Jiří Paroubku lžete, až se Vám od huby práší

Tento článek bych velmi rád pojal jako otevřenou odpověď na článek Jiřího Paroubka. Kdysi jsem se zařekl, že nechám politickou mrtvolu tohoto pána v klidu a pokoji zahnívat v rakvi, ale našli se tací, kteří pootevřeli víko, a mrtvola ožívá. Dává nám o sobě téměř každý den vědět svým halasem na internetu a je tedy na čase znovu pořádně zatlouct víko. Hřebíček po hřebíčku. Zkusím zatlouct alespoň jeden. Takže:

Vážený nemilý pane Paroubku,

Musím Vám přiznat, že jste mistrný manipulátor a pozitivní faktickou informaci uvedete do souvislostí Vám vyhovujících skutečně s elegancí hodnou tanečního mistra. O to více je nebezpečná lživost Vašeho článku. Jediným faktem, který ve Vašem článku je, je skutečnost, že Česká republika úspěšně emitovala dluhopisy 2 mld. EUR za velmi solidní úrok svědčící o velké důvěře investorů v Českou republiku. Všechny Vaše dedukce od tohoto faktu odvozené jsou však mylné a je pouze na zvážení čtenářů zda je to omyl způsobený neznalostí, či úmyslná lež. Vzhledem k tomu, že rád a často zdůrazňujete své vědomosti a znalosti, přikláním se k druhé variantě. Vy prostě lžete!

Pokud chcete totiž analyzovat příčinu úspěšné emise z minulého týdne, je potřeba si položit otázku, proč se takto úspěšné emise nedařily v minulosti, kdy nebyla celosvětová ekonomická a finanční krize, kdy dluh České republiky nebyl tak vysoký. Tuto otázku jste si vcelku záměrně nepoložil. Odpověď je totiž velmi prostá a jednoduchá. Každý investor totiž zvažuje nejen současný stav dlužníka, ale výhled jeho hospodaří až do okamžiku splatnosti dluhu. Právě očekávané hospodaření dlužníka a rizika s ním spojená se promítají do výše úrokové sazby, která zohledňuje jak aktuální cenu peněz, tak rizikovou přirážku či marži. Pokud tedy situace ČR v minulých letech byla lepší (nižší dluh, vyšší růst HDP, atd.) tak jediným důvodem pro méně úspěšné emise dluhopisů musela být obava investorů z dalšího vývoje. Takže v době, kdy byla u vlády ČSSD nebo vládla koalice v čele s ODS opřená o mizivou většinu díky přeběhlíkům, která následně právě Vaší zásluhou padla, a v nových volbách celý svět včetně Vás samotného čekal právě Vaše vítězství, se svět investorů bál dalšího vývoje v ČR.

Toto není dedukce ale fakt, který mám ověřen ze své praxe. Zažil jsem na vlastní kůži diskuzi v jedné velké finanční skupině s daňovým domicilem v Lucembursku, kdy po daňových reformách v roce 2008 zvažovala návrat zpět do ČR. Nakonec to bylo zamítnuto pouze a jenom s argumentem, co když další volby vyhraje Paroubek a reformy zruší. Jiná finanční skupina (*oprava) zase zvažovala nákup dluhopisů, neboť měla volné prostředky, které ale nutně potřebovala za oněch 5 let mít disponibilní. Rozhodnutí bylo negativní a důvod – za 5 let bude u vlády Paroubek a téměř jistě bude chtít další peníze půjčit, než aby něco vracel.

Ano, tak ve skutečnosti vypadá rozhodování investorů, pane Paroubku. Žádný investor nemá rád dlužníka, který místo vrácení peněz přijde s návrhem dalšího dluhu.  Pouze z tohoto důvodu si Česká republika nemohla delší dobu dobře vypůjčit peníze a nyní to najednou jde. Máme vládu s jasnou a stabilní většinou. Vládu, která škrty chce snižovat schodek a deklaruje záměr v dohledném časovém horizontu mít vyrovnaný rozpočet a svých chováním přesvědčila investory, že to myslí vážně.

Máte pravdu, že veřejné finance nejsou za pár týdnů zdravější. Investory však zajímá jaké budou za pět let, až budou dluhopisy splatné a  nyní investoři věří, že za pět let zdravé budou. Tato víra či důvěra zde i díky Vám mnoho let nebyla.

S veškerou úctou, které jsem vůči Vám schopen,

Tomáš Balvín

*Oprava: Na zákaldě připomínky v diskuzi byl text v tomto místě opraven..původně věta zněla "Jiná finanční instituce.." označní finační instituce je ale zavádějí a neodpovídá realitě.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Balvín | středa 15.9.2010 9:03 | karma článku: 48,82 | přečteno: 32225x
  • Další články autora

Tomáš Balvín

Demokracie vs. Demokraté

24.1.2023 v 11:58 | Karma: 17,37

Tomáš Balvín

Volíš Losnu nebo Mažňáka?

16.1.2023 v 17:42 | Karma: 20,27

Tomáš Balvín

Vláda národní katastrofy

5.10.2022 v 16:21 | Karma: 37,27

Tomáš Balvín

Závislost je opakem svobody

15.7.2022 v 11:32 | Karma: 16,62