Diskuse

Nekritika ČNB

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Patrně máte hypotéku a žádné naspořené peníze, jinak byste mluvil jinak

0 0
možnosti
TB

Hypotéku mám, naspořené peníze také, ale většinu peněz jsem investoval mimo peněžní trh, protože penězům nevěřím. I kdybych ale neměl nic jenom hypotéky, tak devalvace znehodnocuje příjmy, nejen úspory.

0 0
možnosti
Foto

My co jsme z davu, spíše věříme na tržně utvářené měnové kursy, než na sílu státních zásahů. Co se týče případného očekávání výhod zavedení drachny, tak se dav zkrátka spolehal nikoliv na devalvaci, ale na existenci pouhé drachny jako nástroje, který měla rovněž si najít sám svůj rovnovážný kurs podle počtu turistů v Aténách.

Šicí stroj značky Singer nám tak nějak tak pro naší ekonomiku ušil velmi těsný kabát keynesiánského stříhu, který stejně po třech měsích rupne pod tlakem plateb za zvýšený vývoz elektřiny zn. ČEZ, případně akciové společnosti Lesy.

0 0
možnosti
TB

Také věřím spíše na tržně utvářené měnové kurzy :-) netleskám ČNB, ale také nekritizuji. Udělali to, co dle své profese považovali za nejlepší.

Kritizoval jsem kritiky.

1 0
možnosti
JP

Tak jsem tu zase. Jednak nejsem člověk, který "jde s davem" nebo čerpá informace jen z medií. Devalvaci měny, a nic jiného než devalvaci Singer neprovedl, máme znehodnoceny úspory (teda, ten, kdo je má) a vše se zdražilo, protože celé naše hospodářství je navázáno na import. A to je holá skutečnost i v případě, že by dav nebo nám určení odborníci tvrdili něco jiného. Pokud provedu srovnání ekonomik ČR a SRN  nebo A, ale i ostatních zemí EU, tak ceny zboží a služeb jsou srovnatelné (+ nebo - autobus, jak říkávala moje matka), ale co platy. Platy manažerů a vybraných profesí jsou srovnatelné (ne-li u nás vyšší). Platy střední, ale zejména té nižší třídy (o běžných důchodcích nemluvě) srovnávat nelze (když bůh uviděl mzdu služebníků zdejších, odvrátil se a hořce zaplakal). Mám opravdu potěšení z toho, když mě o ekonomice poučuje někdo, kdo v životě nedělal podnikovou ekonomiku, vedl účetnictví, staral se o to, aby byly nejen zakázky, ale hlavně , aby dostal za ně zaplaceno, nylo na vejplaty, válčí s auditory, daňovými poradci a dalším zbytečnými institucemi, které musí mít ze zákona nebo na doporučení VH, či někoho jiného experta, který má ve firmě rozhodující slovo. Mám problémy jak řešit rozpory v zákonech a je neustále ve střetu s "výrobní kolegou" a ředitelem. 

Takže zbytečná devalvace koruny (že bychom byli na úrovni Řecka?)  pošle ke dnu středně a nízkopříjmové skupiny obyvatel  ČR. Že to byla i střelba do vlastních řad, budou hlásit i rozpočtové organizace, až zjistí, že objednané dodávky ze zahraničí budou minimálně o 10%  dražší a co na to jejich rozpočet

1 0
možnosti
TB

Jen pro pořádek, to jste mluvil o mně? "Mám opravdu potěšení z toho, když mě o ekonomice poučuje někdo, kdo v životě nedělal podnikovou ekonomiku, vedl účetnictví, staral se o to, aby byly nejen zakázky, ale hlavně , aby dostal za ně zaplaceno, nylo na vejplaty, válčí s auditory, daňovými poradci a dalším zbytečnými institucemi, které musí mít ze zákona nebo na doporučení VH, či někoho jiného experta, který má ve firmě rozhodující slovo."

0 0
možnosti
ZO

a kde bere rada tu víru že začnu utrácet když zdraží všechno ne o 5% ale odhaduji tak minimálně o 10%.z jakého titulu je tento spolek moudrých přesvědčen že lidé začnou nakupovat?a kde bere rada tu jistotu že podníky dostanou více a budou přidávat lidem?jeden jediný relevantní argument prosím.a kde bere ne jistotu,ale dle mého dokonce drzost hlásat ,že se tím vytvoří 35 000 nových prac.míst?to mi vy ekonome prozraďte...

0 0
možnosti
TB

Jak jste si všiml, tak nikde v článku netvrdím, že začnete více utrácet (nakupovat) ani že podniky budou více vyplácet lidem. Jediné co tvrdím (ve shodně s ČNB) a co zcela potvrzuje historická zkušenost s devalvacemi, že vytvoří nová pracovní místa, neboť se zlevnila práce pro zahraniční investory. Pokud k tomu vláda přidá rozumnou daňovou politiku, dojde ke zvýšení počtu pracovních míst.

A pokud bude pobírat více lidí plat (místo dávek) budou mít oni více prostředků a tedy zvýší spotřebu. takže nikoliv Vy (pokud pracujete) ale  současní nezaměstnaní zvýší celkovou spotřebu.

Nesouhlasím ani s Vaším odhadem cenového růstu. Osobně se kloním k tomu, že to bude méně než 5%. ( po odečtení přirozené míry inflace).

1 0
možnosti
SS

Vážený autore!

Porovnal jste si prosím (když zmiňujete Řecko), jaké ceny výrobků a služeb jsou v Řecku a jaké jsou v Řecku mzdy a důchody oproti české repoblice? Nebo patříte k těm lidem, kteří si myslí (alespoň podle jejich skutků a doporučení to tak vypadá), že čím menší plat budou lidé pobírat, tím více budou utrácet?

Podle mě je v Česku největší problém nízká kupní síla obyvatelsta. Nízkými mzdy pracovníků si firmy a podnikatelé škodí sami sobě (nízkou poptávkou pracujících po svých službách a zboží).

0 0
možnosti
TB

Zajisté že jsem si porovnal Řecko, dokonce tak důkladně, že jsme si ho porovnal i v době než se začalo uvažovat o jeho přistoupení k euru. Tehdy byly cenové poměry mnohem blíže ČR než nyní. Jenže pak se kvůli euro začala drachma nadhodnocovat a po přistoupení k EURU se Řecko dostalo na zcela nerealistickou cenovou úroveň. Proto tam devalvace (pokud dojde k návratu k drachmě) bude muset být násobně vyšší (žádných 5%).

Řecko byl jen ale příklad, protože mne zaráží že ti samí lidi, kteří horují pro devalvaci v Řecku proti ní bojují tady. Devalvaci v historii provedlo mnoho ekonomik a pokud udělaly i potřebné fiskální úpravy, tak se setkala s úspěchem.

V celku svými souhlasím..v ČR je nízká vnitřní poptávka po vlastních výrobcích, ale s tou nemá kurz koruny vůči euro co dělat. Respektive neovlivní ji negativně, ale naopak pokud se zvýší zaměstnanost, tak pozitivně. Za vlastní výrobu ovšem nepovažuji motnovny zahraničních dílů v celek (škodovka například).

0 0
možnosti
JB

J85a67n 71B26á62r28t10a

25. 11. 2013 13:04

Nemůžeme se srovnávat s Řeckem už proto, že naše ekonomika je úplně jiná. Domácí produkce téměř žádná (vše co se u nás vyrábí se vyrábí z dovážených surovin, na dovážených strojích atd.). Dávno nejsme soběstační prakticky v ničem.  

Navíc pro Řecko, které má euro je devalvace nemožná. Mluvilo se o možném řešení situace návratem k vlastní měně.

0 0
možnosti
TB

Já ho také uvádím ve spojitosti s návratem k národní měně.

Netvrdím, že jsme stejná ekonomika (máte pravdu nejsme)  ale máme podobné rysy: Obě ekonomiky jsou exportní, hodně zaměřené na služby (i když u nás je víc průmyslu) v obou hraje  nemalou roli cestovní ruch, obě nemají významné surovinové zdroje.

Navíc nástroj devalvace  se týká kromě exportu/importu také změny hodnoty práce, bez ohledu na strukturu ekonomiky. Takže pořád mi neodpovídáte na otázku proč  by u nás neměla devalvace fungovat?: Také mám své pochybnosti, ale jak jsem psal v článku, spíše se bojím že to selže kvli vládě, která na to nezareaguje adekvátně.

0 0
možnosti
GK

karma R^. Konecne nekdo se zdravym rozumem.

1 0
možnosti
Foto

O utahování opasků nám už tady kázal papá české ekonomiky Václav Klaus - pro některé též ikona českého tunellingu.

Kam chcete ty opasky tedy dál utahovat? Po hrdlo? ?

Není něco špatně úplně nekde jine než v nějaké ČNB, ve zvyšování úrokových sazeb a zdražování?

A proč tedy podle Vás vláda nekoná?

0 0
možnosti
TB

No z utahování opasků papá Klasu  na počátku let 90tých se stala na v letech první dekády 21 století bezbřehá spotřeba. 

Ano je toho špatně strašně moc a potřebné změny nás budou stát strašně moc peněz, úsilí a já se obávám, že lidé dlouho nebudou ani chtít slyšet, natož připustit, že budou muset žít jinak s tím, že teprve jejich děti si budou moci dovolit žít opět lépe.

A proč naše vláda nekoná? A my nějakou máme? A proč nekonaly ty předtím? Protože každý současný politik chce být především znovu zvolen aby mohl dále přerozdělovat do své kapsy. Takže začít dělat zásadní změny, jejichž pozitivní efekty se projeví třeba za 10 let nikdo prostě nechce.

2 0
možnosti
  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2489x
Jsem profesí ekonom, analytik a investiční manažer.

Jsem ale především člověk, kterého zajímá dění kolem něj a není mu lhostejné, co se bude dít dále. 

Aktuálně se podílím na vzniku nové poltické strany PRO (Právo Respekt Odbornost) jako její ekonomický expert.

Seznam rubrik