Proč Paroubek nadává Obamovi?

Podle Jiřího Paroubka je Barack Obama socialista. To je v amerických poměrech jedna z nejhorších možných nadávek. Šéf ČSSD se tak připojil k demonstrantům, kteří masově demonstrují proti politice nového prezidenta.

Není to poprvé, co pan Paroubek prokázal mizernou znalost společenského kontextu. Nedávno ve Sněmovně, když útočil na Ústavní soud, oháněl se francouzským myslitelem Motesquieu. Jenomže právě Charles Louis Montesquieu přišel s myšlenkou, že moc soudní musí vyrovnávat a kontrolovat moc výkonnou a zákonodárnou…

Co se týká Obamy, ten si vysloužil hanlivé označení socialista - a dokonce komunista – za svůj návrh zdravotní reformy. Američané těžce nesou, že by ze svých daní měli platit zdravotní pojištění těm, kteří si ho neplatí sami. V USA se zodpovědnost za vlastní zdraví pokládá za samozřejmost a státní pojištění naopak za útok na základní občanské svobody zaručené ústavou. Něco takového, jako boj proti regulačním poplatkům, by Američané pokládali za hodně nepovedený vtip.

České politické zvyklosti zkrátka nelze mechanicky aplikovat na zámořskou situaci. Vždyť souboj mezi republikány a demokraty vypadá asi tak, jako kdyby se ODS rozdělila na konzervativce a liberály a ti se pak střídali u moci. Cosi jako socialisté, nebo dokonce komunisté, nemá v USA vůbec žádnou šanci.

Baracka Obamu by také nikdy nenapadlo tvrdit o Václavu Havlovi, který je v USA znám jako přední bojovník proti komunismu, že “touží po světě železných opon”. Takto si může dovolit útočit jen bývalý nomenklaturní kádr Paroubek. Který v době, kdy Václav Havel za svůj boj proti železné oponě seděl ve vězení, uzavíral coby náměstek RaJe obchody s Václavem Kočkou.

Bílý dům vážně není totéž, co Lidový dům. Ve Spojených státech má politika poněkud jiný rozměr. Každý americký prezident si zakládá na své odpovědnosti nejen za bezpečnost USA, ale i spojenců. Barack Obama by se asi hodně rozčílil, kdyby mu teď před Bílý dům přišli zástupci ČSSD s transparentem: “Děkujeme, socialisto, Obamo, že jste zastavil stavbu radaru”. Pokládal by to nejspíš za zlou a podpásovou provokaci amerických republikánů.

Ostatně “socialista” Obama reagoval na kritiku, že hází spojence přes palubu nabídkou, že u nás umístí rakety. Jak se to líbí Paroubkovi? Pochválí ho za to? A přimluví se za něj u Putina?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lucie Talmanová | pondělí 21.9.2009 9:00 | karma článku: 36,93 | přečteno: 3463x
  • Další články autora

Lucie Talmanová

Sbohem, Sněmovno!

28.5.2010 v 10:14 | Karma: 29,58

Lucie Talmanová

Oranžová nemoc

18.3.2010 v 14:54 | Karma: 40,55

Lucie Talmanová

Díky za Pecinu!

16.3.2010 v 10:45 | Karma: 36,59