Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vyrovnanost evropské ekonomiky nebude s nadsázkou nikdy. Není ani v USA, kde je značný rozdíl mezi Kalifornií a Arkansasem  a dolar funguje. Vyžaduje to ale určitou federalizaci soustátí, o kterém Miloš mluví - ne unitární stát ale minimálně "light" fwederalizaci. Jinak význam samostatné měny při dnešní úrovni integrace, volného pohybu prakticky všeho a za situace, kdy 80% ekonomiky je v cizích rukou - je omezenější než dříve. Dnes zdevalvujete a přihráváte prostředky cizím vlastníkům.

Jsem toho názoru, že společné měny se bojí především bankéři, kteří přijdou o část vlivu, práce a příjmů.

Tím neříkám, že společná měna je všeléčící  zázrak, nic v ekonomice není bílé ani černé. Ale že by se Slováci sesypali jak mnozí předvídali? Problém Slovenska vždy byl zaměstnat lidi, přičemž větší část než v Čechách (zatím)  je obtížně použitelných.

3 1
možnosti

Dolar funguje jako celosvětová měna. Uvnitř USA přináší nemalé problémy a právě diference kterou jste uvedl je toho důkazem. USA to ale kompenzuje dvěma způsoby - dotacemi do problémových oblastí a hlavně  různorodou fiskální politikou. V USA jsou tři druhy daní - federální, státní a městské. Bohužel ani to úplně nestačí.

Neříkám že společná měna nebude fungovat a stejně tak, že je nutná naprostá vyrovnanost ekonomik (to je také utopie) ale  velké přiblíženi. Porovnejte si třeba ekonomiku Německa a Holandska...velikostí nesouměrné státy ale jejich ekonomiky spolu pozoruhodně kolerují. Je to dáno velkou provázaností ekonomik, která vznikla dávno před vznikem eura. Holandsko tak nemá s eurem žádné problémy.

0 0
možnosti

Ano, zcela  souhlasím. Za nejdůležitější podmínky dobrého fungování eurozóny považuji vyrovnanost   výkonnosti ekonomik jednotlivých členských států. Nebo jinak , hlavní příčinu problémů  Řecka ....  vidím právě ve výrazné disproporci ve výkonnosti mezi jejich ekonomikami a ostatními členy eurozóny.

A k panu Nárožnému níže :

"... , že pro ekonomiku v problémech může být euro likvidační"  První otázku je, zda na problémech nemělo nějaký PODÍL právě euro.

"... Nicméně i toto lze řešit. Jednak společnou rozpočtovou politikou ... , = Když je problémem společné euro, zavedeme společnou rozpočtovou politiku ???

".... sankcemi za nedodržování pravidel... " ano , sankce jsou pomoc velmi účinná a lze na nich stavět ....  :-(

A perlička na konec : "....  i nástroji na zjednodušení vystupení z eurozóny... " ano, eurozónu budeme rozvíjet tím, že ji budeme rozkládat .... :-):-):-) .

0 0
možnosti

J10a24n 46V23l57č72e26k

27. 2. 2014 10:26

Srozumitelně popsáno a vysvětleno. Děkuji a karma.

8 2
možnosti

No vážně by mne zajímalo zda se smějete mně nebo panu prezidentovi :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2489x
Jsem profesí ekonom, analytik a investiční manažer.

Jsem ale především člověk, kterého zajímá dění kolem něj a není mu lhostejné, co se bude dít dále. 

Aktuálně se podílím na vzniku nové poltické strany PRO (Právo Respekt Odbornost) jako její ekonomický expert.

Seznam rubrik