KOMPOSTOVÁNÍ PO ŠVÝCARSKU

Obec Acquarossa leží v Tesinských Alpách v malebném údolí nedaleko městečka Biasca v nadmořské výšce cca 600 m n.m. Obec má cca 1800 obyvatel a je rozložena v údolí i na přilehlých stráních okolo říčky Brenno. I ve Švýcarsku má každý má zájem, aby své náklady na bydlení zbytečně nezvyšoval a to platí i o nakládání s rostlinnými organickými zbytky ze zahrad a domácností.

 

Obyvatelé, kteří mají zahrady, většinou kompostují zahradní i kuchyňský organický materiál. Mají však možnost organické zbytky odvézt na obecní kompostovací místo. Kompostoviště je oplocené a opatřené uzavírací bránou. V praxi je však kompostovací plocha přístupná obyvatelům 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Kompostovací plocha funguje bez obsluhy. Jediným navigačním bodem jsou dvě cedule. Na jedné je kontakt na odpovědné úřady, kde lze získat více informací k ukládání organických zbytků.

Druhá cedule směřuje návštěvníky, aby drobný odpad ukládali na jinou hromadu než větve a další objemné materiály.

Homogenizace větví je prováděna pojezdem těžkou zemědělskou nebo stavební technikou, zbytek je ponechán přírodnímu rozkladu. Částečně rozložený materiál je převezen na třetí hromadu, kde se ukládá společně s částečně zkompostovaným jemným materiálem a nechává se dále zrát.

Zahradnické firmy a zemědělci si sem přijíždějí a zkompostovaný materiál si odvážejí. Jeho finální zpracování, prosévání apod. je již v jejich režii. Náklady na provoz kompostovacího místa jsou tak minimalizovány. Svoz i odvoz materiálu je nechán na svobodném rozhodnutí občanů obce. Tato svoboda je však podmíněna odpovědností a respektem k práci a majetku druhých. Respekt, který chrání kompostovací místo, aby se neproměnilo v černou skládku, je podpořen vysokými finančními postihy, které by musela uhradit osoba, jež by kompostovací místo zneužila k ukládání jiných odpadů. V ČR se často setkávám s kolektivním postihem slušných lidí za špatnou práci jednotlivců. Ve Švýcarsku se většinou postihuje špatná práce jednotlivců. Jak to bude vypadat v budoucnosti v České republice záleží na každém z nás. Více o kompostování na www.kompostuj.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Hodek | pátek 6.9.2013 8:00 | karma článku: 15,90 | přečteno: 551x