Vážená vládo, vážení krajští hejtmani,

jako občan tohoto státu, který řádně platí daně a veškeré sociální a zdravotní pojištění, od Vás v této době očekávám, že s okamžitou platností přestanete ztrácet čas a plýtvat našimi společnými prostředky na jednání s protestujícími lékaři a začnete se plně věnovat (ve vzájemné apolitické spolupráci) zabezpečení poskytování nemocniční péče po 1. březnu 2011.

Jednání vedená se zástupci protestujících lékařů jsou naprosto bezpředmětná a jenom zbytečně marníme drahocenný čas. Vždy platilo při vyjednávání, že pokud jedna strana klade definičně nesplnitelné požadavky, není jejím zájmem se dohodnout. Snaha LOK vyjednávat je vedena pouze snahou získat dodatečně argumenty pro obhajobu svého nemorálního jednání a dalšími schůzka by vláda (ministr zdravotnictví) pouze dělal LOK tolik potřebného fackovacího panáka.

Tento stav je nutné okamžitě ukončit a to velmi rázně – odvoláním učiněné nabídky. Lékaři (míněno zcela jednotlivě) využili svého práva a podali výpověď. Úkolem vlády či krajů není s nimi o jejich výpovědích jednat, vláda (kraje) není odpovědná za individuální rozhodnutí každého jedince. Úkolem vlády, krajů i ředitelů (jako odpovědných manažerů) je zajistit, aby se nemocnice s tímto jevem vyrovnaly a zabezpečily jak krátkodobě tak dlouhodobě poskytování nemocniční péče.

Proto očekávám, že pro následující týdny vláda a kraje, vedené opozičními hejtmany, odhodí své koaličně-opoziční dresy a přestanou se vzájemně obviňovat, kdo za odchod doktorů může a místo tohoto budou společně řešit situaci individuálně v každém kraji. Právě na tom nám mohou dokázat, že jsou schopnými manažery veřejné správy, v jejichž silách je spravovat věci veřejné. Opakované obviňování, že za to může buď vláda, nebo naopak kraje Vám politické body nepřinese. Voliči koalice věří stejně dál koalici, voliči opozice věří dál stejně opozici a voliči ostatní nevěří nikomu a nezačnou Vám věřit bez zjevných výsledků Vaší práce.

Jakékoliv další pokračování v jednáních s LOK je jen ztrátou času a hlavně zcela zbytečným ústupkem, který nebude oceněn ani lékaři a dle průzkumů veřejného mínění ani voliči. Co naopak voliči zcela jistě ocení, je úspěšné zvládnutí situace.

V rámci ukončení pracovního vztahu s odcházejícími lékaři by velmi doporučoval, aby ředitelé nemocnic do referencí (pokud budou o ně požádáni) uvedli při hodnocení osobnosti lékaře přívlastky jako neprofesionální, nezodpovědný, prospěchářský, bez zájmu o své pacienty. Přesně takový totiž odcházející lékaři jsou.

Máte 24 dní, využijte jich prosím naplno. Říkám to s jistou obavou, ale v tuto chvíli spoléháme na Vás. Nic jiného nám, současným i budoucím pacientům a Vašim voličům, nezbývá.

Děkuji

Tomáš Balvín

Autor: Tomáš Balvín | pátek 4.2.2011 10:18 | karma článku: 38,53 | přečteno: 2122x
  • Další články autora

Tomáš Balvín

Demokracie vs. Demokraté

24.1.2023 v 11:58 | Karma: 17,37

Tomáš Balvín

Volíš Losnu nebo Mažňáka?

16.1.2023 v 17:42 | Karma: 20,27

Tomáš Balvín

Vláda národní katastrofy

5.10.2022 v 16:21 | Karma: 37,27

Tomáš Balvín

Závislost je opakem svobody

15.7.2022 v 11:32 | Karma: 16,62