Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Učím se být šťastná VIII

Znáte tenhle neskutečně starý vtip ? "Kamaráde, slyšel jsem, že jsi se konečně oženil! To musíš být ale šťastný!" "To, jo kamaráde, musím. To opravdu MUSÍM!"

Taky se vám stalo, že jste se ocitli v situaci, kdy by každý kolem vás předpokládá, že musíte být šťastný a vy jste to tak úplně necítili? Takový ten pocit zlaté klece? Teorie říká, že štěstí je stav mysli a člověk může být šťastný i ve vězení. O to jednodušší to musí být ve zlaté kleci :-). To je teorie. Ale v praxi se mi to ne vždy daří. K pocitu štěstí se občas musím propracovávat.

Byla jsem 5 týdnů na zahraniční služební cestě, dost zaměstnaná. Můj miláček mi chtěl udělat radost, blížilo se totiž naše výročí. A protože jsme to nestihli nějak více odkomunikovat (moje zaneprázdněnost v zahraničí) a protože se jednalo o mimořádně výhodnou a časově limitovanou nabídku tak "se stalo", že jsme najednou měli objednanou sedmidenní platbu po Středozemním moři.

Na lodi

Lodě nejsou nic pro mě, natož ty veliké podobné Titaniku. Nemám ráda davy lidí, nemám ráda společné velkostravování, nemusím animovanou zábavu, uzavřený prostor a pocit, že nemám kam utéct... Veliký zaoceánský parník je tedy ta "pravá volba" pro mne :-).

Můj partner byl celý nadšený a očekával stejnou reakci ode mne. Člověk má vždy možnost volby. Pokud jsem neuměla zabránit tomu aby cestu objednal, měla jsem řadu dalších voleb. Třeba být otevřená a vysvětlit mu, že to opravdu není pro mě a že se můžeme pokusit s jistou ztrátou zrušit a za peníze si užít mnohem pohodovější (tedy z mého sobeckého pohledu) dovolenou. Já to neudělala. Nechtěla jsem mu kazit radost. Byla to moje volba. Kolik lidí by na mém místě skákalo štěstím a kolik lidí po takové dovolené roky sní a nikdy se jim nepodaří ji uskutečnit!  Tak jsem si na tom plovoucím lidojemu (vejde se tam přes čtyři tisíce pasažérů a jeden a půl tisíce členů posádky) začala hledat pozitiva.

První, nejvýznamnější pozitivum bylo, že si tu cestu přál můj partner. Že mi tím chtěl udělat radost. Že myslel na naše výročí a chtěl jej se mnou oslavit. To samo už je vlastně důvod k veliké radosti a štěstí.

Cesta byla po šesti městech ve středozemním moři. Pět z nich jsem doposud neměla šanci navštívit. A já tak ráda cestuji! Tolik nového uvidím! Další veliké pozitivum! Když člověk cestuje, tak ať letecky nebo autem je to hodně času než se prokouše nepříjemnou částí cesty (letiště, doprava do centra, průjezdy, přejezdy,..). Z lodi je to kouzelné. Přístav je většinou přímo u centra. Vystoupíte a po pár krocích vnímáte tep města. Paráda !

Nakonec jsem se začala opravdu těšit. I na ten čas nic nedělání a totálního relaxu, odtržení od reality.

Můj miláček chtěl cestu ještě vyšperkovat, tak, abychom se do Janova nemuseli únavně štrachat autem nebo autobusem. Objednal letenky. Od Lufthanzy :-). Pár dní před odletem jsme sledovali jak se vyvíjí stávka pilotů. Přicházely rozdílné zprávy. Lety zrušeny, lety zrušeny částečně, lety obnoveny, let zrušen, let obnoven…. Nakonec jsme dostali I palubní lístky a chystali se na let. V den odletu nad ránem přišla SMS, že se let ruší. Nezbylo než přeci jen sednout do auta a do Janova dojet.

Vlastně jsem měli štěstí. Cesta autem byla dlouhá ale uběhla příjemně. Počasí nám přálo, V Janově jsme našli kouzelný malý hotýlek a úžasnou domácí restauraci s Michelinskou středomořskou kuchyní. Prohlédli si Janov a včas se nalodili. Celých sedm dní bylo příjemné, většinou slunečné počasí. Moře ke mě bylo milosrdné, žádné velké vlny mi se žaludkem nehýbaly. Užili jsme si to náramně. Dokonce I ten jeden plánovaný den na moři byl moc príma. Měli jsme možnost nahlédnout do zákulisí našeho plovoucího kolosu. Uvidět, jak je posádka a veškerý personál organizován, jaké má zázemí, jak je motivován - to mě profesně moc zajímalo. Fascinující bylo vidět, jak se organizuje zásobování, příprava a distribuce jídel.

Ano, byla jsem ve zlaté kleci. Ale snažila jsem se přehlížet davy lidí valící se na snídani, přeplněné výtahy, organizovanou zábavu, urputnou snahu prodejců něco na nás vydělat. Užívala jsem si neopakovatelné pohledy na slunce vycházející a zapadající nad mořem, pohodu s mým miláčkem, odpočinek, nicnedělání, objevování krásných míst v pro mě nových městech, pozorování lidí ze všech koutů zeměkoule a komunikaci s některými z nich, milý a vnímavý personál.

Možná to ze začátku nevypadalo jako dovolená podle mých představ. Je pravda, že  něco takového asi brzy opakovat nebudu. Ale jsem moc ráda za tuto zkušenost. Jsem vděčná za všechno co jsem na ní viděla a zažila.  Možná jsem na té dovolené trochu šťastná být MUSELA. Ale šťastná jsem opravdu byla. Ráda. Moc za ni děkuji!

Můj rytíř č. 2

 

Autor: Markéta Szabová | čtvrtek 8.12.2016 14:27 | karma článku: 12,40 | přečteno: 404x
  • Další články autora

Markéta Szabová

Učím se být šťastná - červená řepa co chutnala i Frantovi

Další recept: salát z červené řepy. Zavedli jsme se sousedy zvyk pravidelně se potkávat. Jedna z nás, manželek, vždy udělá večeři a je důvod se sejít, popovídat, zjistit co je nového, utužovat dobré vztahy.

12.12.2017 v 22:07 | Karma: 19,79 | Přečteno: 746x | Diskuse| Osobní

Markéta Szabová

Učím se být šťastná - Jáhelník

Holky moje, chtěly jste, abych vytvořila skupinu a nasdílela recepty z našeho Babince. Už jsem v tolika skupinách, že se v tom ztrácím. Vrácím se tedy sem. Tady s vámi mohu sdílet recepty. Ty kuchařské I ty o životě :-)

10.12.2017 v 11:07 | Karma: 13,73 | Přečteno: 518x | Diskuse| Osobní

Markéta Szabová

Učím se být šťastná XI

Svět je nádherně vymyšlen. Existují v něm ženy a muži a má to smysl. Holky, ženské, nesnažme se narušovat rovnováhu světa tím, že se budeme "obouvat do mužských bot" !

16.1.2017 v 13:00 | Karma: 18,65 | Přečteno: 591x | Diskuse| Ona

Markéta Szabová

Koloběžkové meditování I

Pokud to jde, každé ráno si dávám své kolečko (11 km) na koloběžce. Je to čas, kdy mě napadají nejvšemožnější nápady. Dnes se mi po cestě zachtělo reagovat na můj minulý příspěvek tady. Jak je to vlastně s tou mojí emancipací ?

4.1.2017 v 17:43 | Karma: 10,62 | Přečteno: 309x | Diskuse| Ona

Markéta Szabová

Učím se být šťastná X

Nedělám novoroční předsevzetí. Letos jsem udělala výjimku. Slíbila jsem si věci, které asi pomůžou rozvíjet můj vztah s partnerem. Je to hodně důvěrné povídání. Jeho zveřejnění je pro mne zavazující.

2.1.2017 v 9:29 | Karma: 13,58 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  12:31

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  12:29

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13,  aktualizováno  12:20

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 498x
Jsem ženská, která desítky let obětovala práci v manažerských funkcích, přitom vychovala 4 úžasné děti a která má chuť se teď trochu zastavit a pustit se do věcí, které ji baví.

Seznam rubrik