Nešiřte paniku, je to jen Ebola.

Ebola je stále v informačním pozadí válečných konfliktů na Ukrajině a středním východu. V televizi pouze slyšíme, že se nemusíme ničeho obávat, protože máme vyspělé zdravotnictví a přísné kontroly.

Kontroly na přenos této zákeřné nemoci jsou pouze na hranicích států, kde je její výskyt a vyspělé zdravotnictví je jen řečnická fráze. Jelikož žádný pro nás známý lék neexistuje.

Pokud by mělo být pravdou, že byl vir uměle zaveden (konspirační teorie o ,,probírce“ populace), pak věřím, že je i funkční lék. Ten by ovšem nemohl být veřejnosti představen a to z jasných důvodů. Afrika dostala příděl financí na boj s nemocí, ale i tak na drahé léky nemá. Pokud by totiž konspirace byla realitou (jako často bývá), tak ,,probírka" obyvatelstva je žádoucí a finance může vrchnost převést do válečných konfliktů, kde jsou pro ně potřebnější.

Otřesné je především sledovat geometrickou řadu nakažených a mrtvých. Pokud jsem dobře převzal informace, tak za cca 3 dny bylo nakaženo zhruba 300 lidí a 50 jich zemřelo. A to jsou pouze evidované statistiky a geometrická řada se úměrně rozrůstá.

Oproti viru HIV je přenos Eboly daleko větší, nekontrolovatelnější a především nebezpečnější. V dnešním světě cestovního ruchu a podnikatelských aktivit ve všech koutech světa je tak zavlečení nemoci nepoměrně rizikovější. Přesto jsme stále uklidňováni o nehrozícím nebezpečí.

Epidemiologická komise u nás už v tomto směru zasedala a co se tam řešilo, se opravdu asi nedozvíme. Každopádně bylo médiím sděleno, že i v situaci zavezení nemoci k nám, jsme vybaveni a připraveni zajistit její okamžitou karanténu.

Pokud si představím situaci, že k nám přicestuje nakažený jedinec a nebude na hranicích a letišti stálá kontrola, tak nedokážu pochopit, jak někdo zajistí nešíření nemoci. A to především když přicestuje ,,čerstvě" nakažený člověk, u kterého se vážný stav projeví například až po dvou dnech a mezitím procestuje celou Prahu. Rád se tedy dozvím odpověď na otázku, jak tito uklidňovatelé situace zabezpečí nešíření tak katastrofického viru.

Autor: Tomáš Groh | sobota 16.8.2014 11:44 | karma článku: 11,41 | přečteno: 550x
  • Další články autora

Tomáš Groh

Strašák válka a Nový rok.

29.12.2014 v 2:59 | Karma: 33,11

Tomáš Groh

Tvrdá měna? Rubl!

17.12.2014 v 4:20 | Karma: 36,24