Věci veřejné, věci neveřejné i věci tajné…

…aneb proč nevěřím Radku Johnovi, Vítu Bártovi, Kateřině Klasnové, Kamilu Jankovskému a celé straně VV?

Před začátkem prázdnin jsem napsal několik článkům, kde jsem kritizoval povolební vystupování VV jako neprofesionální, nezodpovědné a mnohdy za hranicí únosnosti. Byl jsem za to označen jedněmi za fašistu či komunistu potírajícího demokracii, druhými za neprofesionála, který kritizuje něco, co ještě ani nezačalo a nedodržuje 100 denní ochrannou lhůtu, dalšími za člověka plného záště a komplexů, který snad ze závisti, frustrace, či osobního prospěchu, kritizuje téměř posvátně čistou stranu Věcí veřejných, jediného ochránce mravní čistoty a garanta boje proti korupci.

Pravda je mnohem jednoduší – prostě jen nevěřením ani slovu z toho co říká tato strana a její představitelé. Myslím, že je na čase říci, proč jim nevěřím.

Nemohu věřit panu Radku Johnovi, že bude z pozice ministra vnitra dohlížet na realizaci protikorupčních opatření, když vím, proč byla ukončena jeho spolupráce na Nově, nyní cituji: “ Televize Nova se rozhodla podle informací HN ukončit spolupráci s jednou ze svých nejznámějších tváří: publicistou Radkem Johnem. Na vině je pravděpodobně Johnovo angažmá ve společnosti Ora print, blízké pražskému podnikateli Romanu Janouškovi. John v ní od roku 2002 působí jako předseda představenstva.“ Zdroj: http://domaci.ihned.cz/c1-34645520-publicista-radek-john-konci-na-nove-zrejme-kvuli-podivnym-zakazkam

Určitě stojí za povšimnutí, že článek vyšel  23.2.2009. Tedy v době, kdy o volebním zisku VV ve výši 11% snil jen málokterý véčkař a jméno Radka Johna nebylo s touto stranou spojováno. Přesto se již tehdy psalo naopak o spojení Radka Johna s panem Romanem Janouškem, kontroverzním podnikatelem a blízkým přítelem Pavla Béma a mnoha dalších vlivných členů pražské ODS.

Nemohu věřit Radkovi Johnovi v čistotu veřejných zakázek, když vím, že právě prostřednictví společnosti ORA PRINT (za doby jeho vedení) se realizovala zakázka VZP na vydávání předraženého časopisu Svět pojištěnce (opět cituji: Už v roce 2005 totiž kontroloři zjistili, že výroba listu je předražená a dala by se pořídit za méně než padesát milionů. V reakci na to se vedení VZP dohodlo s Ora Print na snížení ceny: ze 111 milionů na dnešních 87 milionů ročně.“ Zdroj: http://hn.ihned.cz/c3-34363120-500000_d-vzp-vysetruje-proc-plati-90-milionu-za-ctyri-cisla-casopisu ). Článek je datován 13.2.2009.

Nezlobte se, ale tomuto pánovi skutečně nemohu věřit, když slibuje, že on vše dohlédne a garantuje čistotu veřejných zakázek, že právě on bude účinně bojovat proti korupci. Ne tomu prostě neuvěřím, dokud to neuvidím.

Stejně tak ale nemohu věřit panu Bártovi, který spolu s dalšími vlivnými členy VV založil Klub angažovaných podnikatelů. Zakládajícími členy byli dále Kamil Jankovský, Michal Babák a Lukáš Semerák. Dohromady přispěli straně oficiálně 12 mil. Kč na kampaň. Kdo jsou ale další členové tohoto klubu, který je otevřen všem podnikatelům? Ze tří pánů se stali ministři a poslanci (cena za politickou funkci je 2,5 či 3,5 mil. Kč), ten čtvrtý není členem VV a nedělá politickou kariéru, přesto mne zajímá, neboť prostřednictvím společnosti SPI Holdings je spojen s dalším zajímavým podnikatelem – Ludkěm Sekyrou (Sekyra Group). Co za svůj sponzorský dar očekává on?

Nemohu věřit panu Bártovi, když prodává svoji firmu urychleně svému bratrovi a nevěřím, když pan Matěj Bárta říká, že státní zakázky jsou pro něj nepodstatné. Zejména zakázky v Praze 10 a Praze 1 svědčí o dlouhodobě budovaném vztahu s pražskou ODS. Například správa památek na Praze 1 (zdroj: http://www.pressweb.cz/tiskova-zprava/12159-prazska-informacni-sluzba-pis-prevede-spravu-vybranych-pamatek-na-externiho-spravce-abl-fm-services) jistě nebude nepodstatnou zakázkou. Nemohu mu věřit ani kvůli zakázce na hlídkování ochranky ABL v ulicích Prahy 10 z důvodu nedostatku městských strážníků (zdroj: http://www.ct24.cz/domaci/89153-praha-10-najala-hlidky-agentury-abl-za-niz-stoji-manazer-veci-verejnych/ ). Povšimněte si prosím zmínky ředitele Městké policie Prahy 10 citace: „Ředitele městské policie aktivita Prahy 10 překvapila. Radnice totiž o navýšení strážníků nežádala.“

Spolu s tím nemůžu věřit ani panu Kamilu Jankovskému, který je bývalým zastupitelem právě Prahy 10 a členem dozorčí rady společnosti Praha 10 – Majetková. Zároveň zastupitelem na Praze 10 je i Milan Richter (další zajímavý člen pražské ODS) a Tomáš Hrdlička (zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Tom%C3%A1%C5%A1_Hrdli%C4%8Dka_%28politik%29), což je velmi zajímává osobnost pražského politického i podnikatelského podnebí.

Nemůžu věřit ani celé straně Věci Veřejné, která předstírá čistotu ve financování své aktivity. Pravdou ale je, že hlavním zdrojem příjmů je zisk společnosti Vydavatelství Pražan spol. s r.o., dříve Věci Veřejné s.r.o., která vydává časopis Pražan a časopis věci Veřejné. Inzerenti tohoto časopisu pak, nepřímo sponzorují stranu věcí Veřejných. Jsou to jak společnosti pánů Bárty, Babáka a Jankovského, ale i další firmy, jejichž seznam není veřejný.

Díky tomuto systému má strana Věci Veřejné elegantní nástroj jak naopak zcela zakrýt své skutečné financování za předraženou inzerci (vždy už asi nikdo nevěří, že celá předvolební kampaň stála oněch oficiálních 12 mil Kč). Smlouva mezi dvěma soukromými subjekty (vydavatelství a inzerentem) totiž nemusí být zveřejněna. Nikdy si tak nedozvíme, kdo si za kolik „koupil“ inzerci v těchto časopisech. Jen jakoby mimochodem je šéfredaktorkou časopisu Pražan Kateřina Klasnová a majoritním vlastníkem Josef Dobeš oba místopředsedové strany VV.

O čistotě Věcí veřejných vznikali a vznikají i další články. Třeba například tento: http://www.lidovky.cz/veci-verejne-john-a-janousek-d1q-/ln_noviny.asp?c=A090805_000008_ln_noviny_sko&klic=232761&mes=090805_0

 

Tak co? Ještě pořád věříte Věcem Veřejným?

Autor: Tomáš Balvín | pondělí 12.7.2010 10:56 | karma článku: 23,55 | přečteno: 1885x
  • Další články autora

Tomáš Balvín

Demokracie vs. Demokraté

24.1.2023 v 11:58 | Karma: 17,37

Tomáš Balvín

Volíš Losnu nebo Mažňáka?

16.1.2023 v 17:42 | Karma: 20,27

Tomáš Balvín

Vláda národní katastrofy

5.10.2022 v 16:21 | Karma: 37,27

Tomáš Balvín

Závislost je opakem svobody

15.7.2022 v 11:32 | Karma: 16,62