře veřejného prostoru, reforma Útvaru rozvoje hl. m. Prahy a celkového způsobu, jak v Praze (a potažmo celé republice) uvažujeme o územním plánování. A to nepočítám nutný generální „úklid“, který na nás bohužel zbyl po předchozích „vládcích“ Prahy. Není divu, že pracovní den naší kanceláře má na minutu přesně 24 hodin.

17.12.2012 v 15:43 | Karma: 7,73 | Přečteno: 726x | Diskuse| Ostatní

Jizva na tváři Holešovic

Česká metropole je z urbanistického pohledu výhrou i prokletím zároveň. Nevěříte? Tak si to shrňme. Na jedné straně se může směle chlubit malebnými zákoutími, čtvrtěmi s nezpochybnitelným geniem loci a unikátním historickým centrem. Na straně druhé pak ale její pohlednou tvář hyzdí zanedbávané lokality, které připomínají spíš periferii než čtvrť jednoho z nejkrásnějších evropských měst. Copak o to, každé město má místa, která nejsou jeho výstavní skříní. Praha je ale bohužel „unikátní“ v tom, že tyto lokality najdeme i ve velmi blízkém okolí jejího centra.

5.12.2012 v 17:13 | Karma: 8,35 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Ostatní

Spořilovská noční můra

Halloweenský večer 31. října jsem letos nestrávil na večírku v bizarní masce, ale místy děsivé atmosféry jsem si i přesto užil až dost. V rámci projektu Praha pro lidi jsem totiž zamířil v „kostýmu“ zástupce samosprávy do budovy gymnázia na pražském Spořilově, abych s tamními občany a zástupci občanských sdružení prodiskutoval vskutku hrůzostrašné téma: dopravní situaci na Spořilově.

14.11.2012 v 15:23 | Karma: 8,92 | Přečteno: 826x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1311x
PřF UK v Praze, TOP 09, DR CSTS

Seznam rubrik