EU na nás chystá past.

EU uvalila na Rusko další sankce a Putin je přijal s úsměvem. Jelikož sankce postihnou naše peněženky a naopak Rusko tím může získat. A zdůvodnění sankcí? S tím už se europapaláši ani neobtěžovali. Sankce nemají totiž nic společného se situací na Ukrajině, ale jsou obyčejnou agresí vůči Rusku.

Přesto že na Ukrajině platí příměří a mimo oboustranného obviňování z jeho porušování se nebojuje, tak euroloutky opět vypustily další sankce. Je to jasný důkaz, že Obamovým poskokům nejde o uklidnění situace, ale o hledání možností, jak stupňovat nátlak na Rusko.

A proč se dalším sankcím Putin směje? Protože drží v ruce hlavní trumfy. Tlak na Rusko má oslabit rubl, ale toho se Putin nebojí, neboť se za hlavní obchodní komodity z Ruska bude muset platit v rublech. A jedná se o nerostné suroviny, ropu a plyn. Tudíž nic důležitého.

Nyní se očekává odpověď Moskvy a její protitah na sankce. Té se máme dočkat v úterý, nebo ve středu příštího týdne. Hlavní trumf v rukou Putina je Ukrajina. To proto, že Rusko je největším věřitelem Ukrajiny. EU nadstavbou sankcí porušuje stanovené dohody a rozpoutává tak obchodní válku. Ta může mít na evropské státy a jejich poplatníky dost velký dopad.

Ukrajina je stále v moci Ruska a Putin nemusí na její území posílat žádnou armádu, aby docílil svého vítězství. Putin může třemi tahy poslat Ukrajinu ke dnu. Otázka pak padá na EU, zda se za Ukrajinu postaví a bude řešit její bankrot. Už nyní se němečtí novináři ptají, zda EU převezme na svá bedra řešení dluhů vůči Rusku a co na to řeknou němečtí daňoví poplatníci.

Loňského roku předala Ukrajina Rusku státní dluhopisy ve výši 30 miliard dolarů. Zároveň oba státy uzavřely dohodu, že poměr veřejného dluhu k HDP nesmí překročit 60 %, jinak může Rusko okamžitě žádat splacení dluhopisů. Úvěry MMF, EU a dalších institucí jako i propad HDP Ukrajiny o 10% zvýšili poměr veřejného dluhu k HDP z 41% v roce 2013 na 69% v současné době!

Analytici se domnívají, že Rusko bude žádat svoje peníze, tím pádem Ukrajina bude muset vyhlásit úpadek, aby splnila nároky Ruska.  A to všechno v souladu s mezinárodním právem jak to vysvětluje David Spegel, vedoucí výzkumu a strategií BNP Paribas. Správa MMF hovoří o potřebě dalších 19 miliard dolarů půjček pro Ukrajinu, to však zvyšuje veřejný dluh Ukrajiny k HDP a zároveň zvyšuje nároky Ruska na vyplacení státních dluhopisů. Navíc v roce 2018 vyprší splatnost starých státních dluhopisů Ukrajiny vůči Rusku ve výši 49 miliard dolarů!

Proč se tedy Putin usmívá? Protože bez Ruska je ukrajinská otázka prakticky neřešitelná a EU drží proti ruským trumfům černého Petra – Ukrajinu.

Rozumně smýšlející lidé na západu se tedy ptají, s čeho že tedy EU bude poskytovat Ukrajině další úvěry a splácet stávající vůči Rusku. Výsledek sankcí může být tedy následující. Hodně evropských firem, které jsou obchodně vázané na Rusko, tak zkrachují, nebo přijdou o zisky. Jejich zaměstnanci přijdou o práci a státu se zvýší sociální náklady. Státy budou tlačeny k větším odvodům do evropské kasy, aby bylo na ukrajinskou černou díru, a všechno zaplatí zas a jen daňový poplatníci.

A Putin? Ten se směje, protože díky politice EU budeme z našich peněženek posílat peníze do Ruska. Viva sankce! Viva EU!

(použity informace ze serveru Medzičas)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Groh | neděle 14.9.2014 16:07 | karma článku: 41,16 | přečteno: 4988x
  • Další články autora

Tomáš Groh

Strašák válka a Nový rok.

29.12.2014 v 2:59 | Karma: 33,11

Tomáš Groh

Tvrdá měna? Rubl!

17.12.2014 v 4:20 | Karma: 36,24