Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
R

resist-ant

28. 6. 2010 15:43
Zajímavé

srovnání. Stejně jako poplatky ve zdravotnictví mi přijde i školné na vysokých školách jako nesystémové. Protože platí, čím víc peněz do státního rozpočtu, tím víc se jich ztratí. Jinak opravdu pěkně přehledný článek. Doufám, že se někdo z doktorů ozve.

0 0
možnosti
PV

VerneP

28. 6. 2010 15:03
Dneska karma, ...

... velmi korektni shrnuti podlozene dukazy. Tak to ma byt!

0 0
možnosti
M

Muzzlinka

28. 6. 2010 14:36
Malá korekce

Autore,

ráda bych trochu korigovala vaše svaté nadšení.

VZP má skutečně (právem) vyšší cenu zdravotní péče na hlavu. Je to dané rozdílem v demografickém složení kmenu pojištěnců mezi jednotlivými pojišťovnami. Mezi pojištěnci, za které hradí pojistné stát, je totiž nerovnováha, když VZP má (z historických důvodů) významně větší procento důchodců a invalidních pojištěnců, zatímco u ostatních pojišťoven jsou jiné skupiny obyvatel.

Neumím, bez podrobných údajů, posoudit, zda to vysvětluje celý rozdíl v ceně péče. Určitě ale bude zajímavé srovnat vývoj tohoto rozdílu meziročně (kde by se postupné srovnávání demografie u jednotlivých pojišťoven mělo projevovat).

Vámi zmíněná domněnka zneužití systému je jistě další možností vysvětlení. Ale kontrolní mechanismy jednotlivých pojišťoven se zase tak významně neliší.

0 0
možnosti
TB

Primak

28. 6. 2010 14:56
Re: Malá korekce

Máte pravdu, ale bohužel jen částečně. Podle výroční zprávy VZP tvořili důchodci 20% jejich pojištěnců, zatímco ostatní pojišťovny mají 16 až 17%. Rozdíl 3% v počtu pojištněců nevysvětluje plně tak významný rozdíl (36%) v náiladech na nemocniční péči (upozorňuji že se nejedná o LDN - ty mají samostatnou evidenci.

Ten rozdíl je přiliš výrazný a mimochodem je pouze v kategorii nemocnic a léků. Proč není u ambulatní péče?

0 0
možnosti
L

lrklo

28. 6. 2010 14:26
Ale také to je o výši pojistného.

Průměrná platba zaměstnance je 2700,- Kč, průměrná platba podnikatele je 1300,- Kč a průměrná platba státního pojištěnce je asi 800,- Kč. Tak malou částku odvádí stát i za vojáky a policisty.:-(

0 0
možnosti