Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recenze e-knihy: Enderova hra

Jedna z nejuznávanějších a zároveň jedna z mnoha skvělých knih, které geniální a známý spisovatel Orson Scott Card napsal. 

Jeho příběhy mají nejen velkou duchovní hloubku a šířku, zachycují též různé roviny multidimenzionality, se kterými si hraje velmi jednoduše a tak přirozeně, jako kdyby ve všech sám pobýval. Alespoň já jsem měla z jeho tvorby takový pocit, když jsem se do Enderovy hry a dalších jeho děl před lety začetla.

Nejde totiž jen o výbornou knihu, ale o dveře, které nás vpustí do velké, doslova epické ságy, plné příběhů lidí a jiných humanoidních i nehumanoidních forem života, které nás překvapí a opravdu vtáhnou. A kdo začne se čtením, skončí až po zhruba dvou tisících stranách a bude ohromen. Zažije totiž něco jako koncert ducha a to není zrovna málo v našich omezených podmínkách. Ale teď předbíhám, celý cyklus knih zde neřešíme.

První kniha tzv. Enderovy ságy - Enderova hra, popisuje příběh malého chlapce, který se narodil proto, aby byl využit pro boj s expandujícím druhem mimozemšťanů, který před desítkami let Zemi napadl. Od té doby lidstvo velkou část své kapacity soustředilo na budoucí boj s tímto ohrožením a on měl být jedním ze své generace, která tento úkol převezme.

Od začátku byl mimořádný chlapec Andrew Wigin šikanován starším bratrem i spolužáky, kteří mu jeho genialitu záviděli, kromě toho, že měli zvrácenou radost z jeho týrání. Již od ranného dětství byl Ender (tak mu říkali) neustále monitorován armádou, aby se jednoznačně prokázalo, že má všechny předpoklady k mimořádně intenzivnímu výcviku v bitevní škole. V ní měla být vychována generace super velitelů armád, která by porazila nepřátelské „Termiťany“ .

Když Ender prokázal zajímavou tendenci – bojovat tvrdě a nemilosrdně proto, aby již nebyl týrán a atakován, armáda usoudila, že je připraven pro výcvik a podle předběžné smlouvy byl rodině odebrán. Bylo mu právě šest let.

Poté byl umístěn do bitevní školy, která již ani nebyla na Zemi, a kde byl podroben takovému tréninku a zátěži, jako žádné jiné z vybraných, geneticky predisponovaných elitních dětí. Šikana a nenávist ho provázely dál, zatímco pomoc od dospělých nepřicházela. Zde je ukázka, která hovoří sama za sebe:

„Až bude Ender Wiggin muset velet našim flotilám, až bude v jeho rukou ležet rozhodnutí o našem vítězství nebo porážce, přijde ho vojenská policie zachránit, když se mu věci vymknou z rukou?“

„Nevidím souvislost.“

„Samozřejmě. Ale souvislost tu je. Ender Wiggin musí uvěřit, že za žádných okolností mu žádný dospělý nikdy, nikdy nepřijde na pomoc. Musí v hloubi duše uvěřit, že jedině on dokáže provést to, co s ostatními dětmi vymyslí. Jestli tomu neuvěří, nikdy nedosáhne nejzazších mezí svých schopností.“

 A tak Ender pod nepřetržitým tlakem procházel výcvikem, jehož stěžejní část se odehrávala v tzv. bitevní místnosti bez gravitace, kde se rozvíjely jeho strategické a manévrovací schopnosti, včetně velitelských, protože měl vlastní armádu dětí. Celá škola byla vlastně založena na „HŘE“ mezi armádami, které stále spolu bojovaly… Jenže situace houstla, skutečné flotily bojových křižníků byly již téměř u planety obávaného inteligentního a neskutečně početného druhu, když Endera ve dvanácti letech obelhali a svěřili mu velení všech armád, zatímco on žil domnění, že stále hraje simulační hru. Jak to vše probíhalo neprozradím, protože byste byli ochuzeni o napětí tohoto působivého díla

Orson Scott Card, obdařený mimořádnou představivostí, předkládá lidské příběhy v hloubce, která umí oslovit ty, které touha po dobrotě a pravdě zajímá. Ne pro každého čtenáře budou ušlechtilé touhy ducha chápatelné, ale v takové době žijeme, nic takového se momentálně nenosí a něco podobného vídáme v podstatě jen v některých filmech. Ale jsou tu stále lidé, kteří touhu po pozitivním, spravedlivém, svobodném a tvořivém světě mají a Orson Scott Card ji umí do svých hrdinů vložit a tím potěšit srdce čtenářů, kteří jsou laděni stejně.

Škoda, že v dnešní době děti tak málo čtou, protože tento působivý zážitek jim žádný COOL YOUTUBER nezprostředkuje a možná nás brzo čeká doba, kdy budeme vystaveni něčemu podobnému. Tedy, kdy budeme muset uvažovat multidimenzionálně a dojde nám řeč až zjistíme, že je kolem nás mnohem inteligentnější život a že my jsme v podstatě velmi omezení a neskutečně nabubřelí pozemští nafoukanci, kteří si myslí, že jsou středem vesmíru. Jak se budeme rozhodovat my, až se s jinými druhy setkáme? Zajímavá otázka a právě tou se rád zabývá autor sci-fi románu „Enderova hra“.

Na závěr se jen zmíním o filmu, který byl konečně po mnoha letech zrealizován. Samozřejmě hloubka příběhu v něm není, asi ani nebylo možné ji do tak zhuštěného formátu dostat. Tentokrát ale mohu říci, že mi nevadilo film vidět, protože vizuální úroveň byla lepší, než jaké dosahuje má představivost a to podstatné jsem získala z knihy. Takže knihu doporučuji i těm, kteří film již viděli a obávají se, že žádný nový zážitek by již nezískali. Opak je pravdou, získají mnohem víc.

Tištěnou Enderovu hru vydalo nakladatelství Laser-books, nyní ji můžete získat také v elektronickém formátu na knihy.idnes.cz

Přeji pěkný a inspirující čtenářský zážitek.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Soňa Tomanová | pátek 10.10.2014 22:13 | karma článku: 7,97 | přečteno: 346x
  • Další články autora

Soňa Tomanová

Ukázka současné německé arogance a uvažování nad námi chudšími sousedy

Kvůli migrantům se otevírá to, co jindy je schované za falešnými úsměvy a to nejen v Německu, ale i u nás. Zde je ukázka toho, jak probíhá emotivní diskuze přímo před televizními kamerami u našich sousedů.

17.10.2015 v 14:18 | Karma: 33,55 | Přečteno: 2300x | Politika

Soňa Tomanová

Jedná se o islamizaci Evropy? Další dílek mozaiky pro váhavé

Mnoho z nás je jako nevěřící Tomáš. Vidíme, ale popíráme, můžeme si na to téměř sáhnout, ale nejsme schopni se s tím vyrovnat a tak popíráme jak jen to jde.

18.9.2015 v 22:02 | Karma: 34,92 | Přečteno: 1249x | Společnost

Soňa Tomanová

Záznam z muslimské schůze

Video-materiál pro ty, kteří si chtějí ujasnit názor na extrémní a umírněné muslimy. Potřebujete ještě více? Pravděpodobně se dočkáme dalších důkazů.

16.9.2015 v 22:48 | Karma: 37,49 | Přečteno: 3341x | Společnost

Soňa Tomanová

"Já muslim" - poučné video o islámu v naší zemi.

Jedna a jedna jsou dvě. Kdo si chce spočítat, jaká je pravděpodobnost islamizace naší země, měl by se podívat na toto video. Jistě v něm najde zajímavé momenty, které mu napomohou k vybroušenějšímu názoru na věc.

19.1.2015 v 18:44 | Karma: 25,96 | Přečteno: 2046x | Společnost

Soňa Tomanová

Recenze audioknihy „Angličtina pro každého 1-6"

Autoři poslechového materiálu - Lucie Meisnerová a Roman Baroš /vydaného v roce 2005/, bezpochyby zamýšleli vytvořit kvalitní učební pomůcku, která by začátečníkům pomohla nejen v poslechu, ale i ve výslovnosti anglického jazyka. Jako věčný začátečník, řekla bych, že se jim záměr povedl.

12.1.2015 v 0:07 | Karma: 7,43 | Přečteno: 456x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 116
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 723x
Knihu "Panika před úsvitem" je možné stáhnout zde Kdo nechce stahovat, může si přečíst třeba jen anotaci ke knize a hned má jasněji. ......................................................................................................... ... Další mé tvůrčí a podnikatelské aktivity je možné prohlédnout třeba na této stránce, kde prezentuji své ručně vyráběné výrobky... ...Ještě mám své stránky atelieru, které teprve zajíždím přírodní dekorace... .................a nakonec stránky, kam vkládám své články, videa, která mě baví a tak různě... spíše pro zábavu náhodných návštěvníků můj web ZDE