Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kousavka

28. 6. 2010 16:40
Kdo to způsobil?

Líbí se mi, jak argumentujete tím, kdo to způsobil? Komunisti? Jak dlouho se na ně budeme vymlouvat, když už 20 let nejsou u moci? Dalších 20 let? Nebuďte směšný!! Investice - i komunisti investovali, do silnic do podniků... My jsme nechali podniky dílem rozkrást, dílem pozavírat (a to hlavně ty moderní, jako Sevac na zpracování krevní plazmy, dále např. masokombinát Písnice, Znojemská mlékárna - to proto, aby náhodou někomu nekonkurovaly, že?), dílem jsme je zprivatizovali do zahraničních rukou. Dneska se divíme, že zisky z této republiky odplývají do zahraničí a živí úplně jiné důchodce... Tak je třeba zavést ještě další úvěry a půjčky. Proto zpoplatníme školství, zvedneme poplatky do zdravotnictví, zavedeme poplatek za dýchání vzduchu a postupně rozprodáme, co tu ještě zbylo. Řecko prodává některé ostrovy, my můžeme začít rozprodávat pohraničí...   

0 0
možnosti

837

18. 6. 2010 21:55
Ekonom, analytik

svého času jsem někde četl že je statisticky prokázáno že když "ekonom, analytik" nebo obdobný z těchle humanistických parazitů něco předvídá tak že pravděpodobnost že se trefí je horší než kdyby ty možnosti tahal papoušek z klobouku.

Já jako neekonom a neanalytik bych řekl že tahle reforma to je vražda národa a státních financí, další miliardy peněz se vezmou z rodin a tyhle peníze nebudou moci být použity na tu jedinou správnou a sebezáchovnou investici do důchodového systému a do přežití, tedy investici do dětí.

Spoření v penzijních fondech to je jen pokračování tohohle průběžného systému jinak, občané naspoří, stát vydá obligace, fond nakoupí papírky, peníze se rozfrcají v konzumu a zase to bude závislé na tom jestli další generace budou schopny a ochotny tyhle dluhy vyplácet.

No když v Argentině došlo ke krachu tak první co bylo tak byli zabaveny ty papírky v penzijních fondech. 

0 0
možnosti

Primak

18. 6. 2010 22:43
Re: Ekonom, analytik

Je zajímavé, kolik lidí opře argumentaci o mou profesi. Přitom o ní nic nevědí.

Neodstatek argumentů tak nahrazují obecnými frázemi o ekonomech. Stejně jako ostatní profese - jsou dobří a špatní ekomové, jsou dobří  i špatní analytici, stejnědobří či špatní zedníci, učitelé, herci, řidiči.

Nehájím reformu jako takovou. Říkám jen, že nákaldy reformy mají nést i důchodci. A spočítané modely jsou dobře. Je to sice o budoucnosti, ale existují metody pojsitné matematiky, které dokáží vývoj populace, stárnutí a umrtnost předpovídat. Popravdě je mi jedno jestli důchody dosáhnout úrovně současné znovu až v roce 2070 nebo 2010 - v obou případech budu dávno mrtvý. To není analýa, to je statistická jistota.

Autor      

0 0
možnosti

strycek-Joe Ltd.

18. 6. 2010 17:43
Bezděk není žádný expert, je to zloděj

, který chce okrádat vydělávající občany. Je evidentní, že snížením sociálního pojištění vyvolá další dluhy a Řecko se přiblíží. Pak bude pozdě Bezděka honit !

0 0
možnosti

Stará kára

18. 6. 2010 21:34
Re: Bezděk není žádný expert, je to zloděj

1.  Co ukrad?  (Zloděj musí čin dokonat)

2. Odborně spočítal, co reforma bude stát  a jak náklady kompenzovat.  Vy máte jiné výpočty (že popíráte jeho odbornost, které věřily tři vlády /ČSSD, Topolánkova a Fischerova/). 1. Bezděkova komise vznikla v roce 2004!

3. Rozhodnutí udělá politická reprezentace (volená cca 60 % platných a nepropadlých hlasů).

0 0
možnosti

kaktusak

18. 6. 2010 17:39
Žádnou pravicovou reformu neprovádět, stejně bude zrušena

Slouží totiž jedině ke snadnému obohacení podnikatelů v oblasti penzijních fondů, jinak nemá žádný smysl. Státní průběžný systém je nejlepší a může dobře fungovat donekonečna.

0 0
možnosti

strycek-Joe Ltd.

18. 6. 2010 17:44
Re: Žádnou pravicovou reformu neprovádět, stejně bude zrušena

ano, po čtyřech letech celý experiment zrušíme

0 0
možnosti

Stará kára

18. 6. 2010 13:55
Myslím, že my, důchodci, ani nenaříkáme.

Naříkají za nás plačky. Kteřé se pořád zastávají "sociálně slabých" či "obyčejných lidí". Většinou (alespoň ti v prvním sledu) profesionálně.

Jinak myslím, že váš odhad dopadu je poměrně vysoký. Zapomněl jste na nájemné, které nepodléhá DPH. A které u městského obyvatelstva tvoří nemalou část výdajů. (Pokud bydlí "ve svém", je zase vyšší podíl výdajů v základní sazbě.)

Takže já bych odhadl těch 2,5 % jako naprosté maximum pro lidi, žijící doma.

Ne druhou stranu si myslím, že nejde o porovnání, kdo jak se měl dosud a jek se bude mít za 40 let (už proto. že 35  % z průměrné mzdy může být reálně mnohem víc, než současných 40 %). Stačí prostě konstatovat, že jsme až dosud žili na dluh (a tedy nad poměry). Všichni. Že to musí skončit. Takže musíme utáhnout opasky. Všichni. A že utahování opasků samozřejmě bolí. Všechny.

0 0
možnosti

alex hart

18. 6. 2010 14:24
Re: Myslím, že my, důchodci, ... -1-

S tím bych celkem souhlasil. Že jsme si žili nad poměry. To už tvrdím poměrně dlouho. Na druhou stranu jde vždy o nějaké statistické průměry, které jaksi ne a ne, aby zdůraznily, kolik z toho jsme prošustrovali plošně, a kolik z toho ukradla poměrně úzká skupina mafie moderních vyvolených. A opravdu nevím, proč bych to měl platit já, nebo vy. Ale nechci Vám dělat plačku, jak jste ftipně poznamenal v úvodu. Třeba se vám to líbí. Mě ale ne.

.

A abyste mi dobře rozumněl, nejde mi o ostouzení podnikatelského stavu. Jsou to lidi, kteří táhnou celou ekonomiku. Ale dost mi vadí, jak se státní úřednící nechávají podlplácet, nebo vůbec nepoužívají mozku, takže nefunguje řádně územní plánování, veřejné zakázky jsou předražené atd., atd. A veřejné peníze tečou proudem do zcela konkrétních kapes. A na tohle přispívat opravdu nechci.

0 0
možnosti

Amoniak

18. 6. 2010 13:37
Kde je souvislost?

Nemůžu si pomoct ale tyhle úvahy na téma kdo je vinen mi přijdou dost nesmyslné. Samozřejmě, pro "pročištění vzduchu" by bylo moc dobře usvědčit co nejvíc lidí kteří si ze státní kasičky nabrali do své kapsy. Bylo by moc dobře kdyby podobné věci neprocházely - odstrašující účinek by se hodil.

-

Ale jak nám to pomůže snížit příšerný dluh?

0 0
možnosti

alex hart

18. 6. 2010 17:11
Re: Kde je souvislost?

Jak nám to pomůže? Dvojím způsobem:

1) za prvé je po usvědčení potřeba konečně už zabavit ty nakradené majetky a kromě toho ty zloděje zavřít natvrdo do báně na několik desetiletí. A ne jen bezzubě konstatovat, že ten a onen něco ukradl, zavřít ho tak na rok a všechen ten nakradený majetek mu a jeho rodině, firmě apod. nechat, jak to dnes probíhá, když už se vůbec něco děje. 

2) za druhé je pro obyčejný lid velice demotivující, když má něco platit za zloděje, o kterém se veřejně ví, že si ten nakradený majetek užívá a je nepotrestán. Naopak veřejná exekuce by lidi alespoň trochu uklidnila v tom smyslu, že se alespoň pokoušíme situaci nějak řešit.

Samozřejmě, že většinu dluhu zaplatí obyčejní lidé, ale i kdyby jen 10 nebo 20% z toho dluhu se podařilo umořit z nakradeného majetku těch moderních zlodějů, tak by to pomohlo.

Síran Hořečnatý

0 0
možnosti

strycek-Joe Ltd.

18. 6. 2010 13:27
Bezděkovo čachrování s důchody vytvoří chaos

a z průhledného systému se stane džungle. To banky a správci fondů potřebují, okrádat občany. Přitom by stačilo jen řádně spravovat současný systém: t.j. mírně zvýšit pojistnou sazbu a zpomalit valorizace důchodů.

0 0
možnosti

Primak

18. 6. 2010 13:29
Re: Bezděkovo čachrování s důchody vytvoří chaos

Opět jsem mne nezklamal strejdo Joe. Tvrdit, že siušasný systém je průhledný můžete skutečně jenom Vy :-)

0 0
možnosti

Petr-007

18. 6. 2010 13:24
Duchody bych zrusil,

ale lide kteri si platili duchod tak jako by meli jit v 60 do duchodu a mit urcite procenta z prumerne mzdy by svoje meli dostat. Jinak je to podvod, pyramidova hra. Stat jim to proste dluzi! A ty dluhy by mel zaplatit i treba za cenu bankrotu. Dalsim poctivym resenim, by bylo lidem vratit vse co od nich stat na socialnim vymamil a zaroven zastavit vyplaceni duchodu.

0 0
možnosti

Primak

18. 6. 2010 13:28
Re: Duchody bych zrusil,

Zajímavé, ale obávám se, že neproveditelné. A popravdě, nechci být občanem státu, který zbankrotuje.

0 0
možnosti

Jarcho

18. 6. 2010 12:45
Nejsou děti - nebudou důchody.

Dnešní třicátníci na tom můžou být dobře, pokud přijmou za svůj model rodiny s 3-5 dětmi.

0 0
možnosti

Primak

18. 6. 2010 12:47
Re: Nejsou děti - nebudou důchody.

Věřte mi, že si toho jsou vědomi - ona se poplační křivka zaplať bůh zvedá. Ale nadruho ustranu. Mám dvě děti a se ženou zoufale počítáme, zda si můžeme dopřát třetí, A to mám hodně nadprůměrný plat.

Autor

0 0
možnosti

alex hart

18. 6. 2010 12:34
Kam se poděly ty chybějící peníze? -1-

Nic proti tomu, že se mají na všem tom šetření přiměřeně podílet i důchodci. Argumentace autora článku je celkem logická. Na druhou stranu mě dojímají až nasírají ty kecy o tom, že zde zbyl po komunistech vydrancovaný stát. Co je to za kecy? Státní rozpočet se za předchozího režimu nikdy takhle šíleně nezadlužoval, jako se to děje posledních 20 let. A aby bylo jasno, nejde mi zde o obhajobu komunistů, jde mi spíše na to, poukázat na to, kam se poděly ty chybějící peníze.

.

Jestliže se dnes odhaduje že se na předražených státních zakázkách  se ročně ztrácí zhruba 20 procent státního rozpočtu, tak to vlastně znamená, že celý narůstající deficit rozpočtů kumulující se ve státním dluhu, je vlastně převážně na vrub penězům ROZKRADENÝM ze státních peněz. Kdyby se stále nemlžilo a věci se nazývaly pravým jménem, bylo by také každému jasné, kde ty peníze na nápravu brát. Prostě je to potřeba těm, co to ukradli zase sebrat zpátky.

0 0
možnosti

alex hart

18. 6. 2010 12:34
Re: Kam se poděly ty chybějící peníze? -1-

Aby bylo jasno, nemám nic proti poctivému podnikání, ale proti zlodějům a jejich přisluhovačům ve státní správě mám  úplně všechno. Tihle lidé, co okrádají důchodce i nás všechny, včetně těch, co se na tom za úplatky podílejí, je potřeba nejen zavřít do kriminálu na hodně let, ale předvším jim ty nakradené majetky sebrat. Pak možná u nás nebudou dálnice třikrát dražší než v Německu a nebudou třeba ani další zlodějny. Jinak všechny ty zlodějny budeme ze svých daní, důchodů, školného, poplatků ve zdravotnictví stále látat my (tj. ze svých peněz).

0 0
možnosti
  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2489x
Jsem profesí ekonom, analytik a investiční manažer.

Jsem ale především člověk, kterého zajímá dění kolem něj a není mu lhostejné, co se bude dít dále. 

Aktuálně se podílím na vzniku nové poltické strany PRO (Právo Respekt Odbornost) jako její ekonomický expert.

Seznam rubrik