Moje dítě si to zaslouží, Vaše ne!

Když navyšoval rodičovský příspěvek u vícerčat, dostali jej všichni, jejichž dětem nebyly 4 roky. V debatě o navýšení pro jedno dítě se nejvíc tlačí na variantu „jen ti, co pobírají". Jsou snad děti rodičů, co dobrali, horší?

Kamarádka mi poslala pozvánku do facebookové skupiny „Chceme spravedlivý rodičovský příspěvek!“ Po pár dnech jsem nahlédla a s hrůzou jsem zjistila, že všechny ty petice  a akce jsou JEN A POUZE na podporu rodičů, kteří rodičovský příspěvek stále pobírají.

Koho hodili titospravedliví" rodiče přes palubu?

Rodiče, kteří mají dítě do 4 let, příspěvek dobrali a

  • Jsou v práci a odvádí daně (ano, platí se to z našich daní, nezapomeňte na oblíbené heslo)
  • Jsou doma, protože nezískali místo ve školce
  • Mají stejně staré  děti, které mají stejné potřeby, jako děti rodičů, co příspěvek stále pobírají

Když se ve skupině náhodou takový rodič ozval, dostal padák, vyhazov, banán. Tato spravedlnost se správcům nelíbí, jen ta jejich…

PŘIPOMÍNÁM:

O zvýšení rodičovského příspěvku  u vícerčat si mohli požádat všichni rodiče, kteří měli děti do 4 let věku, i když rodičovský příspěvek dobrali. I těmto rodičům vznikl nárok na zvýšení, které mohli čerpat do 4 let věku dítěte. 

 

Jaké jsou argumenty pro to, aby to u jedináčků bylo jinak?

  • Pokud se zvýší plat, také ho nebudete chtít zpětně

Dovolte mi něco vysvětlit, vypůjčím si to ze skupiny, ve které slovo spravedlnost ještě není ohnuté:

Vysvětlení dvou rozdílných pojmů ZPĚTNÉ DOPLACENÍ x NAVÝŠENÍ

ZPĚTNÉ DOPLACENÍ: Přestanu pobírat RP např v listopadu 2018, navýšení vyjde v platnost leden 2020, úřad by mi musel zpětně doplatit za ty měsíce od listopadu 2018 do  ledna 2020.

NAVÝŠENÍ: přestanu brát v listopadu 2018, zvýšení vyjde v platnost leden 2020. Začnu pobírat nový RP od  ledna 2020 ve výši, kterou mi dovolí denní vyměřovací základ (DVZ), do doby, než vyberu těch 80 tis. nebo pokud dítěti bude dříve 4 roky. Pokud dítěti budou  čtyři roky dříve, než stačím vybrat celé Navýšení, tak zbytek propadá státu.

  • Už pracují, co by ještě chtěli

Pokud pracují, odvádí daně – třeba právě na to navýšení RP, milí zlatí. Spousta rodičů ale nezískala místo ve školce a nepracuje či jen omezeně.

  • Děti si člověk nedělá pro peníze
  • Přesně tak, ale když se jednou za sto let něco děje, bylo by fajn rozdělit to férově. Pokud bojujete za „prostřední" variantu (nově narození x pobírající x rodiče dětí do 4 let), proč právě za tuto?  Nově narozené netřeba řešit, skrouhneme rodiče, co nepobírají a zlatá střední cesta - to by mohlo klapnoutAle probůh, já myslela, že jste si děti nedělali pro peníze, nebo? 

           KROM TOHO NESMÍME ZAPOMENOUT NA TO, ŽE  MNOHÝM SAMOŽIVITELKÁM BY NAVÝŠENÍ RODIČOVSKÉHO PŘÍSPĚVKU VYTRHLO TRN Z PATY.

 

  • Spravedlnos po česku

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zuzana Taucová | neděle 31.3.2019 21:38 | karma článku: 34,15 | přečteno: 7951x