Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TB

Primak

8. 6. 2010 11:17
Pokračování článku

Vzhledem k poměrně dlouhé diskuzi jsem si dovolil zveřejnit pokračování článku. Snažil jsme se v něm reagovat na některé vaše námitky.

Tomáš Balvín

0 0
možnosti
KV

Kodl29

8. 6. 2010 10:32
Podle příspěvků

od pana Balvína soudím, že pán je zapomenutý génius doby, protože rozumí a diskutuje snad ke všemu. Možná by bylo zajímavé zjistit jeho názor o konzistenci stolice čelných představitelů politických stran.

0 0
možnosti
TB

Primak

8. 6. 2010 10:38
Re: Podle příspěvků

;-D Tu pan Balvín nezná a nechce znát. Řitní alpinismus nepatří k jeho koníčkům. A neznám vše a ani nechci znát. Jen hodně čtu, poslouchám a utvařím si názory. Nemusíte s nimi souhlasit, pokud ale položíte a napíšete své protiargumety, rád budu s Vámi diskutovat.

0 0
možnosti
PK

Kostlivec

8. 6. 2010 10:18
Dovolím si s autorem nesouhlasit

Každá odměna by měla být za provedenou práci. Firmy neplatí lidi za to, že chodí do zaměstnání, ale za to, že jim člověk přinese zisk. Až se tohle začne odměňovat ve státní správě, tak potom bude možná dobře. Myslím si, že navržené snížení odpovídá výkonům našich poslancům - osobně bych jim dal minimální plat a zbytek až po volebním období - podle odvedené práce. Navíc jak autor uvádí informace o výborně placených lidech - jsou tím předpokládám myšleni špičkoví odborníci a v tom je ten základní rozdíl. Ti se v parlamentu zrovna často nevyskytují, nebo je jich tam málo. Výsledkem jsou potom zákony, které ještě ani nevyjdou a už se musí novelizovat atd.Vážený autore - politika by měla být dělána ne pro peníze, ale proto aby člověk, který dosáhl úspěchu v podnikání, nebo v osobním životě mohl zhodnotit dosavadní zkušenosti pro všechny ostatní - tedy pro stát.Takto si tam jde doposud každý jen nahrabat...

0 0
možnosti
TB

Primak

8. 6. 2010 10:28
Re: Dovolím si s autorem nesouhlasit

Já s Vámi naopak souhlasím :- ) problém je ten, že pokud nezvbvýšíte platy, tak do řad politiků schopné lidi nedostatnete. Ti současní politici si toho mnoho nezaslouží, Ale dostáváme se do kruhu - co má být třív, slepicce nebo vejce - no a já tvrdím že vejce, a vy že slepice :-)

0 0
možnosti
VV

cod

8. 6. 2010 10:11
plat

Plat politiků musí být odvíjen od životní úrovně obyvatel země,takže řekněme dvou až třínásobek průměrné mzdy obyvatel,ať se snaží zvyšovat finance obyvatel a ne jen svojeRv

0 0
možnosti
TB

Primak

8. 6. 2010 10:26
Re: plat

Dovolím si reagovat citátem z bible (byť upraveným do jednoho muzikálu): "CHudí budou stále, za každého krále, musí se dál s nouzí rvát..."

Už Ježíš veděl, že v sebelepší společnosti není možné aby se všichni měli dobře. Doufám, že Jeho nebudete podezírat k neuctě k bližnímu svému. Vyjádřit poměr mezi mezi ohodnocením toho kdo odpovídá za životní úroveň celého národa a průměrnýmp platem je prostě a jenom populismus. Říkáte tím, že ti nejlepší, nejodpovědnější, vůdcové národa (tím apriori nemyslím, že by toto platilo o současných politicích) mají mít trojnásobek průměru? Ti skutečně nejlěpší v soukromém sektoru mají i 100násobek.

0 0
možnosti
Y

yogi

8. 6. 2010 10:08
selský rozum

Nestačím se opět divit, jak něco tak logického a samozřejmého (stačí selský rozum) nedokáže většina zde diskutujících pochopit. Autorovi poklona za trpělivost a asertivitu v odpovídání hlupákům... :-)

0 0
možnosti
SP

StanleyP

8. 6. 2010 9:40
Která soukromá společnost?

Která soukromá společnost, jejíž dluhy se ročně zvedají o miliardy, přidává plat svému neschopnému managmentu?

0 0
možnosti
M

Majklova_proxy

8. 6. 2010 9:47
Re: Která soukromá společnost?

V takovy spolecnosti by spravni rada mela vedeni odvolat a najmout (za velky prachy) krizovej menezment. Bohuzel, spravni rada Kocourkova a.s. je v uhrnu stejne impotentni, jako ten menezment.

0 0
možnosti
DN

danax

8. 6. 2010 9:23
nikdy nedostanou politici

a ostatní tolik, aby pochopili, že už více nepotřebují. To snad došlo jen starému Rockefelerovi....ale ten taky měl opravdu dost.

Takže se současnými byť pro některé nepředstavitelnými platy rozhodně konce korupce nedojdem. To musí dojít každému individuálně, nebo díky tlaku okolí.

Aź tu jednou budou mít všichni podle svých potřeb...... tak tu bude komunismus...nebo ještě hůř

0 0
možnosti
TB

Primak

8. 6. 2010 9:57
Re: nikdy nedostanou politici

nemám v ůmslu aplikovat komunismus. A rozhdoně dávat úředníkům tolik kolik chtějí. Jen říkám, že pokud máme úředníky kteří tam teď jsou nahradit schopnými a kvalifikovanými, nelze to učinit za současných platových podmínek ve státní správě. To samé platí i u politiků.

0 0
možnosti
DN

danax

8. 6. 2010 9:15
až zrušíme rovnostářství ve státní správě

dostanou výkonní jedinci dvojnásobný plat a lidé do počtu výpověď. Do té doby hlavně nevybočovat........

0 0
možnosti
VM

Si0 po zákazu

8. 6. 2010 9:29
Re: až zrušíme rovnostářství ve státní správě

Potíž je v tom, jak chcete tu výkonnost měřit. Ve fabrice to změříte buď od kusu nebo aspoň od toho, jaký ekonomický přínos ten který pro firmu má. V úřadě nezměříte nic. Šéfové umějí změřit akorát míru servility podřízených.

0 0
možnosti
L

Lízal

8. 6. 2010 9:02
V zásadě lze souhlasit,

jen to však dokazuje, jak chybí zákon o státní správě. Proč chybí? Protože právě korupčníci ve veřejném sektoru mu účinně zabránili spatřit světlo světa a tak vesele berou větší platy než ve sektoru soukromém. Na možnosti korupce nehledě... Ať žije kapitalismus v Čechách!

Křivka výkonnosti a loajality bohužel s křivkou výše platu nijak nesouvisí. A společenské vědomí? To bylo dávno deformováno, hned poté co nám náš Táta Tunel sdělil, že špinavé peníze se od těch čistých nedají rozeznat...!

Nejlepší byl model "kníže", tj. pouštět do politiky jen lidi v balíku, tedy za vodou. Viz USA v 19. století. Z mafiánů se stanou ctihodní státotvorci, opojení ne majetkem, ale mocí a svojí vyjímečností. Proč ale u nás je takový odpor k přiznáváí majetku?

Perlička na závěr - vrchol alibistického populismu je navrhované zdaňování náhrad. Proplácet se přece mají přímé doložené náklady, případně prověřené paušály. Tak jakápak daň, z jízdenky na tramvaj...?!

0 0
možnosti
TB

Primak

8. 6. 2010 9:06
Re: V zásadě lze souhlasit,

Nesouhlasím s Vámi pouze v bodě, kdy říkáte, že křivka loajality nesouvisí s výší platu. Neosuvisící sice jenom z výší platu, ale ze své vlastní zkušenosti mohu říct, že je to jeden z hlavních stimulátorů :-)

Pustit o politiky jen majetké lidi, je hezká myšlnka, bohužel a nebo bohudík, v moderní demokracii neproveditelná.

Autor

0 0
možnosti
VP

VlasTen

8. 6. 2010 8:45
je to jako s učiteli

Stejný argument používají učitelé. Když nám nepřidáte, kvalita učitelů se sníží. Ale zajímavé je, že si všichni to svoje místo drží plat neplat. A s úředníky je to to samé. A pokud zvednete platy úředníkům/politikům, ti schopní budou stejně odcházet, protože soukromý sektor je prostě přeplatí kdykoliv.

0 0
možnosti
TB

Primak

8. 6. 2010 9:03
Re: je to jako s učiteli

ASi bych měl říct, že nepracuji v státním sektoru a tudíž  zs zvýšení platů úředníků bych skutečně nic neměl.

Přirovnání k platům učitelů kulhá. A to na obě nohy. Znám spousty učitelů - můžu, kteří v okamžiku kdy chtěli založit rodinu, odešli z učitelského místa a zašli pracovat za větší peníze do úplně odlišného oboru. To je první noha a ta duhá kulhá, protože učitelé použivají nepatrně jiný argument, jak sám píšete . nepřidáte, odejdeme. Ve státní správě to není o současných úřednících ale  naopak o těch, kteří do státní správy nešli - ti nepřímo říkají - nepřídáte, nepříjdeme. Jdeme jinam :-) To čím učitelé hrozí, tito dávno udělali.

0 0
možnosti
  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2474x
Jsem profesí ekonom, analytik a investiční manažer.

Jsem ale především člověk, kterého zajímá dění kolem něj a není mu lhostejné, co se bude dít dále. 

Aktuálně se podílím na vzniku nové poltické strany PRO (Právo Respekt Odbornost) jako její ekonomický expert.

Seznam rubrik