Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
T

Tregold

30. 7. 2010 11:57
Tak je to jen jeden prvek boje proti korupci

Odkrytí vlastnické struktury je důležité zejména u velkých zakázek no a pokud se o zakázku za stamilióny uchází firma, jejíž majitel byl donedávna bezdomovec, je to jasný důvod tuto firmu odmítnout.

Samozřejmě pokud se jedná o úklid kanceláře starosty, tam je důležitá cena a nikoliv kdo ji vlastní ale zase nepovolení neprůhledné firmy zamezí, aby si starosta uklízel sám sobě (i to se dělo).

Zamezení akcií na doručitele ve státních zakázkách totiž zdraží eventuální krycí operace (každý prostředník v řetězu za to něco chce) a to dohromady se zvýšením transparentnosti VŘ značně omezí zadávání zakázek sami sobě.

Vaše možnosti obejití totiž radikálně zdražují operace a zvyšují riziko celé transakce (onen bílí kůň může promluvit a pak to je již trestný čin). Naprostá většina obchodů na firmy s akciemi na doručitele je v Praze mezi 1 - 20 mil, většinou se jedná o odprodeje obecních pozemků či různé služby a je velice důvodné podezření, že se tak zajišťují komunální politici zrovna u moci.

0 0
možnosti
TB

Primak

30. 7. 2010 12:13
Re: Tak je to jen jeden prvek boje proti korupci

Příklad s konzukltační firmou nic nezdražuje :-) Je to velmi elegatní a často užívaný nástroj. Nezlobte se, ale toto opatření je zcela neúčinné a ani nic nezdraží. Bílý kůń může promluvit, otázka je  zda bude vědět a znát kdo ho najal. A není to jen o bílém koni. Jsou  i jiné.

Korupce je sama o sobě trestný čin. Takže je jedno jestli použiji nebo nepoužiji bílého koně.

Zejména u stamilionových zakázek bude téměř vždy použita konstrukce typu konzultanské služby.

0 0
možnosti
P

pěnice

30. 7. 2010 11:11
Boj proti korupci?

Tak tomu už se jen směju.Že se ještě chce s takovými tématy  někdo blamovat.Ale jak se říká,slibem nezarmoutíš.

0 0
možnosti
TB

Primak

30. 7. 2010 11:22
Re: Boj proti korupci?

VV tímto blamováním získlao 11% :-( Ale jiank souhlas - je to blamáž !

0 0
možnosti
MP

Muf Puf

30. 7. 2010 11:09
Sqělá argumentace!

ČEZ , O2, KB .... Copak tyhle firmy se účastní nějakých výběrových řízení???8-o

0 0
možnosti
TB

Primak

30. 7. 2010 11:22
Re: Sqělá argumentace!

Jistě..třeba O se učastní řízení na poskytovatele skužeb mobilního operátora :-.)

KB zase nabízí bankovní sližby pro vvětšinu municipalit.

ČEZ zatím dodává energii téěř všude, ale trh z energií se rozhýbává..takže za pár budou výběrová řízení i v této oblasti :-)

Ještě nějaká namitka?

Tomáš Balvín

0 0
možnosti
SG

strycek-Joe GmbH

30. 7. 2010 11:07
Máte pravdu

, ale voliči, kteří volili VV, nejsou sto Váš článek pochopit.

0 0
možnosti
A

Alergik71

30. 7. 2010 10:48
?????

1) Průhledná vlastnická struktura je jeden z bodů boje proti korupci. Vymýtí se tím především ty malé zakázky kde vaše krásné struktury nemohou fungovat neboť zakázky jsou zadávány opakovaně a v malých částkách. (Vlastnická struktura společnosti k danému datu je jasná - i Čez má přístup k registru vlastníků, takže je to jeden vstup do databáze...)

2) Součástí toho je i otevřené zadávání zakázek. To myslím pomůže mnohem víc.

3) Úplně odstranit korupci se nepodaří. Každý krok k jejímu omezení je dobrý. Pokud máte lepší způsob napište...:-)

0 0
možnosti
TB

Primak

30. 7. 2010 11:00
Re: ?????

1) Vlasnická struktura k datu nic nevyřeší - protože zakázjkavětšinou nějaký čas trvá. Takže zakázku získá nějaká vlastnická struktura je při ziskání zakázky a nějaká při realizaci ziuksu z ní. Rozdělení nic nepomůže. Většina "mých" struktur (nejsou mé, ale  již dávno fungující v reálném světě) lze libovolně opakovat. Onu struktur klze získat..ale než ji ČEZ pošle na úřad, tak už je jiná.

2) ANo, to má větší ale i tgak velmi limitovanou účinnost.

3) Ano, cokoliv omezí korupci, je dobré. Tvrdím ale, že toto opatření ji neomezí ani o 1%, Ano mám lepší způsob. Někdy ho napíšu. Ale přijde mi, že na to aby se jím někdo zajímal, musí nést nálepku VV  a tu já mu nedám.

0 0
možnosti
PH

petrph

30. 7. 2010 10:43
ono je to opravdu jedno

Buď se veřejná zakázka postaví levně kvalitně a rychle - a pak opravdu může být jedno kdo je majitel, i kdyby to byli třeba Avaři nebo osobně generální tajemník ÚV .

Nebo si  na ní nakrade jak majitel, tak i zkorumpovaný úředlník. Jestli byl ten majitel "utajovaný" předem, tak potom si může poslední policajt na okrese (nebo i "investigativní" novinář lehce zjistit kam a komu peníze doputovali. Teď je otázka co vlastně chce VV dělat . Jestli je pak dokáže zavřít  (nejlépe včasnou kontrolou ještě než se to zaplatí), a nebo se bude jen usmívat a tvrdit "podmínky výběrového řízení přece byly splněny, žádná pochybení se nenašla....

Kupříkladu uvidíme jak čile si povede ve státních zakázkách jistá agentura ABL, jejíž majitel je zcela známý a se svým bratrem ministrem nemá nic společného :-)

0 0
možnosti
S

slibotechna

30. 7. 2010 10:37
John přičuchnul k politice

a už je jí infikovaný....Rv

0 0
možnosti