Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

Daun

7. 12. 2009 15:18
A jste teda slecna

nebo pani? :-)

0 0
možnosti
SK

síma25

7. 12. 2009 15:16
Diskriminace po francouzsku

Ve Francii se diskriminuje hlavně v Paříži už i na základě bydliště - jsou tam lepší a horší čtvrti a zaměstnavatelé už lidi z určitých - zvláště přistěhovaleckých - lokalit ani nezvali na pohovory. Vznikla tak úprava zákona, nevím, jestli kdy vůbec vstoupila v platnost, ale i tak stojí za zmínku: zaměstnavatel v životopise nesmí chtít žádné údaje, které by mohly vést k diskriminaci. Tedy ne pan/paní, ale osoba, ne jméno a příjmení(i jméno znějící arabsky může diskriminovat), ale XY a evidenční číslo, které přidělí firma, ne adresa, jen telefon a mail a podobně. Jak to tak pozoruju, spějeme k tomu stejnému...

0 0
možnosti
ML

m. l.

7. 12. 2009 16:28
Re: Diskriminace po francouzsku

To je jen taneček pro neznalé. Personalista hodný svého platu si údaje které potřebuje pro rozhodnutí vždycky nějak zjistí :-) Samozřejmě se může snáze splést, proto nastaví laťku o něco výš aby počet omylů snížil. A jsme zase u toho: každé legislativní opatření které má někoho chránit jej nakonec v důsledku poškodí.

0 0
možnosti
O

odbornice

7. 12. 2009 14:26
Etiketa

Jak pan Špaček opakovaně připomíná, podle současných pravidel etikety, oslovujeme všechny ženy "paní" s dvěma výjimkami. Cituji:

"Všechny ženy oslovujeme „paní“, bez ohledu na to, jsou-li vdané, či nikoliv. Oslovení "slečna" si dovolíme jen vůči velmi mladé dívce - anebo když si o to žena sama řekne. Oslovujeme totiž vždy tak, jak si to dotyčná osoba přeje."

Jinými slovy, pokud některá žena touží po oslovení slečna, musí impuls vzejít od ní, nikoli od oslovujícího.

0 0
možnosti
SK

síma25

7. 12. 2009 14:33
Re: Etiketa

A co dělat, když už ona nevhodná otázka padne a mě se nechce sdělovat, že jsem slečna. Když řeknu paní a později vyplyne z další konverzace - třeba i za několik měsíců na neformální firemní akci, že jsem svobodná, není to lež? Jak tedy na podobnou otázku reagovat a neztratit ani soukromí, ani příjemný tón hovoru?

0 0
možnosti
H

Hmmhator

7. 12. 2009 14:20
Mno...

ja oslovuju vsechny adeptky jako pani.Je pravda ze se podvedome mozna snazim zamestnavani zen vyhnout-v poctu mych negativnich zkusenosti se zamestnanci mirne prevysuji nad muzi.Pokud maji ale presne tu kvalifikaci jakou pozaduji, je mi to jedno.Chlap, zenska, nebo trannsexual (toho zamestnavam taky), delej co umis, bud loajalni a mas praci.U Vas bych nemel problem s oslovenim, ale s tou loajalitou - viz dole Vase(?) odpoved na komentar.

0 0
možnosti
KL

Klara L

7. 12. 2009 13:56
Kdybyste byla zaměstnavatel,

taky vás bude zajímat, jestli a) má zaměstnankyně děti a b) pokud ano, zda má spolehlivé hlídání. Ono kolikrát když ptáčka - zaměstnavatele lapají, pěkně mu zpívají a pak si babička zlomí nohu nebo chůva uteče s amantem do Amériky a pracovní doba je najednou až druhořadá.

0 0
možnosti
ZK

SID09

7. 12. 2009 13:21
Buďte v klidu

Ono to v podstatě nikoho nezajímá. Museli jenom nějak ten čas, který byl na rozhovor určen, nějak vyplnit. Chcete vyplňovat nějaké přiblý testy, nebo si vykládat o sobě ? Jak je ctěná libost. Pseudovýběrové řízení bylo ukončeno. Předem vybraný jedinec nastoupil a křoví, které mělo dělat kulisu výběrovému řízení, zase nic nepoznalo. ;-D!!

0 0
možnosti
ML

m. l.

7. 12. 2009 13:27
Re: Buďte v klidu

Tuhle pověst o předem přidělených místech jsem nikdy nepochopil. Dělal jsem hodně pohovorů s uchazeči, ale nikdy ne proto abych učinil zadost nějakým předpisům nýbrž výhradně proto, abych našel člověka který pro nás bude mít pokud možno co největší přínos. Ostatně když firma chtěla přijmout určitého člověka (třeba na něčí doporučení) tak ho prostě přijala bez výběrového řízení.

0 0
možnosti
ML

m. l.

7. 12. 2009 13:05
Nedivte se

Pokud pominu státní úřady a toporné mezinárodní firmy s kariérním řádem sepsaným na pěti stech stranách speciální příručky, zaměstnavatel bude chtít vždycky dopředu vědět jako moc se mu vyplatíte. Zaměstnavatel není blbý a ví jak to chodí. Že ženě která jde na rodičovskou dovolenou musí držet místo, což je ovšem finančně dosti nákladné. Ví, že žena která má dvě děti občas zůstane doma "na paragraf". Ne vždy, ale určitě častěji než muž. Na druhou stranu ví, že žena zůstane na místě na které byla přijata významněji déle než muž a že ji ani nenapadne jít jinam pokud jí nabídnou o dvě stovky víc. A teď si musí vybrat.

To není sexismus, to je statistika.

Těmi tzv. protidiskriminačními zákony se ve světě a vlastně už i u nás dosáhlo jediného: správný personalista Vám nikdy neřekne po pravdě proč Vás nepřijal případně proč jste dostala výpověď :-(

Co s tím udělat ale nevím, jsem jen tupý zaměstnavatel vzdělaný spíše v technologii než sociologii...

0 0
možnosti
MR

Martina 77

7. 12. 2009 12:10
souhlasím s Vámi

Máte naprostou pravdu. Zažila jsem to nespočetkrát, zvláště to: " a má vám kdo pohlídat děti/dítě???" ...hmmm... achjo. Muži to mají jednoduší pán/pan je pán/pan a hotovo! Zato my s tou slečnou/paníRv

0 0
možnosti
LK

Eskamotér

7. 12. 2009 12:55
Re: souhlasím s Vámi

...sakra ten svět a život je tak děsně nespravedlivý a krutý. Jeden by hned brečel.

0 0
možnosti
LK

Eskamotér

7. 12. 2009 12:00
Jestli vy nejste trochu cimprlich...

...když je kandidát dobrý a umí zapůsobit na výběrovou komisi, tak není co řešit a není nutné se obávat na sebe prozradit to či ono. Vaše věta o ztrátu zájmu o práci, když se Vás někdo telefonicky zeptal na rodinný stav zněl nejprve jako špatný vtip. Po přečtení celého textu spíš jako žalostná realita...

0 0
možnosti
A

Albert.Pes

7. 12. 2009 11:36
Jednak má Zuzana pravdu,

na druhou stranu mi to celé přijde směšné (narozdíl od ptaní se možného budoucího zaměstnavatele po počtu dětí, resp. jejich plánování ap.). Alespoň vím, že jestli Vás někde potkám, budu Vám říkat jednoduše "Synovcová", abyste se neurazila. Teď ovšem nevím, zda vykat nebo tykat po soudružsku... V tom je také problém? :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 94
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1016x
Učím se plavat.

Seznam rubrik