Sociální darwinismus socialistů

Na školství a sociální věci není. Ale na regulační poplatky a žákovské jízdné zdarma ano. Tak vypadá “solidarita” socialistických hejtmanů v praxi. Takto si silný kupuje moc na úkor slabých. Říká se tomu sociální darwinismus.

Kupříkladu ve Středočeském kraji dají příští rok 210 milionů na žákovské jízdné a 80 milionů na regulační poplatky. Je to sice na nic a pro každého jde o pár korun navíc. Ale je to takové hezké a viditelné. Že se budou mít lidé zavření v sociálních ústavech hůře a děti sice dojedou do školy zdarma, ale budou se učit v horších podmínkách? A kdo si toho všimne? Zato třicet korun za poplatek u lékaře nebo za jízdenku od hejtmana vidí každý.

Pro středočeského hejtmana Ratha to není žádná novinka. Stejně se choval už jako ministr zdravotnictví. Ponechal sice většině lidí zdarma acylpyriny, či tabletky na uklidnění přejedeného žaludku, ale zato seniorům rušil operace a bral těžce nemocným moderní léky. Princip byl tenkrát stejný. Jde o to, co je vidět, a co není vidět. Peníze za recept vidí každý. Že mu kvůli Rathovým úsporám na těch nejpotřebnějších třeba zbytečně umřela babička, to si ne každý spojí. A když už to uvidí, jak to Rathovi dokáže?

Kraje se pod vedením ČSSD rychle zadlužují. Za minulý rok zvedly své dluhy téměř na šestinásobek. Socialisté to budou svádět na krizi, nebo na minulé vedení krajů. Tady ale názorně vidíme, jak ty dluhy vznikají (a je jedno, jaká částka jde na tyto konkrétní hejtmanské sliby, protože jde o princip). Ty dluhy nevznikají proto, že by ČSSD pomáhala potřebným. Příspěvky na jízdné a poplatky dostanou chudí i bohatí. Stejně jako kdysi třeba pastelkovné. Jde o to uplatit většinu. Klidně i na úkor menšiny, která by to potřebovala více.

Teď záleží na tom, jak se zachová ona většina. Jestli dá přednost almužnám ve formě pastelkovného, jízdenkovného, poplatkovného. Nebo si řekne, že tyto a další peníze by se daly použít na lepší věci. Na pomoc opravdu potřebným, nebo na investice do budoucnosti. Když si většina vybere almužny, budou sociální (socialističtí) darwinisté stát na vrcholku potravní pyramidy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lucie Talmanová | úterý 1.12.2009 14:00 | karma článku: 36,63 | přečteno: 3638x
  • Další články autora

Lucie Talmanová

Sbohem, Sněmovno!

28.5.2010 v 10:14 | Karma: 29,58

Lucie Talmanová

Oranžová nemoc

18.3.2010 v 14:54 | Karma: 40,55

Lucie Talmanová

Díky za Pecinu!

16.3.2010 v 10:45 | Karma: 36,59