Schwarzenberg president a Dienstbier premiér?

Každá volba přináší své pro a proti a věřím, že všichni co půjdou k volbám chtějí pro naší zemičku jen to nejlepší. Zde je mých pět důvodů proč volím Karla.

1. Vyjadřování Karla Schwarzenberga je vždy kultivované, slušné a když reaguje na „neslušné nebo urážlivé“ otázky použije diplomaticky bonmot, kterým nikoho neurazí, spíše potěší.

2. Karel aktivně vystupuje na ochranu lidských práv v České republice už od dob komunismu. Svým přístupem tak dlouhodobě kultivuje českou politickou scénu. Své názory populisticky nemění podle momentální mediální nálady. Příkladem je fakt, že Karel neodepsal Kalouska a snaží se ho mírnit stejně tak jako jeho odpůrce. Podobně i v kauze Jiřího Čunka nepodlehl mediální kampani. Vůči Čunkovi se vymezil a nechal si celou věc prověřit a postupoval dále podle zjištěných faktů nikoli podle dojmů.

3. Vstup Karla do politiky je motivován jeho celoživotním postojem, který dává přednost práci před boucháním pěstí do stolu v hospodě. Fakt, že ministři jeho strany v řadě případů selhali je smutnou realitou. Z vlastní zkušenosti však vím, že je velmi těžké odhadnout jak se který člověk na funkci, kterou ještě nikdy před tím nedělal osvědčí. Vše vždy včas a správně vyhodnotit v prostředí, které s racionalitou má společné velmi málo je úkol pro věštce s křišťálovou koulí. Každý člověk i ministr je za své činy osobně odpovědný a považuji proto za správné, že pokud se někdo uchází o funkci a přijme ji, dává mu jeho nadřízený důvěru a věří, že ví co dělá a že svojí funkci zvládne.
4. Karlova stylizace pro mladé je pro mne úkazem lidské zralosti. Karel je „punkáč“ stejně jako prof. Franz politik. Stylizace Karla je tak pro mne jasným vyjádřením, že chápe a respektuje i jiné pohledy na naší malou českou realitu.

5. Karlův původ je pro něj v očích mnoha našich spoluobčanů spíš handicapem než předností. Při vší úctě ke všem „posuzovačům“ musím říct, že Karel za svůj původ nemůže. Nelze ho za to proto ani preferovat ani zatracovat. U Karla IV. se dnes také nikdo neptá jak mluvil česky. Podstatné je co tu po něm zbylo. Pro mne je proto podstatné, že Karel Schwarzenberg se za celý svůj život ukázal jako politik, který je nezkorumpovatelný.
Vážím si i jiných kandidátů otázkou však je, kdo znich má skutečně šanci dostat se do druhého kola. Jiří Dienstbier jako člen ČSSD má reálnou šanci aby se stal po příštích volbách premiérem. Představa že Karel Schwarzenberg je presidentem a Jiří Dienstbier premiérem je vizí, která by naší zemi mohla prospět. Netvrdím, že by se nedalo najít i lepší řešení, ale tento model podle mého názoru odpovídá současné české politické realitě.

Autor: Tomáš Hodek | pátek 11.1.2013 10:10 | karma článku: 18,06 | přečteno: 966x