Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Narhea

16. 6. 2010 12:12
můj názor........

návrh hezký, ale zaprvé ze střední školy mám zkušenost, že student který uspěl u přijímaček nemusí nutně uspět na škole. Alespoň v naší třídě rozhodně neplatilo první u přijímaček = první ve třídě. Schopnost a vůle studovat danou školu se ukáže až během studia. Vaší reformou by jste znevýhodnil chytré a talentované studenty, kteří jsou prostě 'nerváci'. Naopak u státní reformy budou talentovaní studenti zvýhodněni stipendii během studia, dle studijních výsledků. Ne pouze podle toho jak napsali/nenapsali jeden, dva testy. (ano, dnes jsou tak studenti posuzováni u přijímaček, ale to je jiná věc) Nutnost předkládat stipendijní plány přidělá škole práci a peníze, které by mohla u státního návrhu investovat do zkvalitnění výuky padnou na administrativní pracovníky. Idea, že školy budou brát studenty jenom kvůli penězům je scestná. Dobré vysoké školy si chtějí udžet reputaci a nadále vychovávat kvalitní absolventy. Špatné VŠ už stejně snižují standarty výuky a berou hromady studentů.

0 0
možnosti

Primak

16. 6. 2010 16:52
Re: můj názor........

proto píšu následující:"Na tato studentská místa by se vypisovalo přijímací řízení a o přidělení stipendijního programu by rozhodovala přijímací komise na základě výsledů přijímacích zkoušek a studijních výsledků na střední škole."

Zcela s Vámi souhlasím, že pouze přijímací testy nestačí.

Autor

0 0
možnosti

kaktusak

9. 6. 2010 23:17
Nejlepší bude ponechat bezplatné školství

a většinu "univerzit"  zrušit, aby bylo schopno absolvovat dejme tomu 20% mládeže.

0 0
možnosti

honzajaka

9. 6. 2010 15:51
tenhle

návrh je zbytečně složitý a komplikovaný. Proč se to nenechá na VŠ, které dostanou ze zákona právo vymáhat nějaké školné podle vlastního uvážení po nějaký strop, popřípadě ho ani vymáhat nemusí pokud je na tom finančně jinak dobře. Stát bude jenom garantovat u bank nějaký finanční produkt něco jako spoření na vzdělání nebo se použije stávající stavební spoření a pro studenty, kteří nebudou mít naspořeno, půjčka na částku která pokryje předpokládané školné za dobu studia a stát bude po dobu studia platit bance úroky. Po uplynutí doby studia se z toho stane normální půjčka kterých má člověk dneska hafo

0 0
možnosti

Primak

9. 6. 2010 15:55
Re: tenhle

Zajímavé, že Vám připadá složítí ale ve svém příspěvku navrhujete témeř to samé. jen jinými slovy.

0 0
možnosti

zdeseny obcan

9. 6. 2010 12:00
i na statnich skolach muzete studovat za penize

Temer kazda technicka skola ma licencni programy (zamyslene hlavne pro lidi z praxe) a placene (casto firmou). Temer kazda poskytuje studium v anglickem jazyce a to je placene.

0 0
možnosti

Primak

9. 6. 2010 12:05
Re: i na statnich skolach muzete studovat za penize

Ano míte pravdu. Ale pouze an některých. Nemá to pravidla a je to minoritní záležitost.

Auotr

0 0
možnosti

hurkajan

9. 6. 2010 11:43
ti kdo rozhodují

studovali zadarmo a teď jiným nedopřejí...už nesmysl je o půjčkách bez záruk bankovní sektor nepůjčí a po škole přijde bydlení rodina a zaúvěrovaný mladý jedinec nemá šanci hypotéky atd...dostane se nuceně do šedé pracovní zony popřp.černé ekonomiky lichvářů exekutorů atd.

0 0
možnosti

Primak

9. 6. 2010 12:05
Re: ti kdo rozhodují

V dnešní dobvě nezle již říct, že všichni kdo rozhodují, studovali zadarm. Zároveň toto není a nesmí být argument. To že se něco 60 let dělá ščpatně přeci neznamená že to budeme dělat špatně i nadále.

0 0
možnosti

vatty

9. 6. 2010 9:44
Jaký názor by jste měl na nápad,

že by si studenti mohli na své studium brát u bank bezúročné půjčky a stát by to podporoval tak, že by bankám doplácel pouze ty úroky?

0 0
možnosti

Primak

9. 6. 2010 9:47
Re: Jaký názor by jste měl na nápad,

Je to také možnost, zejména pro studenty, kteří budou chtít studovat nenyí a neměli možnost si naspořit. Z dlouhodobého pohledu preferuji však navrženou variantu spoření. přijde mi efektivnější, protže umožňuje  více zapojist finační trhy do finacování školství.

Autor

0 0
možnosti

Primak

9. 6. 2010 9:38
Doppněny tři připomínky čtenářů

Do článku byly doplněny první tři připomínky čtenářů

Autor

0 0
možnosti

strycek-Joe spol. s r.o.

9. 6. 2010 9:36
Na co školné ? Prodávejte tituly rovnou !

Po završení této "reformy" budou všechny tituly na úrovni MBA, doporučuji je však označit, tedy např. Ing.MBA, JUDr.MBA, aby nedošlo k záměně s kvalitními tituly předlistopadovými !

0 0
možnosti

Primak

9. 6. 2010 9:45
Re: Na co školné ? Prodávejte tituly rovnou !

Aha, tak odtud vítr vane :-) Popravdě - souhlasím, že se kvalita absolventů snižuje. Lae tento trend nastal již hodně dávno..cca v roce 1948 :-)

0 0
možnosti

oldiess

9. 6. 2010 9:36
Soukromé VŠ ovšem konkurencí státních nejsou

protože slouží převážně jen k tomu, aby na nich vystudovali ti studenti, co neuspěli na státních. Navíc soukromé VŠ jsou jen pro okecávací obory, až bude soukromá medicina či architektura nebo technika, tak můžeme začít srovnávat.

0 0
možnosti

Primak

9. 6. 2010 9:44
Re: Soukromé VŠ ovšem konkurencí státních nejsou

Souhlasím s Vámi, že soukromé školy nejsou přímou konkurencí. Jen ukazují na to, že existuje dost mladých lidí, kteří mohou a chtějí platit za vzdělání.

0 0
možnosti

jita

9. 6. 2010 9:36
podivné řešení

Ono je to tako dvousečné řešení. I když tvrdíte, že to je malá částka, znám lidi pro které to znamená stop stav. Ani studentská půjčka to nebude řešit. Nevím jak se to bude řešit, ale většina lidí pochází z prostředí, kde je problém získat i normální půjčku.

Jinak 10 000 mi také připadá jako řešení aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Myslím, že by se mělo odstupňovat dle potřeby toho příslušného oboru. Možná by nebyla od věci smlouva, že absoluvent bude pracovat zde a ne, že po ukončení školy odejde pracovat do zahraničí a bude pracovat tam. To je dnes ten největší problém. Stát mu umožnil získat určité vzdělání, tedy není od věci, aby to tomu státu vrátil. Je to lepší řešení, než vybírat peníze za semestr. To by si potom také platící mohli myslet, když platím, tak mě nevyhodí a začít se flákat. Možní by se školné mělo zaplatit až po tom co člověk, který tu léta studoval odejde do zahraničí. Vystavit mu účet a teprve potom, aby spláce dluh, který jeho ochodem vznikl.

0 0
možnosti

Primak

9. 6. 2010 9:49
Re: podivné řešení

Ano je to dvojsečné řtešení, které se snaží být jak sociálně spravedlivé, tak difereciované z pohledu ruzných vědních oborů. Rozhoděn nebude shodné školné na právech jako na přírodověděecké fakultě. V zásadě jde o to, zda by to mohlo fungovat systémově.

0 0
možnosti
  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2489x
Jsem profesí ekonom, analytik a investiční manažer.

Jsem ale především člověk, kterého zajímá dění kolem něj a není mu lhostejné, co se bude dít dále. 

Aktuálně se podílím na vzniku nové poltické strany PRO (Právo Respekt Odbornost) jako její ekonomický expert.

Seznam rubrik