Vážená paní Gajdůšková,

v následujících řádcích Vám vysvětlím, proč rodičovský příspěvek NENÍ náhrada mzdy, abyste nežila  v omylu.

Se zájmem jsem sledovala včerejší pořad 90 na ČT 24. Máte pravdu v tom, že rodičovský příspěvek byl původně koncipován jako náhrady mzdy, zde je však několik faktů, proč to tak dnes není a neustále to prohlašovat působí neinformovaně, a když to navíc tvrdí někdo z partaje, která vede ministerstvo, do jehož gesce tato problematika spadá, je to  k pláči.

 

1) PŘI POBÍRÁNÍ RODIČOVSKÉHO PŘÍSPĚVKU MŮŽETE PRACOVAT

Ba co víc, nejenže spadáte do kategorie osob, za něž stát platí pojistné a to i přesto, že pracujete, jako bonus získáváte POVOLENKU pracovat neomezeně, narozdíl od situace, kdy jste vedena jako osoba pečující o dítě do 7 let, kdy si můžete vydělat do cca 10 000 Kč mešíčně. Dalším omezením při péči o dítě do 7 let je maximum 300 hod/rok/zaměstnavatel.

Zákon o státní sociální podpoře říká o práci, tedy výdělečné činnosti, toto:

 § 30 Podmínky nároku na rodičovský příspěvek a jeho výše  Rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o dítě,...

§ 31 (3) Podmínka osobní celodenní péče se též považuje za splněnou a rodičovský příspěvek náleží, jestliže.. e) rodič zajistí péči o dítě jinou zletilou osobou, nejde-li o případy uvedené v písmenu a), v době, kdy je výdělečně činný

 

 

2) RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK SE NEPOČÍTÁ DO PŘÍJMU, NEDANÍ SE

Podle České daňové správy se pro tyto účely do příjmu manželky/manžela nezahrnují tyto příjmy:  dávky státní sociální podpory (tj. např. rodičovský příspěvek)

 

 

3) RODIČE VÍCERČAT DOSTÁVÁJÍ 1,5 NÁSOBEK TOHO, CO RODIČ JEDNOHO NEJMLADŠÍHO DÍTĚTE V RODINĚ

Pokud by byl rodičovský příspěvek koncipován jako náhrada mzdy, můžete mi vysvětlit, proč by někdo dostával náhradu ve výši 1,5 násobek mzdy?

 

 

4) PŘI POBÍRÁNÍ RODIČOVSKÉHO PŘÍSPĚVKU MŮŽETE ZÁROVEŇ POBÍRAT PODPORU V NEZAMĚSTNANOSTI

Tuto informaci potvrdil úřad práce- můžete si také ověřit. Pokud byste dostávala náhradu mzdy, tedy něco jako mzdu, mohla byste k tomu brát zároveň i podporu pro ty, kteří mzdu nepobírají?

 

 

5) ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE  K RODIČOVSKÉMU PŘÍSPĚVKU UVÁDÍ, ŽE V ČR RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK S POJETÍM V EVROPĚ, KDE JE BRÁN JAKO NÁHRADA MZDY, 

NEKORESPONDUJE.

Už jsem z toho jelen...

Ve zprávě se dále uvádí:

 

  • Cílem navrhovaných opatření je ..... zvýšit míru ocenění péče o malé děti a umožnit lepší sladění práce a soukromého života pečujících rodičů.
  • Sociání dopady: ,.. Dojde tak k většímu ocenění péče o malé děti.  (dodávám, že bohužel oceněni mají být jen někteří rodiče. Pečují aktivně pobírající rodiče o své děti lépe???)
  • Definice problému: Nízká míra ocenění péče o malé děti u VŠECH rodičů

Ale to už trošku utíkám od té práce. Pokud se mýlím, budu moc ráda za uvedení na pravou míru včetně relevantních zdrojů, nerada bych šířila bludy a odvolávala se na ně byť jen před jediným človíčkem.

Maucta.

PS: Když přinesete člověku s oběma nohama nohu umělou, může si ji připnout pod kolenem?

Ne, náhrada se dává tam, kde nic není.

  •  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zuzana Taucová | čtvrtek 28.11.2019 21:15 | karma článku: 29,95 | přečteno: 1503x