Půda pro zdraví

V současné době ve světě, ale bohužel i v České republice, stále dochází k erozi půd, úbytku organické hmoty a ke ztrátě humusu, který má pro kvalitu půdy zásadní význam. Organická hmota má příznivý vliv na intenzivní rozvoj biologické činnosti v půdě, urychluje mobilitu živin, zejménafosforu, draslíku, hořčíku, zvyšuje jejich uvolňování z pevnějších vazeb, významně podporuje mineralizaci organických látek a tvorbu humusu [1]. Humus si lze představit jako houbovitou hmotu, která - díky své složité pórovité struktuře - má schopnost zadržovat vodu, vázat na sebe živiny včetně případných toxických látek a vyrovnávat pH. Humus a ostatní půdní organická hmota zvyšují kyprost i soudržnost půdy a optimalizují její osídlení mikroorganismy. Pokud v půdě ubývá humus, půda ztrácí schopnost zadržovat vodu a živiny. Absence humusu a organických látek v půdě je pro kvalitu výživy rostlin zcela zásadní, přesto je tato problematika stále na pokraji zájmu. Tato skutečnost je o to více alarmující, pokud si uvědomíme všechny souvislosti, které s úbytkem humusu a organické hmoty souvisí. Kavlitní půda znamená kvalitní potraviny a mezi kvalitou potravin a lidským zdravím je přímá úměra. Kvalita půdy však ovlivnuje i kvalitu životního prostředí jako celku a zasahuje tak do mnoha oblastí lidského života.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Hodek | sobota 13.2.2010 14:38 | karma článku: 4,75 | přečteno: 622x