Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čeká nás revoluce, evoluce, nebo kolaps?

Pomalu se nám blíží datum 17. 11. a já píšu datum, protože nemohu najít jiné označení. Každý na ten den nahlížíme odlišně. Někdo ho považuje za svátek, někdo za promarněnou šanci a někdo za podvod. Pomalu se končí 25 let nového statutu naší země, s označením demokracie. Pomalu se něco blíží a něco očekává. Blíží se den, kdy se v naši metropoli sejdou lidé, aby vyjádřili své pocity a nálady. Ale jaké jsou ty dnešní společenské nálady? Co nám vaří krev, co nás nenechává klidnými a co nás naopak uklidňuje a dělá nás spokojenými?  

V první řadě se na to nelze dívat jen s pohledu naší republiky. To už nelze dlouhou dobu. Stali jsme se součástí nějakého společenství, za nějakým účelem. Vzdali jsme se vlastní suverenity s tím, že dosáhneme kamsi výše a dříve. K tomu všemu jsme součástí celosvětového vývoje a to v tom lepším i horším. Ač se nám to nemusí líbit, tak se nás to čím dál víc týká a ovlivňuje, zatímco státní politika ztrácí svou moc. Globalizace si hledá svou cestičku a my ji za tichého remcání poslušně vymetáme.

Svět ukončil jednu etapu, když ( údajně ) skončila studená válka. Sovětský svaz byl téměř s úspěchem rozebrán západem a být u moci další Gorbačov, tak dnes nakupujeme naftu od Chodorkovského, a Chevron Texaco. Jenomže nastal zvrat, když se v čele Ruska objevil malý a nenápadný agent KGB Vladimír Vladimirovič Putin. Zprvu opravdu nenápadný, avšak díky určitým procesům se z něho postupně stal nejvíce diskutovaný člověk planety. Proč? Proč je v Rusku podporován 90 % obyvatel a proč se i v USA dostává na vrcholy žebříčků popularity? Co z něho dělá tak zázračného, že mu tolik politiků a obyčejných lidí naslouchá? Čím to, že tolik lidí, kteří v Rusku nespatřovali nic pozitivního, tak se stávají postupně jeho přáteli a fandí mu? Odpovím si svým pohledem. Za prvé k tomu dostal obrovskou příležitost, kterou mu nabídla sama Amerika. Ta Amerika, která svoji válečnickou zahraniční politikou štve čím dál více lidí po celém světě. Ta Amerika, která zrodila ISIL a rozvrátila kupu států. Ta Amerika, která se honosí demokracií a chce ji aplikovat ve zbytku světa, společně se svými schopnými vyslanci. Ta Amerika, která se odevzdala do rukou světových rodinných elit a vzdala se tak toho, co jí většina světa záviděla. Ta Amerika, která si podmanila struktury EU a podílí se na destrukci Evropy. Ta Amerika, která začíná hrát vabank o svůj osud. Ta Amerika, od které se těžko dočkáte otevřené pravdy. Tak moc Putinovi usnadnila cestu k úspěchu, že by musel být opravdu neschopný, aby toho nevyužil. Ukrajina pak byla jen jakýmsi šachovým přechodem ze šachu na mat. K tomu si připojte takové věci, jako několikrát zlepšené sociální podmínky v Rusku, zajištění nerostného bohatství a státního majetku proti rozpuštění pod cizí vlastnictví, a především pak cesta k morálním a tradičním hodnotám historického Ruska. To všechno pak komentoval a předával směrem k lidem nejen v Rusku.

Nejen naše dnešní politická scéna totiž nemluví k lidem a už vůbec ne jejich řečí. Dnes je to jen mezistranické hanobení a podsouvání voličům, kdo že je ten horší. Dnešní politický svět se už nestydí veřejně se prát a přetahovat o kus žvance, který patří těm, kteří je volili. Pouze jednou za 4 roky se dočkáme lidské řeči, plné nemožných slibů a pohádek. Zacpou nám pusu koblihou, posbírají těch 16 % voličských lístků a zpět do kuloárů k boji o žvanec. A tak to pokračuje a lidé jsou více naštvaní, méně volí a více chudnou. Pak slyší někoho, kdo mluví přímo k nim a k tomu to vypadá, že jim mluví z duše. Tak vzniká novodobá politická legenda Putin.

Takže ano, rozpadl se SSSR a zbylo slabší Rusko. Pro někoho slabší, ale … Vznikl Brics, společně s nastupujícím světovým lídrem světové ekonomiky Čínou a tak se ta síla mezi západem a východem opět nastavila.

My jsme v tom zmiňovaném datumu před 25 lety s nadšením vykročili za lepší a vyspělou Evropou. Jenže ta Evropa se tak nějak mění a už není, co byla před 25 lety. Slabý a s posměchem označovaný východ se najednou dostává ekonomicky stále více vzhůru a západ čím dál více řeší složitější potíže.

Ze slibů o dosažení úrovně Rakouska, jsme dosáhli přidělení imigrace, nával nemorálních hodnot, kvanta primitivních reklam, stoupající nezaměstnanost a rychle se rozvírající nůžky sociálního stavu společnosti.

Přichází datum 17. 11. A je na každém z nás, jestli přijde vyjádřit své nálady, nebo bude sedět doma a večer se spokojeně podívá na televizi, kde mu sdělí, že celý národ oslavoval. Je na každém z nás, aby usoudil, jestli je s tím vším spokojený a zůstal se svoji spokojeností doma, nebo přechovával svou nestrannost, anebo naopak vyšel se svou náladou vyjádřit, že my jsme tu doma a o nás se tu jedná a ne o kus politického žvance.

Autor: Tomáš Groh | neděle 2.11.2014 23:48 | karma článku: 28,20 | přečteno: 1233x
  • Další články autora

Tomáš Groh

Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.

Dnešní fenomén především Evropy, je Islám. Tisíce diskuzí, tisíce fotodokumentací, tisíce otázek, tisíce incidentů a miliarda obav. Všichni se ptají, co bude dál a nikdo se neptá na to nejdůležitější - proč?

27.1.2015 v 18:41 | Karma: 31,10 | Přečteno: 2209x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Groh

Zásadní otázky kolem popravy v Paříži.

Nedá mi to, abych neuvedl několik detailů ohledně zločinné akce v Paříži. Podotýkám, že to nejsou žádné soudy, ale pouze upozornění na některé zarážející okolnosti. Je totiž mnoho podivných věcí, které nabízejí zásadní otázku, zda to celé nebylo plánované naprosto někým jiným.

9.1.2015 v 0:32 | Karma: 33,46 | Přečteno: 9253x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Groh

Strašák válka a Nový rok.

Vánoční čas, Novoroční předsevzetí a strašení válkou. To se nelibí asi nikomu. Bohužel se to přehlédnout nedá.

29.12.2014 v 2:59 | Karma: 33,11 | Přečteno: 1697x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Groh

Ropa, jen jako nástroj k agresivitě.

Cena ropy se odvíjí podle mnoha aspektů. Hlavním pak je většinou momentální investice do těžebního průmyslu. To ovšem nebude nejpravděpodobnější důvod současného vývoje ceny.

19.12.2014 v 7:18 | Karma: 31,12 | Přečteno: 1267x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Groh

Tvrdá měna? Rubl!

Od Nového roku, nás čekají nové události a tak doufejme, že ty přijatelnější. Ne všechno končí srandou.

17.12.2014 v 4:20 | Karma: 36,24 | Přečteno: 3962x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  9:26

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Chlapec havaroval v lese na Vsetínsku, zachraňoval jej vrtulník s jeřábem

6. května 2024  9:26

Komplikovaný zásah v těžkém terénu za sebou mají členové záchranné služby. Ti vyrazili na pomoc...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3972x
Píšu o všem čemu (ne)rozumím.

Seznam rubrik