Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kaktusak

27. 5. 2010 22:56
Už by kriminalizovali i ČSSD

Nakonec asi zůstane jen jediná pravá strana.

0 0
možnosti
TB

Primak

28. 5. 2010 8:53
Re: Už by kriminalizovali i ČSSD

Jenom to ne. Ale je potřeba odlišovat co je a není zákoné. Zároveň se dají i zákony měnit. Jen je nutné to otevřeně říkat.

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

27. 5. 2010 20:57
To čemu se v našem českém newspeaku

říká "rovná daň" je daň s rovnou  sazbou.

A to co máme ve skutečnosti, není ani rovná sazba. Protože máme nezdanitelnou částku, ve výsledku máme i teď progresivní daň.,

Rovná daň by znamená, že všichni platí stejnou absolutní částku, například

 100 000 kč ročně. 

0 0
možnosti

rezjir rezjir

27. 5. 2010 20:50
Možná že máte pravdu

tak se to technicky udělá jinak, vyhlásí si 38% rovná daň pro všechny s tím,že těm kdo si vydělají méně než třeba těch 1, 2 milionů, se pošle těch 8% zpět jako sociální dávka.

0 0
možnosti
R

revo

27. 5. 2010 14:58
výborný článek !

Protiústavní není jen progresivní daň, ale i procentuální rovná daň nebotˇv nominální částce je dramaticky nerovná. Toto je opravdu diskriminující, protože povinnosti skupiny s vyššími platy jsou jiné než těch s platy nižšími. Práva však jsou stejná. Tím vůči státu vzniká nerovnost, kterou by ústava měla zajistit, ale v tomto případě se vesele porušuje nikoliv právní odůvodnitelností, ale zvykem! Odvolávání na vyspělé státy není relevantní neboť tam dochazí též k porušování práva rovnosti všech občanů zvykem. Každopádně nespravedlivé daňové zatížení vede k demotivaci a frustraci z politické reprezentace a to nejen u nás.

Dań by měla být vnímána jako spravedlivá platba za služby státu nikoliv vynucená sociální solidarita. Ta pokud není dobrovolná ( na státu nezávislá ) je zneužívaná ke kupování hlasů za peníze daňových poplatníků a tím k největší veřejné korupci. Též bohužel zvykem veřejně tolerované.

0 0
možnosti
K

kaktusak

27. 5. 2010 22:59
Re: výborný článek !

K demotivaci a frustraci vede skutečnost, že se nevyplácí poctivá práce, ale vyplácí se zlodějina.

0 0
možnosti
AA

Saša

27. 5. 2010 13:56
Na levicové voliče příliš mnoho matematiky.

Matematikové nevolí doleva, levice nevolí matematiky.

Znám ovšem výjimku, ale jen jednu jedinou.

0 0
možnosti
MH

kolos.veliky

27. 5. 2010 13:03
Já bych to pochopil trošku jinak

Samotná progresivní daň je prostě jednou z variant. Ale to jakým se ČSSD vymezuje proti lidem, kteří ji budou odvádět, jakým způsobem se vyjadřuje o lidech, kteří dosahují vyšších příjmů a jsou zdrojem příjmů rozpočtu na výplatu dávek a důchodů, to by se určitě jako protiprávní vyložit dalo. Současná rétorika vedení ČSSD si v tomto nijak nezadá s Klémou ve čtyřicátých letech. Přitom by se slušelo lidem a firmám, kteří republiku živí spíše poděkovat.

A nic na tom nemění fakt, že do pásma progresivní daně spadá velká část vlivných sociálních demokratů a jejich manželek. Ale o tom se nemluví. Výší svých příjmů se Jirka nechlubí, to jen Ti ostatní jsou Ti zlí.

0 0
možnosti
RK

semelik

27. 5. 2010 13:59
přitom sami do té kategorie patří, s tím rozdílem,

že drtivá většina lidí ve vyšší příjmové kategorii má svoje peníze za nějaké výkony, kdežto drtivá většina socdemáků si je prostě "vyseděla" nebo "vy....mluvila".

0 0
možnosti
JP

manacz

27. 5. 2010 12:56
Chyba ve výpočtu

V tabulce máte jednu podstatnou chybu. Nekalkulujete se slevou na dani, která z 10 000 měsíčně  činí zcela nedanitelnou částku (a tedy efektivní sazba 0%). Tudíž rovná daň je již dnes progresivní. Každopádně s vaším názorem ohledně nespravedlivosti progresivní daně souhlasím. Sice by se mne ona speciální daň ani zdaleka netýkala, ale tady jde o princip. Navíc s jídlem roste chuť a kdo ví, co bude zítra? Bude rozhodovacím kritériem (ne)vlastnictví nějaké stranické knížky? Orwell varuje ...

0 0
možnosti
P

protiakce

27. 5. 2010 13:01
Re: Chyba ve výpočtu

A proč ji tedy mají všude ve vyspělých zemích prosím?;-D

0 0
možnosti
V

vsamotar

27. 5. 2010 12:55
Jen popichuju ...

" Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení." ještě tedy vyjmu pro zdůraznění "...politického či jiného smýšlení..."

Dovedeno ad absurdum tedy z Vaší logiky i Váš blog je (téměř, díky dovětku) proti listině práv a svobod, neboť se snaží někomu upírat politické či jiné smýšlení.

Obecné teze v Listině proto nelze brát za bernou minci. Jsou až příliš obecné. ;-)

0 0
možnosti
TB

Primak

27. 5. 2010 13:13
Re: Jen popichuju ...

Dovolím si nesouhlasit - na závěr jsem v dovětku psal, že neupírám ČSSD právo na její názor, ale že by měla být korektní a spolu s tímto názorem prezentovat, že je v rozporu s právním řádem, který ted ymusí být změněn.

Jsem vždy a do posledního dechu připraven hájit právo na názor každého.

0 0
možnosti
P

protiakce

27. 5. 2010 12:33
Takže

všude kde mají progresiní daň jsou proti ústavní´?Hmmmm;-D;-D;-D

0 0
možnosti