Rozpočet: neradujme se

Z triumfálního tónu médií nad úspěchem Janotova balíčku se zdá, že v Česku jsme se konečně probudili a objevili nutnost začít šetřit. Co se ale opravdu změnilo k lepšímu? Střízlivě vzato - nic.

Kolik že to vlastně příští rok ušetříme? Nějakých 16 miliard. To dělá škrty sotva jeden a půl procenta objemu státního rozpočtu. V čase krize dost málo. A to i kvůli těmto kosmetickým úsporám musel premiér Fischer pohrozit Paroubkovi demisí, pokud bude už tak silně kompromisní balíček dále cupovat.

Aby špatným zprávám nebyl konec, levice hned po přijetí balíčku oznámila, že svých návrhů se definitivně nevzdává a bude je prosazovat formou novel i nadále. Jde samozřejmě o návrhy, které zvyšují výdaje, případně snižují příjmy. Takže se klidně můžeme dočkat toho, že státnímu rozpočtu budou nakonec chybět další miliardy.

Ono je vůbec otázka, kde se vzal ten oslavný tón. Když ještě před krizí minulá vláda snížila nabobtnalé výdaje o 70 miliard, všichni jí peskovali, že to je málo. Teď si situace žádá daleko razantnější řešení a najednou je 16 miliard obrovská výhra…

Obávám se, že jedinou příčinou onoho pochvalného mručení je fakt, že nám vládnou “hodní” úředníci a ne “zlí politici”. Nic proti tomu, kdyby se tím alespoň opravdu něco změnilo. Jenomže je to tak trochu jako s Papežem. Všichni mu zatleskali, když varoval před konzumním způsobem života a nabádal k solidaritě. Ale jakmile je pryč, už se zase strhává bitva o třinácté důchody a rušení solidárních poplatků ve zdravotnictví.

Premiéra Fischera také všichni pochválí, jak že to hezky šetří. Ale Sněmovnu nadále ovládá socialisticko komunistická většina, která si za zády populárního úřednického premiéra může odhlasovat, co chce.

Nijak mě nepřekvapuje, že po veletočích, z nichž zatím posledním bylo zrušení předčasných voleb, lidé demokracii nevěří a mají daleko větší důvěru k nevoleným autoritám. Jenomže, málo platné. O tom, v čem žijeme, rozhodují volení zástupci. A minimálně do června příštího roku mají těsnou převahu ti, kterým je jakákoli odpovědnost cizí. Takže se neradujme předčasně.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lucie Talmanová | čtvrtek 1.10.2009 9:00 | karma článku: 31,76 | přečteno: 2795x
  • Další články autora

Lucie Talmanová

Sbohem, Sněmovno!

28.5.2010 v 10:14 | Karma: 29,58

Lucie Talmanová

Oranžová nemoc

18.3.2010 v 14:54 | Karma: 40,55

Lucie Talmanová

Díky za Pecinu!

16.3.2010 v 10:45 | Karma: 36,59