Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Capek byl ve sve tvorbe genius. Byl take velmi dobry novinar. Vsak zde jeho mysleni nevenovalo dostatecne v reseni spolecenskemu problemu prvni republiky. Clanek v Lidovych novinach v 1924 je znam. Vsak neznam pokracovani jeho mysleni, ktere by ukazalo mozne reseni. Zde mohl poukazat na moznosti demokracie jak se s temi problemy vyporadat.

Zna-li nekdo neco z Capkova mysleni po tom clanku, rad si to prectu a ohodnotim pro sebe. Jinak je proslaven tim krasnym ceskym vyrazem "robota" a to jmeno bez toho zaverecneho "a".

0 0
možnosti
Foto

Ne, slovo robot poprvé použil K. J. Erben v básni Polednice:

"Poledne v tom okamžení, táta přijde s roboty..."

1 0
možnosti

Myslím, že největší a dosud nepřekonaným literárním vizionářem všech dob, byť ve své době pokládaným za fantastu, byl Jules Verne. Jeho cca 55 románů je tím zcela prošpikováno.

Před Čapkem však smekám a jeho přínosu do naší i světové literatury si nesmírně cením.

Podstatou jeho děl nešlo však o vizionářství obecně. Šlo mu o člověčenství v tom nejhlubším slova smyslu a nechybí ani v těch, které autor článku zmiňuje. Je možné ho vnímat ve všech jeho nespočetných románech a dramatech. VV

0 0
možnosti

Naprosto skvělé jsou také dramatizace Čapkových děl pro poslech v audio formě. Pro ty, kdo si je nestihl přečíst, vřele doporučuji.R^

2 0
možnosti
Foto

J60a93n 41Š97i64k

6. 4. 2023 14:52

Souhlas!!!!

2 0
možnosti
Foto

J61a50n 12Š18i47k

6. 4. 2023 10:57

Skvělé, že píšete o Čapkovi!!! Byl opravdu geniální a neobyčejně inspirující. Kdyby ho objevil Hollywood, točil by podle jeho děl jeden trhák za druhým. Bílá nemoc je absolutně špičkové dílo. Film, který podle něj vzniknul s Haasem a Štěpánkem v hlavních rolích je dle mého vůbec nejlepší český film. Hezký den a díky za článek!!!

6 0
možnosti
Foto

V první polovině 20. století se v naší sci-fi urodilo víc podobných předpovědí.

Trilogie V soumraku lidstva (1924–1928) Tomáše Hrubého popisuje souboj uhelné a fotovoltaické lobby, obsazení Evropy Číňany a Japonci nebo sociální střety v dálné budoucnosti.

Jiří Haussmann napsal v roce 1922 jinou variaci Továrny na Absolutno, nazvané Velkovýroba ctnosti.

Za války vyšly romány J.M.Trosky, popisující elektronickou špionáž, jaderné bomby, přechod k úplné elektromobilitě a robotizaci, robotické zbraně (drony), lasery, mezikontentální leteckou dopravu i kosmické lety.

2 0
možnosti

To sice fakt, ale zmíněným dílům chybí, na rozdíl od Čapka, literární kvalita. Číst se to dá jen jako kuriozita.

0 1
možnosti

Ono i R.U.R má dnes pro nás zajímavou myšlenku, zvláště v souvislosti s umělou inteligencí.

3 0
možnosti
  • Počet článků 9
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 212x
Jirka z Tábor. Táta, Manžel, Básník, taneční mistr, inženýr, obchodník, podnikatel, ajťák, programátor, snílek, šprýmař, milovník dřeva, ohně, živlů a přítomného okamžiku, paraglidista, ODSák, otužilec, běžec, cyklista, fitko, duchovní guru, jogín, blázen, dyslektický blíženec, ADHA.

Seznam rubrik