Poslanci skandál v Plzni nevyřeší

Plzeňská právnická fakulta má z ostudy kabát. Nový děkan bude mít hodně co dělat, aby ji zachránil před likvidací. Do toho všeho přišli poslanci s tím nejhorším možným nápadem – vyšetřovací komisí.

Sněmovní vyšetřovatelé nikdy nic nevyšetřili. Námi zřízené komise provází stále stejný smutný scénář. Halasné zřízení, hádka o to, kdo komisi povede, zákopová stranická válka v komisi, neskutečné průtahy a obstrukce a nakonec závěry s křížkem po funuse, které si navíc každá strana vykládá po svém.

Komise by měla svůj smysl v době, kdy se situace v Plzni neřešila. Dokud bylo bývalé vedení pevně v sedle a bývalý premiér Stanislav Gross zde obhájil práci opsanou ze zpráv České národní banky.

Dnes se ale situací zabývá policie, akreditační komise ministerstva školství a hlavně nový děkan fakulty. On má plnou odpovědnost. Na něm závisí, zda udělá pozitivní kroky, které povedou k očistě. Jemu a ne poslancům by všichni vyčítali, pokud by nedokázal zachránit pověst školy.

Na děkana Posíšila je dobře vidět. V této obtížné situaci musí být nestranný, tvrdý a nehledět na stranické legitimace. Což také zatím dokazuje. Oproti tomu poslanci, kteří nenesou žádnou odpovědnost, obvykle vyšetřovací komise zneužívají k tomu, aby v konkrétních kauzách útočili na konkurenci a kryli vlastní lidi. Platí to pro všechny, včetně poslanců ČSSD a KDU-ČSL, kteří tak vehementně prosazovali komisi k plzeňským právům.

Zvykněme si už konečně, že poslanci s volbou nesežrali všechnu moudrost a nedostali mandát mluvit úplně do všeho. Zvykněme si, že takové instituce, jako vysoké školy, jsou na politice nezávislé. Nezávislé z principu, nikoli formálně.

Co taková nezávislost znamená, ukázal Lubomír Voleník, první prezident Nejvyššího kontrolního úřadu. Ve funkci neodložil pouze stranickou legitimaci ODS. Ale úplně zapomněl, že “tam venku” vůbec nějaké strany a politické tlaky existují. Stal se uznávaným vzorem nezávislosti, jím vedený NKÚ si získal obrovský respekt.

Jak znám Jiřího Pospíšila, dokáže to také. Jsem si jistá, že se bude v roli děkana chovat jako Lubomír Voleník. Ne jako Martin Pecina z ČSSD na Úřadu pro hospodářskou soutěž. Nebo lidovec František Dohnal na NKÚ.

Každý si zkrátka má sám zodpovídat za své věci. Děkan Pospíšil za právnickou fakultu. Poslanci ČSSD a KDU-ČSL za své lidi, které posílají do důležitých nezávislých úřadů. Nemuselo by pak být tolik zbytečných vyšetřovacích komisí.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lucie Talmanová | pátek 13.11.2009 11:50 | karma článku: 23,97 | přečteno: 2789x
  • Další články autora

Lucie Talmanová

Sbohem, Sněmovno!

28.5.2010 v 10:14 | Karma: 29,58

Lucie Talmanová

Oranžová nemoc

18.3.2010 v 14:54 | Karma: 40,55

Lucie Talmanová

Díky za Pecinu!

16.3.2010 v 10:45 | Karma: 36,59