Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

SYETEY_KOTZOUR_milován_adminy

16. 3. 2012 7:37
reforma pravopisu by se hodila

jazyk má být nástrojem národní komunikace a sloužit k formulování a uchovávání myšlenek. Vývoj hovorové řeči vždy předběhne tu spisovnou. Ta by měla být čas od času adaptována. Díky staromilcům není. Takže se zvětšuje rozdíl mezi mluvenou a spisovnou češtinou. Některé spisovné tvary už vůbec neuslyšítedobrý pojem. Vy budete zjevně ekonomický odporník. :-) ano, část z nich má, u učitelů a jiných podobných bych se asi hádal, ale mají. Veřejnost má ze vzdělání "veřejný zisk" a to taky jen z části. Argumentačně tedy trochu pat. :-) ale to vás asi neruší. Platby jsou možné ale v současném stavu nepřipravenosti a diletantství je dobře že k nim nedojde.

0 0
možnosti
VV

SYETEY_KOTZOUR_milován_adminy

16. 3. 2012 7:40
Re: reforma pravopisu by se hodila

část od "dobrý pojem" mi tam vlítla z jiného článku. Kopírování na nokii je někdy na zabití :-)

0 0
možnosti
G

Gwendolyn!

16. 3. 2012 2:47
Protoze jsou lenosni a hloupi

Pripadne oboje.

0 0
možnosti
BD

Béda47

13. 3. 2012 11:52
Čeština je umělý jazyk

a má zbytečně moc upřesňujících výjimek. Z tohoto důvodu naprosto přirozeně lidí dělají chyby- jak mluví, tak píší.Je jen otázkou zda opravdu musíme mít vyjmenované slova s ypsilon. a to používání předložek  a předpon s a z je to samé.

Křičet něco o kráse českého jazyka je pitomost- jak si to uděláme -takové to bude. Tady jde o komunikaci a ne o nějakou krásu. to je jen o zvyku a odmítání puristů. A ta třeba specialita české mluvy- šílená, nesrozumitelná souvětí vlastně nelze do žádného jazyku doslova přeložit. A o tom to je !

pozn. to jsem to napsal pěkně blbě česky,že ?

0 0
možnosti
MP

Vrah

13. 3. 2012 16:11
Re: Čeština je umělý jazyk

Věta která nejde přeložit? Nemusí to být ani souvětí – takovým překladatelským oříškem by mohl být povzdech muže, jehož žena na horách utrpěla úraz: „A to ona si mi ti tam zlomila nohu.“ ;-)

2 0
možnosti
JT

nedivim_se_uz

13. 3. 2012 7:21
Ve snaze psát správně

česky se objeví často unikáty, které jejich autoři ovšem pokládají za ten ještě lepší pravopis a jsou na to pyšní. Například dnes v nadpisu i-dnes "špatné sváry na mostě pražského okruhu". Svářeči mohou být v pohodě, jich se to netýká. Často se zaměňuje dále vodovodní řad a řád, řádová sestra a řadová sestra. Směšné je také ve snaze psát či mluvit obvzláště spisovně, používat shodu pro střední nebo ženský rod tam, kde v podmětu je mužský rod, to jsou potom obzvláště "spisovné" unikáty. Protože někdo si přečetl, že je správně města se stavěla, děvčata se smála, potom supersprávně je rybník byl vypuštěna.

0 0
možnosti
PH

Rodnok

13. 3. 2012 7:47
Re: Ve snaze psát správně

Nebo čárky tam, kde nemají co dělat, že? ;-)

0 0
možnosti
OF

rachitico

13. 3. 2012 7:16
Čeština je těžká

Mám polské školy, nedělá mi sice problém tvrdé a měkké i, ale nad každým slovem, které píši, musím přemýšlet.

Největším problémem jsou pro mne délky. Ty kmenové, nebo jak se jim říká / uprostřed slova/, vůbec nezvládám.

Nemám z psaní žádnou radost, je to pro mne dřina. Kdysi jsem český pravopis uměl dobře,ale bylo to vydřené.

Dnes už je to hrůza.

Prostě ....Czeh nehez nyelv van.....;-D

0 0
možnosti
OF

rachitico

13. 3. 2012 7:19
Re: Čeština je těžká

Cseh egy nehéz nyelv..... správně..... egy....jako člen, ale snad i van může být, ne ?;-D

0 0
možnosti
MV

marka40

13. 3. 2012 7:01
Jo, jo

také se nestačím divit, když v nějakém důležitém dokumentu, podepsaným inženýrem, naleznu tyto základní chyby + nezvládnutou shodu přísudku s podmětem. A není to nic ojedinělého, setkávám se s tím, že vysokoškolsky vzdělaní lidé nezvládají pravopis, téměř denně. Také jeden napsal: Z pozdravem....

To někdy nevím, jestli se mám smát, nebo brečet.

1 0
možnosti
PP

ippokorny

13. 3. 2012 8:07
Re: Jo, jo

Já se ptal jednoho právníka, co dělat s právním dokumentem, který je psán v podivné řeči připomínající češtinu. Prý se tím nemám zabývat, je právně platný, protože soud by řešil úmysl smluvních stran a ne češtinu. Ale obecně, zjevné chyby je nutno opravit, ale co třeba s úředníkem, který konečně vystaví nějaké povolení a jsou tam hrubky? Hodit mu ho na hlavu? Napadl mě slogan: "Český úředník  píše dokumenty pro Čechy česky!":

0 0
možnosti
P

petrpetrpetrpetr

12. 3. 2012 22:30
Kamaráde

tys teda objevil Ameriku. Nechápu jak někdo může řešit hovorovou řeč na chatech a hrubky tamtéž. Podívej se někdy na nějakej anglickej chat a budou ti oči přecházet, co jsou lidi schopné napsat. Hovorová angličtina také nemá s tou školní nic společného. Nesprávné tvary minulých časů, používání tvaru he dont a podobné jsou nejběžnější prohřešky. A to ani neřešíme spelling. Spisovný jazyk je krásná věc, ale mluvit se s ním nedá. A často ani psát. Kdybych tento příspěvek psal do nějakého úředního lejstra, tak bych ho asi přeformuloval, páč by mě na tom asi záleželo. Tady si tak ňák rozumíme, ne?

0 0
možnosti
PK

dolch

12. 3. 2012 22:20
Asi nejlepší verze

kterou jsem kdy viděl, bylo "kdy byjste" :-)

3 0
možnosti
MM

venenum

12. 3. 2012 23:11
Re: Asi nejlepší verze

WOW ! Gratuluju! Tak tuhle verzi ještě neznám...

0 0
možnosti
S

stedrik

12. 3. 2012 21:17
a přitom stačí jedna blbá obyčejná válka či lokální konflikt

a hned se změní priority. Jestli se bude nabíjet samopal či nabýjet je navýsost jedno, hlavně když se bude střílet a tím pádem mít šanci přežít. Není to krásný, že v jiný době jsou potřebný jiný znalosti.

2 0
možnosti
VK

kral

12. 3. 2012 21:15
A mne je to

uplne jedno. Pokud pochopim o cem clanek je, nezajimaji mne preklepy, interrupcni znamenka ani nic podobne nepodstatneho.

1 0
možnosti
PH

Rodnok

13. 3. 2012 7:48
Re: A mne je to

Jak vypadá takové interrupční znaménko? :-P

0 0
možnosti
  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
Mým cílem je život zvládnout poctivou cestou, i když to bude složitější a nedostanu se tam, kde bych mohl být, kdybych šel přes "mrtvoly". Jsem realista, snažím se být spravedlivý a jsem bojovník za povinnosti Romů. JE SUIS ATHÉE!

Seznam rubrik