Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Učím se být šťastná IX

Za pár dní jsou tu vánoce. Je to vždy čas kdy jsem nejvíc vděčná za to co mě v životě udělalo nejšťastnější. A to jsou moje úžasné 4 děti. Jsou to skvělí lidé, kteří přišli do mého života a naplnili ho štěstím.

Můžu mít k mému exmanželovi řadu výtek. Ale za to, že jsme na svět přivedli 4 krásné lidi, za to mu budu vděčná do smrti.

Nejmladšímu bude za pár týdnů 15 - takže ještě trochu dítětem je. Ostatní již mají svoje životy. Ale o vánocích se zase sejdeme a budeme spolu. A já se budu znovu tetelit blahem. Vždy s nadšením pozoruji tu energii, soulad, radost, humor… když jsou ti čtyři všichni spolu. Ráda se na ně ze strany dívám a říkám si, že i kdyby se mnou cokoliv stalo, můžu již být klidná. Tihle čtyři se ve světě neztratí. Pomůžou si. Postaví se jeden za druhého. Ale zažijí mnoho radosti a užijí si i kopec legrace.

poprvé...

Můj partner "přinesl" do našeho vztahu 5 dětí. Taky již dospělých. Moje sestra, která žije v Kanadě obohatila tento svět šesti vzdělanými aktivními lidmi - mými úžasnými čtyřmi synovci a dvěma neteřemi..

15 mladých lidí, to už je takový malý statistický vzorek. Protože roky pracuji s lidmi, tak vím, že v každé skupině jsou slabší a sinější články. Gaussova křivka rozdělení prostě funguje. Ale v téhle skupině není nikdo, kdo by byl asociál, kdo by nebyl aktivní, otevřený člověk, kdo by nebyl ochotný pomáhat druhým a to nejen těm "svým".

  Často jsem přemýšlela, jak se nám to se sestrou povedlo, že všechny ty naše ratolesti jsou vzdělanými, čestnými lidmi. Co jsme dělaly jinak, správně ? Odpovědí je celá řada. Ale mají jeden velký společný jmenovatel. Je to RESPEKT.

počtvrté...

Poprvé jsem si to uvědomila, když jsem za svou sestrou byla v Kanadě v době kdy čekala své šesté dítě. Měla rizikové těhotenství, musela hodně odpočívat. A já pozorovala její interakce s ostatními dětmi. Fascinovalo mě, s jakou důvěrou a respektem s nimi komunikuje, jak každé ze svých dětí za něco obdivuje. Ten pocit vzájemného respektu mne tehdy velmi ovlivnil. Od té doby jsem se snažila své děti také brát víc jako své parťáky než někoho o koho se musím starat. Jako sobě rovné lidi, kteří mají své touhy, potřeby ale také zodpovědnost odpovídající jejich věku.

S tím respektem je to vlastně jednoduché. Je prostě reciproční. Pokud jej nedáme, nemůžeme jej ani dostat. S nedostatkem respektu vzniká ten veliký nesoulad vedoucí k tolika rodinným konfliktům.

Moje děti to se mnou nikdy neměly jednoduché. Určitě neměly růžové, umetené dětství. To že byly nucené být mnohem samostatnější a odpovědnější než jejich vrstevníci bylo možná pro ně trochu těžší. Troufám si tvrdit, že i díky tomu jsou z nich dnes tak kvalitní, spolehliví, dobří lidé. Snažila jsem se respektovat jejich potřeby a tužby a na oplátku doufala, že respektují a chápou moji situaci. Určitě je hodně věcí, které se mi nepovedly, určitě každé z mých dětí má ode mne i nějaká ta bolístka na duši či něco co mi vyčítá. Určitě by každý z nich řadu věcí na mém místě dělalo jinak a budou si je ve svém životě dělat po svém. Je mi líto, pokud jsem k nim někdy nebyla fér nebo jim nevědomky ublížila. Omlouvám se za to. Jedno je však jisté. Všechny moje děti bezpodmínečně a hluboce miluji. Srdce mi naplňuje láska a vděčnost vždycky, když na ně myslím.

A právě teď, v čase vánočním mám o to větší potřebu jim to dát vědět.

Mateřské štěstí se nemusím učit. To mám. Je to pro ženu to nejpřirozenější a nejzákladnější.    Jsem mateřského štěstí plná a jsem za ně nesmírně vděčná.

Autor: Markéta Szabová | sobota 17.12.2016 15:30 | karma článku: 13,39 | přečteno: 488x
  • Další články autora

Markéta Szabová

Učím se být šťastná - červená řepa co chutnala i Frantovi

Další recept: salát z červené řepy. Zavedli jsme se sousedy zvyk pravidelně se potkávat. Jedna z nás, manželek, vždy udělá večeři a je důvod se sejít, popovídat, zjistit co je nového, utužovat dobré vztahy.

12.12.2017 v 22:07 | Karma: 19,79 | Přečteno: 746x | Diskuse| Osobní

Markéta Szabová

Učím se být šťastná - Jáhelník

Holky moje, chtěly jste, abych vytvořila skupinu a nasdílela recepty z našeho Babince. Už jsem v tolika skupinách, že se v tom ztrácím. Vrácím se tedy sem. Tady s vámi mohu sdílet recepty. Ty kuchařské I ty o životě :-)

10.12.2017 v 11:07 | Karma: 13,73 | Přečteno: 518x | Diskuse| Osobní

Markéta Szabová

Učím se být šťastná XI

Svět je nádherně vymyšlen. Existují v něm ženy a muži a má to smysl. Holky, ženské, nesnažme se narušovat rovnováhu světa tím, že se budeme "obouvat do mužských bot" !

16.1.2017 v 13:00 | Karma: 18,65 | Přečteno: 591x | Diskuse| Ona

Markéta Szabová

Koloběžkové meditování I

Pokud to jde, každé ráno si dávám své kolečko (11 km) na koloběžce. Je to čas, kdy mě napadají nejvšemožnější nápady. Dnes se mi po cestě zachtělo reagovat na můj minulý příspěvek tady. Jak je to vlastně s tou mojí emancipací ?

4.1.2017 v 17:43 | Karma: 10,62 | Přečteno: 309x | Diskuse| Ona

Markéta Szabová

Učím se být šťastná X

Nedělám novoroční předsevzetí. Letos jsem udělala výjimku. Slíbila jsem si věci, které asi pomůžou rozvíjet můj vztah s partnerem. Je to hodně důvěrné povídání. Jeho zveřejnění je pro mne zavazující.

2.1.2017 v 9:29 | Karma: 13,58 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 498x
Jsem ženská, která desítky let obětovala práci v manažerských funkcích, přitom vychovala 4 úžasné děti a která má chuť se teď trochu zastavit a pustit se do věcí, které ji baví.

Seznam rubrik