6 způsobů, jak při hubnutí vytrvat

Skončilo léto - a s ním i Vaše motivace "hubnout do plavek"? Velká škoda! Na podzim se hubne nejlíp - už se nemůžete vymlouvat na grilovačky, dovolené ani vedra, v kterých se přece nedá sportovat :D Jak na to, aby Vás to bavilo?

1. Nechtějte všechno hned

Asi jsem ještě neslyšela člověka, který by pár dnech přejídání na all inclusive pobytu prohlásil: „To je divný, už tři dny se tu cpu a pořád nosím stejné kalhoty! Neměl bych už být mnohem tlustší?“ Zajímavé je, že v případě hubnutí nám nepřipadá vůbec divné chtít po našem těle zázraky po pár dnech – přestože jsme aktuální váhu nabírali týdny, měsíce a roky. Asi tedy chápete, že klíčová věc při hubnutí je opravdu vytrvat :) Z vlastní zkušenosti vím, že tělu chvíli trvá, než si zvykne na nějaký nový režim, nové potraviny, pohyb,… Proto netlačte na pilu, nevažte se pořád a zkuste počkat aspoň tři týdny až měsíc – po této době už na sobě určitě nějaké výsledky uvidíte a ucítíte :)

2. Berte to jako hru

Ano, přesně tak, jak hru! Jídlo je zábava, ne stres, stejně tak sport je radost, ne mučení :) Pokud Vám to pomůže, dávejte si malé cíle a odměny – například, když půjdete tři dny po sobě běhat na 10 minut, můžete se odměnit třeba úžasným ořechovým máslem, když dodržíte 500 g zeleniny 3 dny po sobě, zajděte si na masáž a tak podobně. Sami určitě nejlíp víte, co Vám udělá radost!

3. Naučte se jídla, na která se budete těšit 

Víte, co bylo třeba u mě největší příčinou nadváhy? Ani ne tak přejídání, jako neznalost! Ano – neznalost v tom smyslu, že jsem prostě a jednoduše NEVĚDĚLA, že existují jídla, která mohou být dobrá a zdravá zároveň. Že skvěle chutná i správně připravená zelenina, že je možné se dosyta najíst zapečené brokolice se sýrem, že dietní maso nemusí být jenom treska bez chuti, že i při dietě je možné jíst dezerty, které po menší úpravě chutnají i lépe než oldschoolové zákusky dobré tak na oddělání žlučníku. Stačí ovšem zalistovat v různých moderních kuchařkách nebo na internetu a pochopíte, že dieta může být pestrá, zábavná, krásná i chutná. Budete se těšit doslova na každé jídlo – a ano, tak to má i při hubnutí být!

4. Najděte si pohyb, který Vás bude bavit

Nejlepší sport = kafe a dort? Tak na to zapomeňte, kafe a dort chutná nejlíp právě po sportu! Jakmile si najdete pohyb, který Vás bude bavit, těžko se ho kdy budete vzdávat – endorfiny, které se při sportu uvolňují, jsou totiž návykové. Je jedno, jestli milujete ranní běhání a jógu, jestli se těšíte na večerní plavání a saunu nebo si přes den dopřejete svižnou procházku se psem. Pohyb je prostě nutnost a sedavý styl života zabíjí víc než kouření, takže žádné výmluvy. Aspoň třicet minut každý den si na pohyb najde opravdu každý :)

Nemusíte do fitka, pokud Vás to nebaví - procházky po horách se taky počítají :)

5. Dopřejte si každý den něco dobrého

Něco dobrého – jenže co? No ano, třeba ořechové máslo :) Ořechová másla jsou totiž geniální – jsou opravdu dobrá, takže máte takový pocit slastného mlsání, zároveň ale nejde o nic, co by Vás ohrožovalo nebo nebylo v souladu se zdravou výživou :-) I proto je tak milují třeba maminky s těhotenskou cukrovkou, pro které jsou doslova spásou, proto každý čokoholik tak zbožňuje kakaové lískooříškové máslo, proto všichni milovníci křupek nedají dopustit na křupavé krémy z arašídů se špetkou soli. Ořechové krémy uspokojí díky tukům a nízkému glykemickému indexu všechny chutě  – a nikdo nemusí ani při dietě trpět :)! Sama jsem je ve svých začátcích používala prostě "místo nutely" - a evidentně to zafungovalo :D

6. Najděte si někoho, kdo Vás bude podporovat

Když řeknete lidem ve svém okolí, že chcete zhubnout, případně jenom jíst zdravěji, připravte se na jednu věc – nebude se jim to líbit. Část Vás sice podporovat bude, ovšem vždycky se najdou takoví, kteří to budou cítit jako ohrožení a odrazovat Vás, případně i shazovat. Najednou si s nimi nedáte třetího hamburgera, odmítnete třeba i to pivo, někdy dáte přednost běhání místo bezcílného poflakování po obchodech,… Samozřejmě vše by mělo být vyvážené a neměl by trpět ani Váš sociální život, přesto se spojujte raději s lidmi, kteří Vás ve Vašem úsilí podpoří a spíše Vám dobře poradí, než aby Vám tvrdili, že zelenina se má jíst jedině pasírovaná přes prase a podobně. A chybu neuděláte ani v tom, když to nikomu neřeknete. Stačí vytrvat a výsledky přijdou i bez řečí :)

Autor: Táňa Lišková | úterý 5.9.2023 15:10 | karma článku: 15,64 | přečteno: 556x
  • Další články autora

Táňa Lišková

Jaké to je v kočičím ráji?

15.4.2024 v 12:17 | Karma: 16,68

Táňa Lišková

Kočkou může každá být... :)

18.3.2024 v 15:40 | Karma: 13,03

Táňa Lišková

Lehni si a jdi už spát!

6.3.2024 v 16:13 | Karma: 11,80