Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

dolch

10. 11. 2010 8:17
Trochu pozdě

ale nedá mi to taky nenapsat svůj názor. Pokud se týká elektronické hudby - tedy cokoli od jazzu, přes rock až k technu, pak tato hudba je zatížena "chybou" od samého počátku. Většina nástrojů generuje zvuk nějakou elektromechanickou cestou a jeho podoba závisí na soustavě, která ho až následně "vytváří". Takže vlastně ani neexistuje nějaký přirozený mustr, jak by taková hudba vlastně měla "správně" znít. Zda je to to, co jde z gramofonu, nebo z CDéčka, nebo co uslyšíme na koncertu (a že tam toho většinou slyšíme nejméně). A tak někdo má rád praskání jehly a někdo zase dá přednost snadné manipulaci a "nesmrtelnosti" CD nosičů.

No a co se týká akustické hudby, tedy zejména hudby klasické - někdo tady zmiňoval housle - tak vězte, že ani ten "highest fidelity" se nikdy ani náznakem nepřiblíží tomu, jak klasická hudba zní v koncertním sále nebo i na širém prostranství. Takže tady je to taky úplně jedno.

0 0
možnosti
JM

Mumrli (monokulturní)

8. 11. 2010 22:51
Noo,

a ještě když je ke gramci připojen elektronkový zesilovač, to je teprve požitek - a nejen sluchový.

0 0
možnosti
W

waits

8. 11. 2010 18:54
Analog je těžko překonatelný

Analogový zvuk je moderní digitální technikou pokud jde o kvalitu a bohatost záznamu nepřekonatelný, klasický mechanický záznam není omezován rozsahem kmitočtu tak jako je to u digitálního záznamu. Rozdíl nahrávky zejména "vážné" hudby je propastný, nejmarkantnější jsou houslové party, doporučuji to zkusit, pustit si identickou skladbu z vinilu  a pak třeba i z CD (o MP3 nemá smysl hovořit to je děs) ...R^

0 0
možnosti
R

Roger.Wilco

9. 11. 2010 13:13
Re: Analog je těžko překonatelný

Záleží jaký frekvenční rozsah jsou schopny rozlišit lidské uši. Těm mým v pohodě ty MP3 stačí :-) Vinylové desky už ani náhodou. Člověk se musl o ně starat, oprašovat je před každým přehráním, v gramci měnit jehly... jsem asi technokrat,  ale moderní audiotechnika mi plně vyhovuje. Právě pro tu skladnost a ty "tuny" materiálu na jednom malém místě.

0 0
možnosti
VTK

Více takových Kožených

8. 11. 2010 18:19
Co je kouzelného na LP

no fakt, že jde o mechanický způsob snímání záznamu a z fyzikálních důvodů nejde na LP uložit zvuk zmršený kompresí a loudness-warem. Poučné video o rozdílu mezi kvalitním záznamem a poničeným, který se vyskytuje na skoro včech nově vydaných CD.

0 0
možnosti
VTK

Více takových Kožených

8. 11. 2010 18:19
Re: Co je kouzelného na LP

http://www.youtube.com/watch?v=3Gmex_4hreQ

0 0
možnosti
T

thunderclap

8. 11. 2010 15:53
Něco napůl cesty...

...jsou japonské minivinyly.Cédéčka ve valné většině s lepším zvukem než běžná,

dost často je rozdíl propastný,dokonalé repliky lp obalů.Praskot mi vážně nechybí.  

 

 

0 0
možnosti
PH

petrph

8. 11. 2010 15:10
asi bych se zeptal

a). Ony se stále vydávají LP desky? Tedy i nové nahrávky, takže by si člověk mohl vybrat zda chce svou oblíbenou desku na LP nebo CD?

b) Když tvrdíte že je nesrovnatelně lepší LP , za jakých podmínek to platí? Když uvážíme rozdíl oproti ořezané MP3ce-bez diskuze. Když proti originál CDčku spuštěnému na PC repráku nebo diskmenu tak asi taky. Ale když spustíme na stejné kvalitní hudební soustavě stejnou skladbu z LP a orginál. CD, bude v tom skutečně rozdíl???

0 0
možnosti

debater

8. 11. 2010 13:19
Myslím, že mladé k elpíčkům

táhne jako atrakce ta archaická obsluha a pak také to, že nejpozději v osmdesátých letech fakticky skončilo živé muzicírování. Přišlo disco poté dance music, což je více než hraní technologie. Skutečně nejpozději od poloviny osmdesátých let se na poli muziky nic zásadního nestalo, přežívající kapely recyklovaly samy sebe, nepřišel žádný progres. To také zavdalo vzniku mohutné vlny reunionů kapel se kterými se svezly i ty, které už měly zůstat dávno zapomenuty, ale měly holt ten pel starých kapel odněkud z pravěku. To, že se objevují zpětně nahrávky na LP není nic jiného než obchodní trik. Pop music byznysu se totiž náramně hodí každých 15-20 let přijít s novým nosičem na kterém znovu vydá a prodá celý svůj archiv za několik desetiletí dozadu. A jelikož nový nosič, na nějž by za normálních okolností byl už čas, nepřišel nezbývá něž spotřebiteli nakecat jak je poslech LP in a za nehoráznou cenu mu to znova prodat.

0 0
možnosti
ŠB

Štěpán Binko

8. 11. 2010 13:25
Re: Myslím, že mladé k elpíčkům

Hmm, je to zajímavá úvaha, proč ne, ale podle mě to dnes není tak, že by LPčka letěly coby atrakce. Dokonce si nemyslím, že to je mezi mladými nějaká masová "in" záležitost. Mohu-li soudit v mém okolí, vrací se k nim převážně generace 30-50 a to ještě jenom ta část, která poslouchá určité typy hudby (ne na vše má gramec smysl) a hledá optimální zvuk pro to, co se jí líbí. Ale mohu se mýlit.

0 0
možnosti
ZZ

hasmen

8. 11. 2010 13:10
Desky teda vyhazovat nebudu,ale...

Nemůžu si pomoct,ale pro mne je to uzavřená kapitola...

0 0
možnosti
JN

Yesname

8. 11. 2010 13:16
Re: Desky teda vyhazovat nebudu,ale...

Já kdyžtak nějaký koupím.

0 0
možnosti
ŠB

Štěpán Binko

8. 11. 2010 13:02
Lásku k vinylům chápu a sdílím.

Před dvěma lety jsem dostal pořádný gramofon k Vánocům a od té doby "jsem v tom". Nejsem sice takový fanda, jako Váš syn, ale baví mě ten zvuk, který prostě sterilně čisté a perfektní digitální nosiče nezprostředkují. Takoví Floydi nebo U2, to je prostě zážitek, který se jen těžko popisuje. Občas tím dostanu nějakou návštěvu, když se diví, proč "to" poslouchám. Když pustím U2 z CD a pak to samé z vinylu, už se neptají. Sláva analogu! A děti? Úžas mladýho, když jsem mu to ukazoval, se nedá popsat. A když dohrála první strana a já tu desku otočil, tak nechápavě koukal, málem odpadl a ptal se: "Tatí, ono to velký CDčko hraje i z druhý strany?" ;-DR^

0 0
možnosti
S

svoren

8. 11. 2010 13:12
Re: Lásku k vinylům chápu a sdílím.

Mohu jenom potvrdit a jsem rád, že nás je víc.

0 0
možnosti
MF

falm

8. 11. 2010 12:27
Navrhuji

zpěk fonografům! EU

0 0
možnosti
JN

Yesname

8. 11. 2010 13:17
Re: Navrhuji

Jako vtip to má něco do sebe. Do té doby, než si člověk uvědomí, že je malovaný obraz přece jen něco jiného, než fotografie. ;-)

0 0
možnosti