Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jasný. Kryl=Ortel. KRYL=ORTEL

8-o8-o8-o

Sice netuším, jaké drogy berete, ale asi bych chtěl taky.

0 0
možnosti

Napsal že není rozdíl mezi Krylem a Ortelem jen proto, že oba jsou vlastenci je ubohost. Kryl byl básník, inteligent, intelektuál. Ortel je primitivní jednoduchý křikloun.

1 0
možnosti
Foto

Stacilo jen napsat, ze ten rozdil opravdu, ale opravdu nevidite, nechapete ... a bylo by o par minut vice casu na vsech stranach ;-D .... a kdyz uz zminujete napr. Zizku, doporucuji si neco o nem nastudovat ;-)

2 1
možnosti

Texty KK byly plné poezie, zkrátka byly dílem básníka. Ortel je spíš pokračovatelem Orlíku než KK, jen jeho hudbě chybí energie jejich tehdejší tvorby. Jeho texty jsou výkřikem nespokojeného člověka a v porovnání s těmi od KK jde jen o slaboduché rýmovačky.

10 2
možnosti

Karel Kryl byl nepohodlný předtím, Ortel je nepohodlný teď. Karel Kryl naštěstí pro současnou garnituru umřel dost brzo na to, aby si z něj udělali figurku, kterou mohou uctívat a nenápadně potlačili jeho polistopadovou tvorbu (Demokratura).

Možná, že pokud se zadaří a my se vykopeme ze současného srabu a Evropské unie, tak bude Ortel oslavovaným pěvcem, který tepal nešvary. Ale stejně jako Karel Kryl by měl brzo umřít, aby si to nekazil.

3 1
možnosti

Myslím, že vám smysl poezie zůstane navždy utajen. Jinak byste nesrovnával jemného básníka s vykřičeným proletářem.

14 3
možnosti
Foto

mám co dělat popasovat se s militantností v Landově podání a tohle vynášet se mi už příčí úplně... KK myslel věci prostě jinak, jak vyjádřil kdysi Jirka Černý, Landa dal písni KK přesně to, co Kryl nechtěl ani omylem.

6 0
možnosti
Foto

,,Ortel a Kryl? Oba dva milovali svoji zemi, oba dva jsou vlastenci, není mezi nimi rozdíl."

Asi spíše je. A asi nemalý. Bohužel, u K.K. je vynášena, a po právu, jeho tvorba, ovšem hlavně ta ,,předlistopadová", ta ,,po" se příliš nenosí:-/ U druhého Vámi uváděného, je dosti těžko rozlišit, zda nejde hlavně o to se ,,prodat".

U K.K. jednoznačně nikdy o nic takového nešloR^

3 2
možnosti

Možná nebude mé srovnání zcela objektivní, protože z pera pana Ortela znám pouze jednu (zřejmě nejzprofanovanější) skladbu, ale myslím, že přirovnávat ho ke Karlu Krylovi je naprosto nemístné. Karel Kryl reflektoval neutěšené společenské poměry, ve kterých vyrůstal a žil a které byly veskrze reálné. Režim, který kritizoval, fyzicky zlikvidoval stovky vlastních občanů, uvěznil tisíce dalších a zásadně ovlivnil životy milionů. A způsob, kterým to Kryl činil, měl úroveň. V jeho textech nikde nenajdete explicitní pojmenování "protivníka". Jsou plné nádherných básnických obrazů a figur. Naproti tomu výtvor pana Ortela (alespoň dle mého soudu) je primitivní odrhovačka s jednoduchým textem, aby si ho zapamatoval každý "slušný" Čech, co vidí stahování tmavých mračen nad Zemským rájem to napohled, případně přilehlou Evropou. Ale jak se praví v jedné z klasik českého filmu - nic proti soudu vkusu každého soudruha...

4 1
možnosti

J27i65ř44í 17N80o69s31e94k

20. 4. 2016 9:13

Nechci se skupiny Ortel zastávat, ale pokud znáte pouze "Mešitu", nemůžete provádět srovnání. Mešita je z dobrých důvodů, záměrně explicitní. Obětujte tak deset minutek na surfování. Možná budete mít jiné výtky, ale ne tyhle.

3 1
možnosti

Po loňské soutěži Český slavík jsem napsal, že mě zpěvák a skupiny Ortel nijak nebere, ale nezakazoval bych jim zpívat hrát. Zde je celý můj text: http://jaroslavkvapil.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=487037

A vám neupírám právo, aby se vám Ortel líbil. Klidně si srovnávejte Tomáše Ortela s Karlem Krylem, když myslíte. Vy mezi nimi nevidíte rozdíl a přesto jste sám ten rozdíl popsal. Uvedl jste: "Zajímá mě, až Ortel bude za rok zlatý slavík, co se pak stane. A dočkám se toho. Za rok prostě Ortel bude zlatý slavík..." Karel Kryl nemohl být za komunistů nikdy zlatý slavík. To mu komunisté prostě nedovolili. Naopak musel emigrovat, pokud nechtěl, aby ho režim úplně zničil. Chápete už, v čem je ten rozdíl? Jestli ne, tak to mi vás je líto. Jde o to, že Tomáš Ortel ani jeho skupina Ortel nejsou žádní štvanci.

6 3
možnosti

Dnes je ta cenzura jen sofistikovanější než za komunistů, to je vše.

2 4
možnosti
  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1495x
Vychovávám dítě, nebo on mě? :) Jím guláš, piju pivo, chodím na fotbal a rád koukám na holky v sukni a nechci o to příjít. Jsem 100% ateista. Křesťané mě v této zemi nechali žít, i když v  boha nevěřím, islám by mě to ale nedovolil...tím pádem jsem proti islamizaci naší země, protože chci žít svobodně a mírumilovně jako doteď, vychovávat kluka, aniž bych se bál chodit po ulici. Jsem pro Evropu svobodných a spolu obchodujících národů. Proto volím Svobodné.

Seznam rubrik