Čím vším (ne)jsem

      Jsem nositel chromozomu XX a tedy žena. V rodném listě alespoň mám uvedeno pohlaví ženské a úřední listiny nikdy nelžou. Své ženství miluji a užívám si jeho výsad-menstruace, těhotenské nevolnosti, porodu, přechodu, věčného holení nohou a podpaží, bolavých chodidel z vysokých podpatků, nekonečného barvení šedin a utrácení nehorázných sum za krášlicí prostředky, které svůj účel stejně nesplňují. Muži vůbec netuší, oč přichází.               

       Jsem matka dvou potomků a tímto považuji rodičovskou povinnost vůči vlasti za splněnou. Dcera ani syn nebyli v plánu, plánované rodičovství se neplánovaně vymklo kontrole. S podivem přežili mou (ne)výchovu až do dospělosti a já jen se škodolibou radostí čekám, až jednou jejich děti také budou brečet celé noci, odmítat jíst špenát, ovládat umění během pár sekund se ušpinit od hlavy až k patě a v pubertě být nejchytřejší na světě, zatímco rodiče jsou totální idioti. 

 

     Jsem první manželka druhého manžela. Manželský slib v dobrém i zlém ctím a i když muž má rýmečku neutíkám z manželského boje. Má povoleny občasné návštěvy místního hostince i noční chrápání. Na nákupy muže posílám zásadně jen s lístečkem a poté hlasitě chválím jeho umění nakoupit vše potřebné. Nevyžaduji žádné řemeslné práce typu výměny vodovodních kohoutků, žárovek či pověšení obrázků na stěnu. Jsem vzorná manželka.

 

    Jsem prvorozená dcera. Od plínek tichá, plachá, uzavřená. S radostí jsem se učila chodit na nočník, později neméně nadšeně navštěvovala jesle i školku. Školu jsem milovala a domů nosila jen samé jedničky. Byla příkladnou jiskrou a pionýrkou. V době puberty jsem si nikdy tajně nepůjčovala matčino oblečení a už vůbec ne řasenku a stíny. Cigarety i alkohol bylo zakázané ovoce, které jsem neokusila. Pokud rodiče opustili byt na delší dobu, vždy jsem umyla okna a vygruntovala celý byt. Pořádání mejdanů mě ani ve snu nenapadlo. Ve snaze potěšit své rodiče jsem jim brzy pořídila vnoučátko a tak se v necelých čtyřiceti letech stali nadšenými prarodiči.

 

     Jsem o devět let starší setra. Milovala jsem chvíle, kdy kamarádi hráli na schovku, jezdili na kole, pouštěli draky a já pyšně celé odpoledne vozila v kočárku vřískající mimino. Občasnou touhu ho vyměnit za pytlík skleněných kuliček se mi dařilo překonávat. Později mé lásky na rande netrpělivě vyhlíželi nejen mě, ale i sestru. Volba byla jasná, buď rande s doprovodem, nebo vůbec žádné. Na střední škole jsem všem spolužákům s hrdostí ukazovala neuměle pokreslené sešity, které mi sestra v nestřežené chvíli vylepšovala. Dnes už kuličky nehraji, na rande také nechodím a tak mám sestru ráda.

 

     Jsem účetní už dvacet let. Ve škole jsem matematiku nijak v oblibě neměla a k účetnictví jsem se dostala jako slepý k houslím. I dnes mě dokáže okouzlit neustále honění termínů DPH, uzávěrek i strany MD a Dal. Mezi nejkrásnější období patří leden až březen, kdy mohu trávit dny i noci nad daňovými přiznáními. V toto dobu mám jistotu, že si na mě vzpomenou všichni známí, kteří se musí přiznat. Množství jejich telefonátů, smsek a e-malů předčí narozeniny, Vánoce i Nový rok.

 

    Jsem kuchařka. Pokud beru v úvahu vaření jen o víkendech, pak jsem dosud připravila asi 1700 jídel. Snídaně, svačiny a večeře raději nepočítám, neb na to nemám žaludek. Ve volných chvílích studuji recepty a rodince pak připravuji hody v podobě kance na šípkové omáčce, kachně na pomerančích, polévky z mušlí či lanýžů k večeři. O víkendu vstávám za rozednění, rozpálím pec a upeču chléb. Hovězí polévku servíruji vždy s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky. Polotovar považuji za neslušné slovo.

 

    Jsem autorka, přesněji autorské batole. Nejistě, váhavě, nesmělými prvními krůčky skládám písmenka ve slova a sem tam se podaří i nějaká věta. Časem se snad naučím i chodit. Jako každé malé dítě potřebuji vodit za ruku, pochválit i naplácat na zadek. K psaní mě přivedl kamarád. Jen stále nevím, zda ho za tento počin miluji, nebo nenávidím. Počáteční hra s písmenky se pomalu stává drogou.

 

      Jsem oslíček otřes se. Pravidelně natřesu dětem, finančnímu úřadu, sociální pojišťovně, zdravotní pojišťovně, mobilnímu operátorovi, kadeřnici, bytovému družstvu, RWE, plynárnám, Tescu, Albertu, Hypernově, Bille, úvěrovým kartám až jsem z toho celá otřesená.

 

     V noci jsem snílek a ráno si sny nepamatuji. O víkendech jsem lenoch a v pondělí se mi nechce do práce. V zimě jsem zalezlá pod peřinu a na jaře se mi zapalují lýtka.

 

       Jsou dny, kdy nevím kým být dříve. Jsou dny kdy nevím, kým jsem. Jsou dny, kdy chci být nikým. A vůbec netuším, kým ještě budu muset být?

 

 

  

    

Autor: Kamila Sztwiertniová | čtvrtek 6.11.2014 21:57 | karma článku: 15,08 | přečteno: 509x
  • Další články autora

Kamila Sztwiertniová

Kočičí (ne)láska

Vždy jsme měli doma nějaké mazlíčky. Naší domácnosti prošli králík,morče, křečík, pískomil, hadi, pes, bílé myšky. Před dvěma lety jsme si pořídili mainské mývalí kočky. Inteligentní plemeno a miláčci rodiny.

9.4.2017 v 11:10 | Karma: 21,38 | Přečteno: 394x | Diskuse| Poezie a próza

Kamila Sztwiertniová

Dvacítka

Takové malé zamyšlení nad manželským životem. Není vždy jednoduchý, ale já bych neměnila. A také není třeba ho brát příliš vážně.

9.10.2016 v 11:47 | Karma: 14,95 | Přečteno: 420x | Diskuse| Poezie a próza

Kamila Sztwiertniová

Milá paní, neseme vám psaní

Malé zastavení v čase. Občas se myšlenky zatoulají do dob minulých a zavzpomínat si není vúbec špatné.

22.6.2016 v 18:42 | Karma: 10,54 | Přečteno: 277x | Diskuse| Poezie a próza

Kamila Sztwiertniová

Domácí makačka

Na první pohled se jeví jako naprosto úžasná věc, leč stačí se podívat více a...není všechno zlato, co se třpytí.

29.5.2016 v 11:34 | Karma: 10,20 | Přečteno: 394x | Diskuse| Poezie a próza

Kamila Sztwiertniová

Nudné novinky

Po delší době se dostávám k napsání pár řádků. Dny jsou příliš krátké a čas ubíhá rychleji, než bych chtěla. Taky mě přepadla jarní lenost:).

24.4.2016 v 8:24 | Karma: 7,72 | Přečteno: 268x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Udělejme Evropu opět skvělou, vybízí maďarské předsednictví s Rubikovou kostkou

18. června 2024  15:34

Maďarsko představilo priority svého předsednictví v Radě EU, jež začíná 1. července. Jeho logem je...

Většina Čechů je pro konec války na Ukrajině i za cenu ztráty území, říká průzkum

18. června 2024  15:23

Přibližně dvě třetiny Čechů by podpořily rychlé ukončení války na Ukrajině i za cenu územních...

Pchjongjang se chystá na Putina, Rusko zahájilo manévry v Pacifiku

18. června 2024  10:25,  aktualizováno  15:23

Ruský prezident Vladimir Putin míří do Severní Koreje na dlouho očekávanou návštěvu. Předchází ji...

Biden otevře nelegálním migrantům v manželství s Američany cestu k občanství

18. června 2024  15:14

Americký prezident Joe Biden hodlá poskytnout nelegálním imigrantům, kteří jsou v manželském svazku...

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 558x
Život je pes. Zvířata miluji.

Seznam rubrik