Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J

jyyy

13. 11. 2010 14:24
??

...ptal jsem se staré cikánky nějakou mě zcela neznámou řečí...

0 0
možnosti
AT

A.thimo

13. 11. 2010 17:22
Re: ??

..ta odpověď přijde...možná...

0 0
možnosti
VTG

vladimir.t.gottwald

11. 11. 2010 1:06
Švejk možná není světovým veledílem,

ale jsem přesvědčen, že naprosto určitě není ani dílem protiválečným, že není o vyčuranosti, že Švejk nedělá blbce ani ze sebe ani z těch ostatních. Dokonce se domnívám, že to ani není satira. - Švejk nešvejkuje.

Osudy dobrého vojáka Švejka jsou podle mého existenciální sranda, a jako taková své doby počin jedinečný.

0 0
možnosti
JJ

tenkdomacas

10. 11. 2010 22:56
Já bych vám doporuřil přečíst

si některé Haškovy povídky.On měl neskutečné vyjadřovací schopnosti a Švejk, to už psal vlastně na konci života.

0 0
možnosti

originalni_demokrat

10. 11. 2010 22:55
Hašek

Byl opilý anarchista a Švejk podle toho vypadá. Náramě se hodil vzniknuvšímu Československu

0 0
možnosti
FH

Bouše

10. 11. 2010 20:35
Jestli mě něco hodně s..e,

tak to je pojem,nebo obrat (nebo co to vlastně je) "nastavování zrcadel". Jestli skutečně chcete "nastavovat zrcadla", tak v tom případě mi polibte "lemroucha". :-)

0 0
možnosti
KS

karlovarská sušenka

10. 11. 2010 22:05
Re: Jestli mě něco hodně s..e,

Je to sice dost otřepané, ale takové podívání do zrcadla mě vždycky pěkně uzemní.

0 0
možnosti
S

sampis

10. 11. 2010 19:08
Myslím, že pro pochopení Švejka

je třeba přečíst ještě další dva autory. Jednak Žida Kafku a jednak Američana Hellera. Ovšem v pořadí Zámek a až pak Hlava XXII. Při srovnání Švejka a K. zjistíte, že jde o naprosto odlišné postavy. Jenže Yossarian je mixem jejich podstat. Pravda, sem tam na vás jukne Dostojevský, ale to jen z počátku. Pak už jde jen o splynutí těchto dvou postav. Teprve pak je, myslím, možno všechny tři díla plně pochopit.

0 0
možnosti
KT

Ježikača

15. 11. 2010 21:33
Re: Myslím, že pro pochopení Švejka

chtěl jste říct amerického Žida Hellera. ale ten není tak bezútěšný, jako Hašek ve Švejkovi. Kafka je těžký (povahou), Hašek mi proti němu připadá spíš ztracený. myslím, že by si skvěle rozuměl s beatníky. ten sebezničující pud je podobný. mám fakt radši Povídky, než Švejka. ale to je možná ženský problém. raději se směji s někým, než někomu. proto mi trne při Chaplinovi.

0 0
možnosti
K

kevinbb

10. 11. 2010 18:41
Mne se libi

jak jste napsala tohle:

On totiž " nepřečůrává " ty hodné a nevinné, on totiž s blbostí bojuje, nastavuje jí zrcadlo. Bojovat s blbostí je neobyčejně smutné.

A podle me jste to napsala dobre. Ale na druhou stranu je videt, ze jste zena a tak na to koukate jinak nez muzi, zvlaste ti kteri byli na vojne. To ale neznamena, ze nerozumite co Svejkem chtel J.Hasek rici. Ale take si myslim, ze vetsinou v zahranici nemuzou plne pochopit tuto knihu i kdyz se ji smeji.

Mate karmu.

R^

0 0
možnosti
AT

A.thimo

10. 11. 2010 20:39
Re: Mne se libi

Za karmu děkuji:)

Právě ta věta, která, jak píšete, se Vám líbí /děkuji/ je moje reakce na názor paní autorky článku, který nazvala: " Nemám ráda Švejka. Není vtipný, jen tragický a opovrženíhodný"....

Píše o něm:" ....Své soupeře, ty se kterými nikdy neměli odvahu bojovat tváří v tvář, pak s drzostí sobě vastní považují za hloupé, že se očůrat nechali".....................

Takže jsem prostě jen napsala, jak to vidím já, nic víc. Švejk je podle mě geniálně nastavené zrcadlo a neshledávám na něm nic opovrženíhodného, naopak...

0 0
možnosti
R

realateista

10. 11. 2010 18:12
Nezlobte se , ale asi jste Švejka nepochopila

Mám zkušenost, že ženy skutečně Švejka chápou méně, než muži. Možná to je tím, že nebyly na vojně, spíše tím, že se tolik nezajímají o politiku a pracovní suordinanci, možná jen tím, že se berou přílis vážně.

Sám jsem Švejka četl cca ve 14 letech a to jsem ho také moc nechápal, při dalším čtení cca ve 22 letech jsem začínal chápat, o co jde. Při čtení cca ve 40 letech jsem si ho už naplno vychutnal.

Navíc mám zkušenost, že Rusové nebo Němci také Švejka chápou jen povrchně, protože se berou jako národ příliš vážně.

Nedokážu asi přesně vyjádřit, v čem je hlouka Švejka. Jde o hluboký humanismus, nadhled, optimismus, naději, důvěru. Přitom se spoléhá i na lidskost a inteligenci svých protivníků.

Někteří lidé říkají, že zatímco v Bibli je téměř všechno, ve Švejkovi je úplně všechno. To bych asi podepsal.

0 0
možnosti
AT

A.thimo

10. 11. 2010 20:18
Re: Nezlobte se , ale asi jste Švejka nepochopila

Vůbec bych si neodvažovala tvrdit, že jsem Švejka pochopila, /to by si ostatně mohl dovolit tvrdit krom jeho autora asi jen málokdo:)/ jen sděluji svůj osobní názor. Nějak jsem považovala za nutné se prostě Švejka zastat proti tomu nešťastnému výroku paní Pallotto /které si jako autorky jinak vážím/, která ho jako postavu považuje za tragického a dokonce opovrženíhodného...Jinak to, co byste podepsal, jak píšete, bych podepsala do písmene také:). Myslím, že chyba vznikla u mne, když jsem nedala přímý odkaz na článek paní Evy, na který jsem reagovala. Čímž se omlouvám a napravuji.:-)

0 0
možnosti
J

jyyy

10. 11. 2010 17:17
Nevím GDOaCO je paní Paloto. Asi to ani vědět nechci.

...knížka oblíbená v cizině jenom proto, že "je o těch Češích"...

Mám Haška moc rád a můj vztah k vojně a odpor k autoritám a i můj podivný pacifismus má s ním dost společného. Bohužel, popis mých cenzor v plesnivém, by náš milý cenzor neunes.

Paní Maura taky "četla" tento týden Haška.

A jako jí Vám dám tip na Haškova spolupíče, kamaráda, spisovatele a tuláka, kovboje v Americe i Rusku Zdeňka Matěje Kuděje : Ve dvou se to lépe táhne, Když táhne silná čtyřka a nevzpomenu si na další.

Když jsem se na Brehmovi naučil číst, hledal jsem okolo sebe knihy ke stáhnutí do hlavy. GDYŽ moje milená babička viděla, co se ve věku 8-10 let (....bylo mi jedno co čtu, jen GDYŠ to mělo písmenka.....) pokouším číst (ZMK), řekla mi, že s tím mám ještě pár let počkat. V tom věku jsem ještě DROCHU poslouchal. Babička (i děda) vzdělání moc neměla, ale knihovna byla na vesnici obrovská a byla sečtělá. 

0 0
možnosti
ZK

Nomen O

10. 11. 2010 16:03
Úsměv a mrazení

Číst Švejka je pro mne něco, jako číst Zvonokosy od Gabriela CHevalliera. Úsměvné, kde úsměv na konci zmrzl. Žádné přirovnávání k České povaze, to je nesmysl, tady jde prostě o lidskou povahu o jeho upřímnou a bezelstnou povahu, která se v lidech vytrácí, snad dokonce už vytratila. Haškův Švejk má hloubku duše, což mnozí nevnímají.

Pozdrav všem.

0 0
možnosti
M

marlew

13. 11. 2010 8:08
Re: Úsměv a mrazení

R^

0 0
možnosti