Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Čím víc peněz v oběhu, tím nižší nezaměstnanost. Proto by např. tzv.  rovná- lineární- dan byla ve prospěch všech.

0 0
možnosti
MP

Dokud se nebude hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, to znamená maximální úspory ve všech oblastech a efektivně investovat, pak teprve se dá o minimální mzdě uvažovat. Pak ty peníze skutečně budou, dřív ne. Ale k tomu žádný politik nepřistoupí, jedině skutečně pravicový, dostane-li se někdy vůbec k moci.

0 0
možnosti
SS

Přeji dobrý den.

Vážení! Přečtěte si ten článek všichni ještě jednou (nebo lépe dvakrát). Pak se nad ním zamyslete a potom reagujte (člověk má na poprvé chuť reagovat jako většina diskutujících). Mám za to, že když to zjednoduším, tak autor jenom napsal, že kdyby se neokrádala státní pokladna, neproplácely předražené zakázky apod. tak by bylo na tu mzdu 25 000 Kč čistého. Mohly by být nižší daně a stát by přesto měl k dispozici potřebnou částku, zaměstnavatelé (když pominu jejich současnou hamižnost) by mohli vyplácet vyšší mzdy atd. atd. Jistě každého napadne plno dalších příkladů, kde vzít (ušetřit) finanční prostředky. Nehledě na to, že by se zvedla spotřeba (kterou sami firmy brzdí nízkou mzdou) a konečně by se ta spotřeba rozjela.

4 0
možnosti

na první pohled vypadá vaše jendoduchá myšlenka hezky - a zkuste prosím otevřít nějakou vysokoškolskou učebnici ekonomie a zjistíte, že takhle to prostě nefunguje:-)

0 1
možnosti
LC

Každý člověk je nějak užitečný i kdyby měl sloužit jen jako odstrašující příklad. Vy jste zároveň důkazem, že internet je dosud svobodným médiem, kam může psát každý i když mu (politicky) haraší. Tomáši, představujete si to asi takhle? Uklízečka 25k, dělník ve výrobě 25,5k, mistr 26k, směnový inženýr 26,5k, náměstek 27k a ředitel fabriky 28k. Tak to už jsem zažil, ale rozdíly byly relativně podstatně větší. Dělník ve výrobě 1,6k, mistr 1,8k a vedoucí provozovny (75 zaměstnanců) 2k. A při každé příležitosti příslušníci vládnoucí třídy tomu vedoucímu vmetli do ksichtu, že kdyby jich nebylo, umřel by hlady. Zároveň jsem po přečtení vašeho blogu i pochopil, že Táňa mohla dostat při prezidentské volbě to jedno procento (nebo kolik) hlasů. Ale pište dál (vážně). I takovéto blogy jsou užitečné.

2 1
možnosti
JZ

Dobre blogere, v Cechach by dostal kazdy 25 tisic mesicne. A kolik byste dal lidem na Morave a ve Slezsku? Pochopitelne za predpokladu, ze vsichni nepracuji pouze v Cechach, jak z vaseho vypoctu vyplyva.

0 0
možnosti
Foto

Myslel jsem Čechy jako Českou republiku.

0 0
možnosti
TH

Nedávno jste psal o opravě komína.Měl jste jedinečnou příležitost nechat dělníka vydělat si pětadvacet čistého.

1 0
možnosti
Foto

vždyt jsem nechal. nekoupil jsem si předraženou skládačku od Schiedelu, ale přijeli dvá chlápci na vyfrézování a třetí kominík mi dělal revizi. Já se dostal na třetinu nákladů a peníze se dostali k těm správným. ne k managerovi který zná komín jen z letáčku :)

0 0
možnosti
Foto

Když píši článek, vždy se moc těším na diskuze. Pro mne je to ta nejzajímavější část. Jak lidé budou reagovat? O této diskuzi jsem si myslel, že to bude vesměs kladné. Lidé řeknou, že 25 tisíc je super ale že je to nereálné. Což každý logicky uvažující člověk nejspíš pochopil. Jaké mě ale čekalo překvapení. Moc lidí sice nereagovalo, ale vesměs všichni reagovali záporně. To je ale zajímavé. Znamená to snad, že lidé v Čechách jsou se vším spokojení? že jsou spokojení s politickou situací? Nemyslím si. Záporně a jednoduše většinou odpoví jednoduší lidé, kteří si myslí že vše ví nejlépe. TEĎ NEHÁŽI VŠECHNY DO JEDNOHO PYTLE. Koneckonců článek dostal i spoustu karmy. rozhodně více karmy než záporných příspěvků. Což mě vede k jedné myšlence. Už vím, jak je možné že v ČR máme politickou situaci jakou máme. Lidé si rádi zanadávají, ale rádi zůstanou v anonymitě, rádi budou čekat v rohu a doufat, že se něco změní k lepšímu.Takže bych Čechy přiřadil k ovcím. Když politici veřejně kradou a to podtrhuje už to , jaké platy berou i když se státní dluh zvyšuje, a na článek je reagováno jen záporně , a kladně jen anonymně. Přiznávám, o politice nic nevím. Ale blog je od toho, aby se psali názory. Tohle byl můj názor na to, kolik peněz bych chtěl vydělávat. A snad budu :)

0 1
možnosti

já myslím, že vůbec nejde o to, jeslti někdo je či není spokojený se situací...spíš o to, že vaše myšlenka je absolutně mimo, proto si řada čtenářů (zvláš´t tech, co jinak vaše lbogu čtou rádi) řekla, že radšu nebude reagovat:

 Mzda je odměna za práci - a tu dnes dostává většina zaměstnanců od soukromých firem, nikoliv od státu... a vaše kritika a různé výpočty se týkají peněz státních, což nelze dost dobře dávat dohromady. Příklad: Truhlářská firma vyrobí a prodá skříně a stoly za tolik, že na mzdy vychází pro každého 15 000. Kde vezme majitel těch zbývajících 10 000 pro každého? Že by požádal "stát"? To by pak každý zaměstnavatel platitl lidem málo a o zbytek si říkal státu. jenže tím míň by také odevzdávali na daních - což jsou jediné peníze, která "stát" má...takže ten stát by za chvíli už na doplácení neměl...myslím, že během 3-4 měsíců by Česko dospělo k bankrotu...O nějakém snažení v práci, produktivě práce apod. ani nemluvím  ;-D

3 0
možnosti
JH

J30a84n 10H63a24n42á52k

20. 1. 2014 18:13

Chápu, že autor to má jako harašení a pravděpodobně to nemyslí vážně, tak proč si na tom na chvilku neujet :)  Nechci tvrdit, že je to nemožné (toho už bylo), ale chtělo by to min. důkladnou erudovanou analýzu, zejména pak na to, jak zabránit firmám v okamžiku uzákonění nesundat všechny mzdy pod 25k na min. mzdu. Ale to je jen jeden z mnoha.

Mě jako ekonomického analfabeta by zajímalo, co by to udělalo s ekonomikou? Superinflace? Je tu někdo erudovaný?

2 0
možnosti
Foto

děkuji za kladný přístup a musím uznat že váš postřeh na sundání mezd je velice pravdivý :)  To mě nenapadlo

0 0
možnosti

Pane Chmelaři, vaše blogy o dětech a rodině čtu moc ráda, v téhle oblasti máme i řadu podobných názorů, ale...prosím, držte se raději toho, o čem alespoň něco málo víte, protože něco tak naivního (nechci používat příkřejší slovo - z výše uvedených důvodů oblíbenosti všich blogů) a samozřejmě zcela neuskutečnitelného jsem už dlouho nečetla.

3 1
možnosti
Foto

občas ode mě čekejte naivní článek. Já jsem totiž velice optimistický a naivní. Nicméně článek se musí brát s nadsázkou. Doufal jsem, že to lidé vezmou jako takový bláznivý nápad., který by nicméně v určité situaci mohl fungovat. Hlavní byla ta myšlenka, že 25 tisíc by byla hezká minimální mzda, za kterou by si všichni mohli žít jako králové. Tedy ti málo rozhazující. I tak doufám, že nad mými rodinnými články nezanevřete.

0 0
možnosti
TH

Lidem jako vy závidím,pro vás bude život vždy velkým překvapením.Doufám,že jednoho dne si budete vydělávat pětadvacet čistýho.A splníte si sen o zánovním superbu,splácení hypotéky a dovolených.

1 0
možnosti
Foto

život pro mě je stále veliké překvapení. ale jsem ještě mladý a naivní, tak se to třeba za 50 let změní ;-D  .

0 0
možnosti
  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2634x
Po složení maturitní zkoušky jsem nečekaně odcestoval ještě před předáním diplomu. Na cestách jsem zůstal 7 Let, navštívil jsem několik zemí, živil jsem se většinou v restauracích a barech jako číšník či barman, ale i jako řidič. Po narození mé dcery jsem se vrátil s rodinou zpět do Čech, kde jsem po dobu mateřské dovolené studoval finance a pracuji jako finanční poradce. Mým koníčkem je renovace domku a psaní. Pomocí blogu bych chtěl publikovat mé zkušenosti a příběhy.