Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Džordžíno987

20. 3. 2011 9:06
Jste se předvedl jako rozumbrada ze IV.cenové

Z vašich různých článků po internetu je jasné, že se vyjadřujete ke kdečemu, ale máločemu skutečně rozumíte (např. o zdravotních pojišťovnách si myslíte, že jde o státní instituce, přitom státní není ani VZP).

Vaše představa "napadání systému veřejných služeb" bezdůvodně svědčí přinejmenším o Vaší přebujelé fantazii. Že se představitelé státu nechají zastrašit? Spíš budou podporovat rozkrádání do poslední vteřiny, než to začnou odnášet lidi. Co když jim příště bude to rozkrádání bližší než osud Vaší rodiny?? Soudy o "platnosti Hippokratovy přísahy" je lépe přehlédnout.

Třešničkou je pak Vaše hodnocení statistik. Pochybuju, že jste je studoval, zjevně vycházíte z novinového článku. Např. - počet přesčasových hodin omezuje zákoník práce. Proto se v nemocnicích (kde se o stovkách hodin přesčasů mluvilo, nemůžete do toho počítat soukromníky, kterých je dnes většina) slouží přesčasy na IČO, dohody o provedení práce, pracovní činnosti, atd. A tím pádem ty přesčasy ve statistikách nejsou.

0 0
možnosti

magelan

18. 2. 2011 2:16
Lékařský slib tohle určitě nezakazuje

Jediné, co by se toho mohlo týkat je tento odstavec: ... že své vědomosti a svou činnost zaměříte ku prospěchu všeho lidu a své

povinnosti budete konat řádně, svědomitě a ochotně s plným vědomím své

odpovědnosti...

 

No a to si asi s autorem vysvětlujeme každý jinak. Podle mě tahle akce pro lidí na pár let zachovala rozumný počet lékařů a také tedy i lůžek a pracovišť (protože vesnické nemocnice často léčí řadu věcé levnějši, nežli velké molochy) a navíc dostupné pro většinu obyvatel. Tedy to zdravotnictví,co tu máte teď. (Jasně, hodně z vás na to nadává, ale naprostá většina nemá žádné srovnání a ještě si to povíme, až proběhne nějaká ta reforma, co bylo, lepší... ) Ale tohle je docela vyzkoušené a většině obyvatel vyhovuje. Jinak závěr článku je ukázkou, proč je tanhle stát v krizi. Jestli je autor ekonom a snaží se něco vyčíst ze statisk o zdravotnictví, o kterých každý ví, že jsou masivně falšovány...  tak pokud takhle uvažují jeho kolegové obecně.. tak se nedivím, že je krize.

0 0
možnosti

Primak

18. 2. 2011 8:13
Re: Lékařský slib tohle určitě nezakazuje

Autor se snaží vyjít ze statistiky čistě proto, že zatím nikdo nezveřejnil pravdivá data. Ani lékaři je neznají, pouze tvrdí něco na základě  svých subjektivních zkušeností.

Znovu opakuji - pro hodnocení akce D-O není dležité kolik lékaři berou. POdstatná je zvolená forma, nepřiměřený nátlak. Poprvdě kldně ať mají  i mnohem víc, když si na to vydělají (úsporami vsystému), když to bude podle zásluh a ne plošně. Budu jim to pak ze srdce přát.Vynutit si to ale násilím je pro mne a mé vínámí  etiky naprosto nepřijatelné.

Tomáš Balvín

0 0
možnosti

dva mraky

17. 2. 2011 13:50
polemika

Ad 1:To je jasné že i bez DO či podobných akcí. Vztah stát a jeho výkonné složky (AČR,PČR,zdravotníci atd) je dvojstranný tzn., že stát musí do jisté míry musí vždycky respektovat tyto složky a předcházet případné ztrátě loajality. Což se přesně tady stalo, stát ztratil loajalitu. Tyto věci se už staly v historii mnohokrát

Ad 2: popravdě řečeno pokud by vám to spadlo takhle na hlavu co asi tak mohl dělat, vyhlásit výjimečný stav, nahnat je do pracovních táborů, riskovat že své sliby splní a nechají systém položit.

Ad 3 Co by to změnilo? Už ve starověké verzi je jasně řečeno že se léčí za peníze-tudíž nelze brát lékaře jako charitu která kdykoli musí dřít 

Ad 4. Ano selhali ,kdyby začali intenzivní vyjednávání někdy v srpnu ukecají nejdřív odklad a pak naruší jednotnost iniciativy a ta nezíská tak širokou podporu. Ústupky(menší než teď) a hlavně nastartování racionálních reforem by srazilo břit nepokojenosti a iniciativa by nebyla tak radikální.Politik by to dokázal,ale oni jsou nýmandi

0 0
možnosti

dva mraky

17. 2. 2011 13:58
Re: polemika

Ad 5 Pokud byste se zajímal o problém hlouběji tak se dozvíte že jde o lživá data zdeformovaná různými triky jako druhé smlouvy, miniúvazky nebo vyslovené zatloukání při vykazování práce. Toto je systém starý desítky let a od všech lékařů je veliká hloupost že na tyto hry přistupují a de fakto se stávají spoluviníky této lži, bohužel současné uspořádání nemocniční práce je takové že už bez těchto triků nelze udržet provoz. 

0 0
možnosti

salmael

17. 2. 2011 13:04
...ve všem

máte naprostou pravdu! Souhlasím ve všem a jde mi mráz po těle z pomyšlení na to, komuže so te vlastně můžu dostat v nemocnici pod nůž!!! 8-o

0 0
možnosti

Haša

17. 2. 2011 16:16
Re: ...ve všem

Mám někoho blízkého "pod nožem". Věřte mi, že pocity pacientů a jejich blízkých jsou velmi nepříjemné....kulantně řečeno . A atmosféra v mnoha nemocnicích je ztěžklá napětím, nejistotou a to nejen mezi personálem.

0 0
možnosti

Ježikača

17. 2. 2011 11:26
děkuji za

výborný článek. naprosto souhlasím.

0 0
možnosti

petrhajek.blog.idnes.cz

17. 2. 2011 11:07
další bod:

15/ bylo by dobré zavést na VŠ školné. Protože tu jinak máme v rozporu 2 věci: na jednu stranu mají doktoři (obecně, jakýkoliv VŠ) odejít pracovat kamkoliv do ciziny. To je v naprostém pořádku. Vedle toho je ale stížnost lidí, co nemají VŠ a nebo ji mají, ale pracují u nás: oni prostřednictvím státu ze svých daní přispěli na studium lidí o kterých předpokládalo, že svou prací a daněmi zde náklady vrátí (a odvedou i něco navrch). V tomto sporu mají jasnou pravdu obě strany.

Řešení je jasné - školné. Pak mají VŠ stále možnost odejít, zároveň nevzniká  morální dluh vůči státu, který jejich vzdělání financoval.

Samozřejmě by se musel dořešit ějaký systém půjček, ale to je spíš na soukromý sektor. Nebo by mohl stát přispívat na školné zpětně, kdyby zde VŠ zůstal pracovat, třeba formou vyššího daňového odpočtu...

0 0
možnosti

Primak

17. 2. 2011 11:11
Re: další bod:

Už jsem na toto téma psal...tak půl roku zpět..ne-li déle.

TB

0 0
možnosti

raz

17. 2. 2011 11:01
souhlas...

!R^R^!

0 0
možnosti

novitajteda

17. 2. 2011 10:53
dokturci odejit nechteli, chteli vydirat

ohrozovali svym jednanim pro penize zdravi a zivoty obcanu..

Relativizace neni na miste.Neco jineho je odejit a neco jineho je organizovane vydirat odejitim v pozici, ktera jim byla sverena s duverou v dobe, kdy do techto nadlidi stat, potazmo pozdeji ohrozeni lide, investovali

0 0
možnosti

pesimistafurt

17. 2. 2011 10:57
Re: dokturci odejit nechteli, chteli vydirat

kdo jim s důvěrou dal funkci? Vy, lid, strana a vláda? Už konečně pochopte, že tady dvacet let máme systém, ve kterém každý zodpovídá sám za sebe a je svobodný.

0 0
možnosti

petrhajek.blog.idnes.cz

17. 2. 2011 10:51
souhlas

ale asi se nikdo nepoučí. Ukázalo se, že teroristům se ustupuje, takže další teroristi již určitě plánují další akce.

0 0
možnosti

231

17. 2. 2011 10:55
Re: souhlas

Poběratelé dávek prý chtějí zvýšit dávky, jinak odejdou.

0 0
možnosti

petrph

17. 2. 2011 10:12
já bych změnil pořadí

A bod 4 přesunu před bod 1. A že nešlo o model  koalice opozice. To je totiž politický výmysl který nemá podporu ani v Ústavě. . Nikoliv prosím nějaký modely, ty ať si lepí dětičky nebo simulují vědci na počítačích.  Ale selhala státní správa jako taková. během 3 měsíců nedokázala najít řešení krizové situace a nakonec se dala zahnat do patové situace, kdy musela kapitulovat finančně aby nemusela přiznat svou vlastní neschopnost a  podat demisi.

Z tohoto pohledu chápejme ostatní body. Nikoliv aktivní a drzé odbory, nikoliv přehnané požadavky vyděračů. Ale naprosto neschopná vláda...

0 0
možnosti

Primak

17. 2. 2011 10:15
Re: já bych změnil pořadí

Já bych trval na obojím..nikoliv kvůli požadavkům ( s mohými jsem opakovaně souhlasil) ale kvůli formě. Výhrůžky nejsou přijatelnáý forma diskuze.

TB

0 0
možnosti