Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J47i32ř25í 72H88o91r70á90k

18. 11. 2013 23:04

Taky už mě napadalo, že všech pomníků, muzeí i neustálého přípomínání války je v Polsku moc. A to i přes hrůznou historii Polska za války, kdy zažili mnohem tragičtější události než my - viz Varšava, téměř úplně zničená, obrovské množství Poláků, kteří nepřežili válku atd. Jenže... v dnešní době se šíří pořád víc revizionismus (tedy kdo ví, jak to s těmi koncentráky bylo, kdo ví, kdo si to vy/přimyslel), lidé o poměrně nedávné historii vědí pořád méně (čísi výrok z diskuse: Myslel jsem, že Osvětim bude jenom jakási středověká citadela s mučírnou), neuvěřitelný výrok jednoho z izraelských potomků polského Žida: Poláci musejí nést  zodpovědnost za Osvětim, protože byla na jejich území (byl to jednak nacistický, ne polský koncentrák, navíc za války Oświęcim-Auschwitz patřila Říši!!). Takže raději připomínat více než méně, ať se historické povědomí nevytrácí a ať se pořád méně vědomé masy nenechají tak snadno manipulovat.

0 0
možnosti
AT

Já rozhodně nejsem zastáncem toho, že by se měly podobné události zapomenout či zlehčovat. Jenomže se mi zdá, že se to tu nevzalo za správný konec a stále se v lidech zde podporuje živé prožívání všech hrůz, které jim byly způsobeny. A já nemám pocit, že to může vést k nečemu dobrému. 

Když jsem se nedávno setkala s tím, že jeden Polák ve škole argumentoval ve stylu: 'Ale my jsme druhou světovou válku nezačali.' vše se ve mě zastavilo. A neumím si představit, k čemu dobrému podobné živení starých ran může vést.

Jinak s Vámi každopádně souhlasím a moc děkuji za komentář.

0 0
možnosti
Foto

J36i81ř64í 65K14i45n89d42l

18. 11. 2013 17:42

Kdo dopomohl nacistům k moci? Kdo mlčel nad tím, co se dělo v Německu se Židy.  Takže vina dopadá i Německo jako celek.

1 0
možnosti
AT

Nejsem si jistá, jak moc důsledně se podobná logika dá opravdu aplikovat. A zda je pro mě morálně ospravedlnitelná. 

Znamená to, že každý, kdo ví, co se ve světě děje za špatnosti a mlčí nad tím, je automaticky vinen? I pokud mlčí ze strachu - z toho, co se děje, co se může stát, pokud si není jist tím, kde a co je opravdu pravda? A platí to i dnes a pro nás konkrétně anebo to platilo jenom tenkrát? A do jaké vzdálenosti to platí? - ulice, město, země, sousední země, platí to v době globalizace pro každého člověka, který mlčí k nespravedlnostem, které se dějí na druhém konci světa? 

A přidržíme-li se zmíněného kontextu - jsou vini lidé, kteří žili na okupovaných zemích a snažili se přežít, ale nebojovali aktivně se zbraní v ruce?

Do jaké míry můžeme opravdu paušalizovat a to ať už se jedná o věci špatné či dobré? Pokud odpovíme byť i jenom jednou, že to nemusí platit pro všechny, můžeme stále ještě obvinit celou zemi?

Každopádně děkuji za zajímavou myšlenku, i když se s ní plně neztotožňuji. Nicméně musím uznat, že nemám svůj filosofický systém, ještě úplně dotažený, stále se v něm objevuje mnoho nejasností, které doufám doplnit v nadcházejících letech.

0 0
možnosti
LJ

Ano. Na akcích proti Židům se podíleli často i místní. U nás vylučovali židovské herce z divatel dříve než to po nich někdo požadoval. Rovněž tak ze stavovských organizací vylučovali židovkské lékaře, techniky...atd. Na Urajině, v Pobaltských republikách i jinde likvidaci Židů provedli jednotky složené z místních, Němci svoje vojáky poslali na frontu.

0 0
možnosti
AT

Kdysi to jeden můj známý komentoval, že nic se nikdy neděje ve vakuu - i když to samozřejmě nikoho neomlouvá a ani to nic neospravedlňuje. 

Děkuji za komentář.

0 0
možnosti