Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

myschelle

3. 9. 2010 19:53
"příruček pro rodiče"

existuje v knihkupectvích spousta. akorát je nevydává oficiálně stát a je potřeba si z nich vybrat.

jinak pěkné, jen jedna kategorie vám tam chybí - rodiče, kteří jsou zcela upřímně přesvědčeni, že vědí všechno nejlíp - a mýlí se :o)

0 0
možnosti

Stanislav Ševeček

3. 9. 2010 11:06
Doporučuji širší souvislosti

http://virtually.cz/journal/?q=node/1638

0 0
možnosti

Lastura

3. 9. 2010 10:59
Budete lhát nebo mu řeknete pravdu?

Kolik z rodičů odpoví sofistikovaně na tuhle otázku? Kolik je rodičů, byť by chtěli i tuto oblast zahrnout do své výchovy, kteří mají dost znalostí, aby zatíženi přístupem vlastních rodičů, to správně zvládli? Všichni (téměř) se učíme od rodičů, jak se máme chovat v různých oblastech. Často detailně a na příkladech je nám popisován správný přístup ke konkrétím situacím, věcem. Někdy až moc. Jenom jaksi ta sexualita je vynechávána. Ono to možná ještě stačilo za minulé éry, kdy bylo těžké dostat se k i zlomku toho, co je dostupné pro děti dnes. A to nemám na mysli vhodné odborné informace v knihkupectví. Dobře si pamatuji, že jsme taky všichni machrovali na ZDŠ, kolik toho víme o sexu. Ale dnes je spoustu věcí považováno za normu, je to módní a normální a ačkoliv to nejsou nalepené nehty, ale součást důležité oblasti života, s dětmi je o tom diskutováno minimálně. Pokud se děti budou učit o sexu ve škole, budou prostě informované, schopné se orientovat v této věci a méně manipulovatelné

0 0
možnosti

jendazmoravy

3. 9. 2010 10:22
Pěkný příspěvek, ale je to součást širšího problému

Autore, pěkné, ale je to o dvou těžko řešitelných problémech:

1. Zda rodiče vůbec vědí a chtějí vědět, co se děti ve škole vlastně učí. To se zdaleka netýká jen sexu, ale třeba i tzv. společenských věd.

2. Kdo a podle čeho má určovat, co a jak učit na základních školách. Že to nemohou být jenom rodiče, to zdůvodníte lehce. Ale kdo potom? Přeosvícení a neomylní úředníci? Vědátoři ovlivnění levičáckými politkorekt, gender a podobnými ptákovinami?

Mně osobně se líbí to, že vůbec je možné nějak vyjádřit nesouhlas s tím, co úředníci dělají (to v době mé školní docházky nebylo myslitelné), a že se najde někdo, kdo je ochotný ten nesouhlas vyjádřit. Pokud tyhle dvě věci jsou, tak nemusíme být bez naděje.

A přiznám se, že řešení svých dvou výše položených otázek neznám.

0 0
možnosti

Stanislav Ševeček

3. 9. 2010 11:04
Re: Pěkný příspěvek, ale je to součást širšího problému

1. Taky by mě zajímalo, "co se děti ve škole vlastně učí".

   Autorovi článku: "Příručce pro učitele týkající se sexuální výchovy, které velmi otevřeně a

bez zbytečných skrupulí, popisuje a vysvětluje dosud tabuizovaná

témata".

... Ano, možná by nebylo od věci začít právě tam - u "tabu", tedy u Minderwertigkeitskomplexů našich "učitelů" ... otázkou je, jak se jich zbavit - komplexů, někdy též učitelů.

0 0
možnosti

petrph

3. 9. 2010 10:09
v jednom se trochu mýlíte

Tedy v tvrzení - "Rodiče mají být v tomto bodě autoritou, ke které si děti budou chodit pro radu. Nikoliv škola." Neboli si uvědomme že škola se v 6 letech stává pro dítě autoritou, dítě musí po dalších 10-18 let poslouchat její příkazy, úkoly, dodržovat její pravidla, a přijímat /nebo aspoň papouškovat) její názory. A že škola měla vždycky nějaký předmět, kterým formovala chování žáků, od občanské nauky, etiku, až k navrhované sexuální výchově. A že to ostatně ani nemusela přednášet, stačil školní řád, který žáky "umravňoval"., a který museli (obvykle i mimo školu) dodržovat.

jaký to rozdíl oproti rodičům kteří vidí dítko možná u snídaně a pak (ještě méně) u večeře. A že si puberťáci ke svým rodičům o radu (a zrovna o sexu) určitě nechodí. Bud jak buď, školákům určitě neuškodí, když si dobře míněné poznatky sexuální výchovy nuceně vyslechnou ve školní třídě. Ovšem v jaké formě, to je ve hvězdách. že to nebude přesně tak jak je to v současné příručce, v tom s Vámi souhlasím.

0 0
možnosti

farsky.blog.idnes.cz

3. 9. 2010 9:54
Jsem velice rád,

že různé diskuse všeho druhu pomalu, ale jistě spějí k mnou navrhovaným šanonům pro sexuální výchovu místo jedné příručky "pro všechny".

Možné kapitoly se pomalu, ale jistě rozšiřují a přířučka pro rodiče, o které píšete, by klidně mohla být jednou z nich, tedy další kapitolou, kterou by na začátku školního roku dostali rodiče.

Podrobnější informace o konceptu je možné najít v mém článku. Budu rád za další příspěvky a děkuji za ně předem.

0 0
možnosti
  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2489x
Jsem profesí ekonom, analytik a investiční manažer.

Jsem ale především člověk, kterého zajímá dění kolem něj a není mu lhostejné, co se bude dít dále. 

Aktuálně se podílím na vzniku nové poltické strany PRO (Právo Respekt Odbornost) jako její ekonomický expert.

Seznam rubrik