Jak zachránit životy chodců?

Bezpečnost pro pěší v Brně se v posledních letech razantně zhoršila. Po městě jezdí a kličkují mezi chodci a zejména po chodnících cyklisté, vozítka Segway i nejrůznější dovozy. Není neobvyklé ani to, že do Vás najíždí auto.

Zvykli jsme si na pohodlí a komfort, který je však vykoupen velmi malou bezpečností. Tiše jsou tolerovány vozidla, která parkují z větší části na chodníku a při parkování občas najíždí do kolemjdoucích, kteří jim to čas od času oplatí dopisem za stěrače.

Nedávný případ zabití dvou horolezců v Adršpachu řidičem, který již dříve zabil člověka autem navíc nutně vybízí k otázce, zda by nebylo lepší takovým lidem doživotně odebrat řidičské oprávnění. A to zejména právě v případě prokazatelného zavinění nehody s následkem smrti.

Krom toho před pár dny došlo k tragické události v Bratislavě, kdy známá osoba zabila pod vlivem alkoholu vozidlem lidi. Tento člověk sice byl nakonec vzat do vazby a hrozí mu doživotní vězení, nicméně prve od soudu odjížděl autem a byl stíhán na svobodě. Selhání justice? Rozhodně. Někdo u toho soudu měl velmi zvrácený smysl humor.

Nedávno jsem byl málem přejet na přechodu pro chodce státním policistou, který jel na červenou a neměl zapnutá výstražná znamení. Původně byla věc klasifikována jako pokus o ublížení na zdraví z nedbalosti a následně tohoto policistu podrželi v jeho křivé výpovědi jeho nadřízení, posléze krajské ředitelství a později i policejní prezidium. Ostuda PČR a k smíchu? Proti trestné činnosti PČR se těžko cokoliv dělá.

Autor: Tomáš Babický | sobota 15.10.2022 13:05 | karma článku: 0 | přečteno: 58x