Praha Praze vlkem

jak jinak nazvat to, co se děje kolem téměř dokončeného tunelu Blanka? Stavět několik let, prostavět  x miliard a najednou je to všechno nelegální? Neuvěřitelné, u nás však skutečné ...

Nejsem žádným příznivcem úřadních rozhodnutí, zvláště když jejich kontraverze je více než zřejmá. Dokonce se nemůžu nazvat ani fanouškem monstrózních firem typu Metrostav. Nicméně když už jednou toto všechno běží, navzdory protestům občanů, je poněkud silná káva aktuální sdělení „nových“ vládců naší matky měst.

O tunelu Blanka slyšíme s různými časovými odstupy. Jednou je to super stavba města Prahy, potom propadák (a to doslova), který se několikrát propadne i tam, kde by neměl. Jindy si zase vyslechneme, že vícepráce na stavbě takového rozsahu jsou podezřelé a to i přes to, že si je zadal investor sám.

Nyní přišel snad vrchol absurdnosti. Když chce stavební firma (ať je jakkoliv kontraverzní) ale práci odvádí zaplatit, mocní magistrátní úředníci s velkou slávou sdělí, že stavba je vlastně od počátku nelegální a tudíž by neměla být vůbec stavěna a placena.

Kde byli a co dělali magistrátní úředníci při územním a stavebním řízení? Nekonali? Konali špatně? Kdo za to bude odpovědný? Co na to odbor kontroly magistrátu? Co dělal před stavbou, při stavbě a co vlastně dělá nyní?

Pokud je Blanka černou stavbou protože stavbu neprojednala rada a super rada a ještě pan „nikdo“ s těmi správnými přáteli, není mi zcela jasné, jak to může stavební firma ovlivnit.

V normálním průběhu stavby pokud něco chcete stavět, oslovíte firmy a ty vám dají nabídku. Vyberete si tu, která je pro vás nejlepší a předáte všechny podklady ke stavbě, odpovědné osoby podepíší smlouvy a firma staví. Staví, pokud dostává zaplaceno. I když u nás splatnost faktur 60 a více dní není nic neobvyklého (zvláště u státní správy). To jen tak mimochodem.

Dlužit 2 miliardy korun za provedené stavební práce a přijít s něčím tak absurdním, to už chce opravdu hodně velkou odvahu nebo hloupost podpořenou pocitem všemocnosti.

Mimochodem, kolik malých dodavatelů a firem si na této stavbě opět zlomí „vaz“, díky tomu, že zákonem padajícího ….. (však víte čeho) jim generální stavebník prostě nezaplatí.

Pokud bychom ale celou situaci dovedli ad absurdum, musel by pražský magistrát rozhodnout o odstranění černé stavby. Takto by se totiž ve slušné společnosti mělo postupovat při protizákonných stavbách. A černá stavba je přece protizákonná.

A tak mě napadá:

kdo hradí náklady na odstranění černé stavby? Investor.

Kdo bude hradit náklady na zakonzervování stavby? Investor.

Kdo by měl zaplatit pokutu za černou stavbu? Investor.

Kdo platí penále za nezaplacené faktury? Investor.

 

Ať se na to dívám z jakéhokoliv úhlu, investor je ten který bude platit. A kdo je tady investorem, daňový poplatníku?

Neříkám že stavební firma, která staví Blanku je čistá jako lilie, ale opravdu každá pražská magistrátní rada musí pojem absurdita zvyšovat do dalších a dalších výšin?

 

Kdo bude nést odpovědnost za všechny tyto absurdity, nezákonnosti a nesrovnalosti?

Můžme hádat, myslím že nám všem bude stačit jedno slovo. NIKDO!

 

PS: moje úvaha neřeší jakým způsobem bylo provedeno výběrové řízení na stavbu, ani zda vůbec bude invstorovi účtováno penále (ze zákona by mělo), ani to že celá stavba je jeden opravdu velký tunel.

 

 

Autor: Nikol Syrovátková | čtvrtek 21.11.2013 10:10 | karma článku: 35,38 | přečteno: 3149x
  • Další články autora

Nikol Syrovátková

Zbyteční poslanci?!

15.4.2016 v 14:05 | Karma: 26,39

Nikol Syrovátková

Ta ženská neumí vařit

18.2.2016 v 13:09 | Karma: 20,34

Nikol Syrovátková

Zkrať to!

18.1.2016 v 13:21 | Karma: 14,41