Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Už nestačí řešit tzv. nepřizpůsobivé...

ale co dál s lokalitami podobnými litvínovskému sídlišti Janov Ve světle řady problémů, s nimiž se potýká Most a jeho okolí, ční bezesporu ten s dlouhodobě tíživou a systémově neřešenou sociální a ekonomickou situací.

V článku „Spoustu lidí naštvu! Ale myslím, že nálepkování není řešením sociálních problémů“[1] poukazuje zastupitel za OMMO pan Marian Dancso na jeden, a v koexistenci s kriminalitou na zvyšující se sociální napětí, vážný důsledek mající příčiny právě v nezaměstnanosti, chudobě, nízké vzdělanosti a velmi slabých sociálních a kulturních návycích - a to na příkladu litvínovského sídliště v Janově. Jde o rizikovost se všemi aspekty, které jsou devastační nejen pro zdejší, z různých míst sestěhované populaci, ale především nedávající výhledy na zlepšení bez zásadnějších změn sociálních poměrů.

Vzhledem k závažnosti situace se tato nevyřeší bez pozornosti a zásahů přímo z vládních míst, tedy odpovědných resortů. Bylo by dobré koordinovat také aktivity na unijní úrovni, např. s možnostmi, jež skýtá naše zastoupení na úrovni eurokomisařky Věry Jourové, která má v evropské komisi na starosti agendu spravedlnosti.

S řešením by však neměly být spojovány aktivity za rozdmýchávání emocí a nenávistných projevů proti Romům, neboť oni nejsou příčinou stavu nejen v Janově. Tou příčinou je extrémní stav, jenž panuje v podobně vyloučených lokalitách. A ukazuje se, že tzv. z bídy sociální, ekonomické a kulturní se pro jistou část „podnikavců“ stal docela výnosný obchod, vázaný na sociální systém, skýtající určitou jistotu pro část tamější populace, potažmo pro ty, kdo se rozhodli s byty a bytovým fondem rádoby podnikat. Za pozornost stojí i fakt, že nikoliv tzv. nepřizpůsobiví, ale absence sociálních a ekonomických aktivit nejen v této lokalitě vede k takto tragickým stavům.

I když je možné pochopit, a vcelku ne všechny, kdo podepsali zmíněnou petici http://www.denik.cz/ustecky-kraj/petici-krusnohoru-o-problemech-janova-dostane-ministr-dienstbier-20150314-w1nh.html, lze považovat za „rasisty nebo xenofoby“, tendence svalovat vinu na sociálně nejvíce vykořeněné, a podotýkám - nejsou to jen příslušníci romského etnika – faktem je „zájmová politika“ určitých jednotlivců nebo skupin, jejichž původním záměrem bylo profitovat na bytovém fondu, který po listopadu 1989 vykročil z lůna PBH (podniků bytového hospodářství). Bohužel, realita kapitalismu je neúprosná a myslet si, že bude přát skutečně družstevním aktivitám se samosprávným prvkem organizace a hospodařením je především úkolem pro ty, co nevidí v těchto aktivitách pouze vlastní zisk, ale akcentují kolektivní správu a rozhodování, včetně vlastnictví.

I v tomto stále vidí hnutí OMMO  www.hnutiommo.cz smysl participace  http://www.participativnirozpocet.cz/  na úrovni samosprávného fungování. Že nás sotva v tomto „překvapí“ např. lidé typu pana F. Ryby, bylo by nejen bláhové doufat, ale hlavně proti logice především soukromovlastnických zájmů, které „participují“ především na lidské nevědomosti, slabosti, lhostejnosti, strachu a snadné manipulaci s nevědomostí a nízkou informovaností.

Je však třeba se posunout i na vládní úrovni od jistě dobře míněných záměrů typu: „Vládní kabinet se ve svém programovém prohlášení zavázal usilovat o vysoký standard ochrany lidských práv a vytvářet podmínky pro důstojný a plnohodnotný život všech lidí v České republice. Zároveň se vláda zavázala k sociální pomoci a zajištění terénních prací, které povedou k účinnějšímu boji se sociálním vyloučením obyvatel,"…[2] Nejde totiž už o to, zda se zachrání pár zpustošených paneláků, ale zda vůbec lokality podobné té janovské obhájí smysl své další existence, což bez lidí a existenčních příležitostí sotva půjde.

 

[1] Více zde: http://www.hnutiommo.cz/news/spoustu-lidi-nastvu-ale-myslim-ze-nalepkovani-neni-resenim-socialnich-problemu/

[2] Petici Krušnohoru o problémech Janova dostane ministr Dienstbier. Deník.cz [online]. Dostupné: http://www.denik.cz/ustecky-kraj/petici-krusnohoru-o-problemech-janova-dostane-ministr-dienstbier-20150314-w1nh.html [cit. 17. 3. 2015]

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Svobodová | úterý 17.3.2015 23:26 | karma článku: 6,87 | přečteno: 669x
  • Další články autora

Hana Svobodová

Nebezpečí určovat, kdo je či není lůza, volbami neskončí. Můžeme se těšit.

V prvé řadě už nyní můžeme říci, že vesnice pro lůzu jechytlavéoznačení, protože jistě neujde pozornosti dokonce i za hranicemi Mostu a jeho okolí. A co si v předvolební době přát víc!

14.8.2018 v 15:03 | Karma: 7,82 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika

Hana Svobodová

Mostecké předvolební kolbiště aneb papír unese hodně

Zřejmě nejen Most, ale i další obce a města se v tomto a pokračujícím období týdnů a měsíců stanou jakýmsi „otevřeným kolbištěm“ pro politické subjekty usilující o voličské hlasy v letošních podzimních komunálních volbách.

8.8.2018 v 16:22 | Karma: 8,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Politika

Hana Svobodová

Víceletá gymnázia: rušit či nerušit?

Problém je ale poněkud složitější. Dovolím si reagovat na některé texty, debaty, s jejichž obsahem se mi podařilo v poslední době na téma víceletých gymnázií, resp. vzdělávání u nás seznámit.

13.2.2018 v 19:49 | Karma: 8,59 | Přečteno: 513x | Diskuse| Společnost

Hana Svobodová

Čapí hnízdo není Freudovým přeřeknutím, to je vizitka polistopadového vývoje u nás

Navzdory zpolitizování, causa Čapí hnízdo jasně spojená s A. Babišem a dalšími sahá do politiky, ba dokonce politiku velmi zasahuje.

11.8.2017 v 17:23 | Karma: 17,97 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika

Hana Svobodová

Branná výchova, ano či ne?

Co si z tohoto předmětu pamatuji? Nemyslím si, že jsme v ní dostávali nějak výjimečné dávky o vlastenectví, neučili se o revolučních včerejšcích, a už vůbec ne o zítřcích.

10.7.2017 v 20:06 | Karma: 8,93 | Přečteno: 301x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  13:07

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Vlak usmrtil ženu, stres u jedné z cestujících vyvolal epileptický záchvat

6. května 2024,  aktualizováno  12:55

V Holýšově na Plzeňsku srazil ráno vlak ženu, lékař jí už nedokázal pomoci. V péči záchranářů navíc...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  12:42

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 541x
Člověk s názory na svět, na nichž trpělivě pracuji a konfrontuji je s jinými. S ochotou přiznat, že se mýlím. Čtu téměř vše. Nikoliv za každou cenu se přidávám k houfu, i když to může být v daný moment výhodné. Pragmatismus však ctím jako názor i školu, která dala světu podněty, jak v něm za určitých okolností přežít.

Seznam rubrik