Ropa, jen jako nástroj k agresivitě.

Cena ropy se odvíjí podle mnoha aspektů. Hlavním pak je většinou momentální investice do těžebního průmyslu. To ovšem nebude nejpravděpodobnější důvod současného vývoje ceny.

Situace s ropou by se dala zhodnotit tak, že hlavním iniciátorem nízké ceny je USA za inicializace Saudské Arábie, která má významné slovo v seskupení OPEC, určující cenu ropy na světovém trhu.

Saudská Arábie si z nízkých cen nic nedělá, jelikož jsou její finanční zásoby natolik velké, že je to nemůže poznamenat. USA i přes to, že by to mohlo poškodit vlastní těžební společnosti, tak jsou především pod mocenským vedením, které v první řadě potřebuje udržet lehce tištěný dolar.

Vznikla tak jakási dohoda, mezi USA a Saudskou Arábií o bombardování Sýrie a snižování ceny ropy.

Ten udrží jedině tak, že nedovolí rozsáhlému vzniku platby v jiné měně. Tedy zamezí největší hrozbě, kterou
chystá Brics. Toho může dosáhnout tím, že rozvrátí Rusko, které má největší páku na uplatnění podložené měny, v prodeji ropy a plynu. Oproti těmto cílům je problém několika vlastních těžebních společností banalitou.

Saudská Arábie přivítá nejen likvidaci Assada, ale nízkou cenou ráda uštědří nepříjemnosti Íránu, který to velice pocítí. Celý tenhle špinavý ropný odboj povede pouze k vyhrocení vztahů. A to nejen mezi USA a Ruskem, ale i v možné agresivitě Íránu.

 

Nepřehlédnutelný je také ten fakt, že kdo získal moc nad Kyjevskou vládu, tak má možnost uzavřít ukrajinské kohouty s ropou a plynem pro Evropu. Komu by to prospělo v dosažení svých cílů, je celkem jednoduše pochopitelné.

 

Všechny současné kroky, jako jsou sankce, nízká cena ropy, mediální masáže a politické tlaky, mají jediný cíl. Rozhodně tím cílem není záchrana Ukrajiny. Pokud by západu šlo o její záchranu, tak se bude podílet na obnově a plánování revitalizace země. Místo toho se podílí na podpoře válečnických aktivit, které se přenesli na úroveň oligarchie a čím dál větší nepřehlednosti. Celý ten konflikt se nápadně začíná podobat konfliktům na středním východě, kde veřejnost také postupně ztrácela přehled, kdo koho podporuje a zbrojí. Ověřený temný scénář, kde se lehce vymyslí viník a zakryje shnilé podhoubí.

Všechny tyto kroky, mezi které patří i Ukrajina a Islámský stát, v budoucnu paradoxně nejvíce pocítí Evropa. To vše jen díky jedinému cíli - zachování hegemonie dolaru, jako největšího nástroje vládnoucích skupin.

Autor: Tomáš Groh | pátek 19.12.2014 7:18 | karma článku: 31,12 | přečteno: 1267x
  • Další články autora

Tomáš Groh

Strašák válka a Nový rok.

29.12.2014 v 2:59 | Karma: 33,11

Tomáš Groh

Tvrdá měna? Rubl!

17.12.2014 v 4:20 | Karma: 36,24