Ještě nekrachuju aneb kurz pozitivního myšlení. Část II.

V mém vyprávění jsem skončila u toho, jak můj budoucí zaměstnanec přišel o práci. Čekaly nás tedy krušné týdny a měsíce života z jednoho platu. Neměl ani korunu. Seděl doma, uklízel a vařil. A vařit, to bylo to, co uměl nejlépe. Učil se od svých sedmi let. Rodiče pracovali ve zdravotnictví a on se musel naučit postarat o sebe a své dva mladší brášky. Já jsem pracovala a ještě pořád pracuju v "akváriu". Je to velká skleněná krychle bez oken. Myslím tím okna, jenž jde otevřít. Byla postavena a zpřístupněna tuším v roce 2006, takže tam dýcháme přibližně šest… sedm… osm let starý vzduch.

Jediné okno, které šlo otevřít, bylo v zadní zasedačce. Kliky z něj byly odmontovány po "bezpečnostním hlášení” jednoho z kolegů, že přes otevřené okno muže vletět  včela a někoho píchnout. Se vší úctou k alergikům na hmyzí bodnutí, ale zatím jsem nikoho z vás neviděla chodit venku ve skafandru a odmontovávat kliky u oken.

Je to teda jeden velký, klaustrofobní open space. Dokonce i toalety jsou téměř open space. Měli udělat nižší ty zástěny, ještě by ušetřili na materiálu.

Jsme nejhlučnější oddělení celé firmy, protože je u nás vysoké procento Italů a pracujeme pro Itálii a své stresy také filtrujeme po italsku.

Jsem logistik. Sedím v Praze, plánuju rozvozy nigerijské ropy po Itálii pro americkou firmu přes systémy spravované v Malajsii. To je asi ta globalizace v praxi. Jo, zapomněla jsem říci - za český plat. Mojí prací je denně se hádat s lidma, aby přijali (a zaplatili) zboží, které si sami objednali. To je jako když přijde zákazník do restaurace a objedná si pizzu. Třeba se šunkou a houbama. Už je téměř v peci, když na vás zakřičí, že místo šunky chce salám. A když mu ji ještě horkou přinesete na stůl, najednou řekne, že už nemá hlad. Nebo se mu nevejde do žaludku. Nebo vyběhne z pizzerie s šíleným výrazem a výmluvou, že mu náhle umřela babička (už po patnácté). Nebo prostě zahlásí, že nemá peníze.

Hotovou pizzu už do kuchyně zpátky odnést nelze. Musíte toho člověka přesvědčit, aby si aspoň její část přece vzal, nebo se poptat lidí sedících v té restauraci, zda by si ji nevzali a samozřejmě nezaplatili.

Představte si dělat číšníka v takové restauraci. No a já se s takovýma lidma hádám téměř denně.

Dnes je výjimečně klid. Mám službu do osmi, všichni už jsou pryč, tak aspoň můžu pro vás dál vypravovat náš příběh. Udělám si čínskou polívku do hrníčku (mají je v Kauflandu za 3,30 a vážně, celkem se dají jíst). Na víc mi nezbývá. V neděli se mi pokazilo okno na autě. Z útrob dveří se ozve podivné praskání a chrchlání a sklo zůstává sežrané v plechových útrobách dvěří a ne a ne vytáhnout. Jobovka dne. Obcházejí mne mdloby a raději se nesnažím přemýšlet, kolik to bude stát. V pondělí ho nechávám v servisu a oddechnu si, když mi přijde SMS se sumou 1708 korun. Volám a ptám se, zda ho tam můžu nechat do úterý do rána a pan na to  žoviálně:
- No jasně! Jo a víte o tom, že máte propadlou technickou? 
Obcházejí mne mdloby a raději se nesnažím přemýšlet, kolik to bude stát. Ve středu vezu už opravené auto na STK. - Velký technický průkaz... ten má úvěrová společnost.... sídlící v Brně. Obcházejí mne mdloby.

Tak jsem bez auta. Aspoň se projdu, venku už je tak příjemně zima. Ještě štěstí, že bydlím tak blízko.

Teď jsem chtěla pokračovat větou ´Takže, po pár měsících začala být naše finanční situace neúnosná.´Když si na to nyní vzpomenu, tak to ve srovnání s naší současnou situací bylo biblických sedm tučných let!

 

Doma začalo teda být dusno a oba jsme přemýšleli, jak vydělat nějaké peníze navíc. Šetřili jsme alespoň na tom, že jsem si navařené jídlo nosila sebou do práce, místo toho, abych utrácela za předražené a jednotvárné jídlo z místního nákupního centra.

V okolí našich kanceláří bohužel není moc na výběr. Kolegové se vždy hodinu hádají, kam zajdou. Jednou jsem je tak pobaveně poslouchala nad svou miskou exoticky vonícího jídla a najednou se mi v hlavě rozsvítilo.

Promluvila jsem s kolegou z Venezuely.

- Hele, vidím, jak se vždy hodinu hádáte, kam na jídlo, tak co kdyby sem někdo vozil jídlo třeba z nějaké dobré, i když vzdálenější restaurace? Třeba turecké, indické…

- No, to není špatný nápad, ale to tu už bylo, lidi jim volali a pak to nějaký jejich zaměstnanec přivezl. Ale vždy to vydrželi tak dva měsíce, pak je to přestalo bavit.

- A nechtěli byste to zkusit zas? Mám kamaráda, který je bez práce. Může vám denně přivézt jídlo. Navýšíme cenu třeba o deset - dvacet korun, ať má aspoň něco do kapsy.

- Dobře, zkusit to můžeme, proč ne.

Za pár hodin jsem udělala webstránku. Využila jsem jednu volně přístupnou webovou aplikaci. Lidé si měli naklikat, co chtěli z denní nabídky několika jídel a on to měl přivézt. Ten kolega to rozeslal všem známým. Už za pár minut se nám objevily první objednávky. Jásali jsme.

Jídlo bylo z jedné turecké restaurace v centru. Vozil to metrem a pěšky, ve velkých taškách z Kauflandu, takových těch červeně-bílých. První den bylo deset objednávek, druhý den devět, třetí den sedm, pak už pouze tři, čtyři. Po asi dvou týdnech si už neobjednal nikdo, nebo třeba jeden člověk. Přemýšleli jsme, kde se stala chyba. Pak jsem si vybavila svého kolegu, jak nesl krabičku s vyzvednutým jídlem do kanceláře. Je to asi dvoumetrovej Belgičan. Nesl si miniaturní bílou věc, a v jeho velké ruce vypadala ještě menší.

Malé porce. A ten Turek nám nedal žádnou slevu. Bylo to prostě pro ty lidi moc malé a moc drahé. Byl leden 2013, treskutá zima a on musel lítat s téměř prázdnou taškou v metru. A to se na začátku bál, že bude tolik objednávek, že to neunese. Nakonec si nevydělal ani stovku denně. Ani ne po třech týdnech jsme to vzdali.

Stáli jsme mlčky před tím nákupním centrem a kouřili poslední cigára. Přemýšleli jsme, že čeho budeme žít ještě dva týdny.

- Ta jídla nejsou nic komplikovaného, - řekl.
- Co tím myslíš?
- Že bych to zvládnul uvařit i já.
- Jo, jasně, proč ne, - řekla jsem bezmyšlenkovitě. 
- Budu je vařit sám a můžu je prodávat levněji.
- Aha, v podstatě jo..... no počkej, ale to je nelegální.
- A co mám podle tebe dělat?

Na to už jsem neměla odpověď.

Zašla jsem za naším jihoamerickým kamarádem.

- Hele, co kdybychom vařili přímo my? Teda on. Může to pak i prodávat levněji. Co ty na to?
- Jako kde? Doma? A on umí tak dobře vařit?
- Hele, zítra ti něco přinese na ochutnání. Jen tak, nezávazně.
- Tak dobře, proč ne.

Měli jsme doma trochu rýže a kuřete a pár těch divnejch červenejch bobulí. Uvařil z toho jedno to jejich národní jídlo a přinesl to kolegovi ochutnat.

Byl nadšenej. Zašel dolů do bankomatu a půjčil nám dva tisíce korun.

Koupili jsme si dva hrnce.

 

(pokračování příště)

 

Část I.  -  Část II.  -  Část III.  -  Část IV.  -  Část V.  -  Část VI.  -  Část VII.  -  Část VIII.

Autor: Silvia Suto | středa 24.9.2014 21:11 | karma článku: 12,26 | přečteno: 822x

Další články autora

Silvia Suto

Co všechno mě naučila armáda aneb "Příručka zabijáka"

Když v zahraničí zmíníte, že jste sloužili v armádě, většinou uslyšíte "Thank you for your service" (děkuji za vaši službu). Zde vojáci v uniformě mezi civilisty raději ani nepáchnou. Taky koho by bavilo věčně poslouchat nadávky.

19.1.2023 v 8:21 | Karma: 42,90 | Přečteno: 6212x | Diskuse | Společnost

Silvia Suto

Zahrádku nemáme, ale zato máme úplně jedinečné jídlo... (provozní opět bloguje)

Od pondělí otevřou restaurační zahrádky. My bohužel neotevřeme. Pořád nesmíme. Asi si třeba nezasloužíme přežít, jako ti privilegovaní. Zahrádku totiž prostě nemáme.

14.5.2021 v 16:20 | Karma: 18,27 | Přečteno: 650x | Diskuse | Politika

Silvia Suto

Šefééé, kolik Xanaxů do toho guláše?

"Do datové schránky dorazila nová zpráva s identifikačním číslem 85524...." září na displeji telefonu. Polévá mě studený pot. Zbaběle odkládám její otevření a občas se na tu chvíli připravuji i několik dnů. Mám totiž restauraci.

22.12.2020 v 17:29 | Karma: 23,64 | Přečteno: 904x | Diskuse | Politika

Silvia Suto

Nová dimenze cestovatelských přednášek: téměř virtuální návštěva

Exotickým cestám asi na jistou dobu odzvonilo, pořád ale můžete zajít na poznávací večer se zábavným povídáním a ochutnávkou nevídané gastronomie. Představte si, že je to za necelé čtyři stovky a nemusíte ani vystrčit nos z Prahy!

22.7.2020 v 20:15 | Karma: 8,54 | Přečteno: 292x | Diskuse | Pozvánky, akce

Silvia Suto

Gastropanika aneb Covid-19 má i neviditelné oběti.

780. Sedmset osmdesát korun českých. Celá naše dnešní tržba. V sobotu! Přišli dohromady dva zákazníci a tři objednávky přes rozvozové společnosti. Pouhý týden poté, co u nás nebyla pomalu ani jedna volná židle a personál nestíhal.

9.3.2020 v 16:30 | Karma: 38,08 | Přečteno: 6008x | Diskuse | Ostatní

Nejčtenější

„Ty jsi bezva chlap, já ti dám zadarmo.“ Fotograf vzpomíná na hříšné devadesátky

27. dubna 2025  16:27

Fotil sametovou revoluci i dusno pozdní normalizace. Teď Jaroslav Kučera vydává knihu Sex po...

Poslední týden na daňové přiznání za rok 2024 online. Jak na to?

25. dubna 2025  9:05

Nejen podnikatelé, drobní živnostníci a osoby samostatně výdělečně činné musí podat daňové...

Španělsko a Portugalsko paralyzoval blackout. Sánchez vyhlásil stav nouze

28. dubna 2025  13:51,  aktualizováno  21:26

Celé pevninské Španělsko a Portugalsko v pondělí po poledni postihl rozsáhlý výpadek proudu....

Americká letadlová loď uhýbala palbě, při manévru utopila stíhačku za miliardu

29. dubna 2025  9:31

Posádka americké letadlové lodi USS Harry S. Truman, která operuje nedaleko pobřeží Jemenu, si...

Američané zadrželi na letišti mladé německé turistky. Musely se svléknout

22. dubna 2025  14:52

Americká pohraniční stráž zadržela na Havaji dvě mladé německé turistky, protože neměly vybrané...

Jehovista odmítl vojnu a Stříž ho poslal do vazby. Nezákonně, rozhodl nyní soud

30. dubna 2025  9:30,  aktualizováno  11:42

Uvalení vazby na Milana Tomise, který v roce 1989 skončil téměř na dva měsíce ve vazbě za to, že...

Senátoři si přejí omezit tlumiče na zbraních, vrátili návrh poslancům

30. dubna 2025  5:40,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Lékaři budou povinně ověřovat, zda mají zbrojní průkaz jejich pacienti s nemocí, vadou nebo stavem,...

Neschopná Maláčová a všehoschopný Zaorálek stranu zabíjejí, vře bašta SOCDEM

30. dubna 2025  11:34

Místní organizace SOCDEM v Bohumíně na Karvinsku není spokojená se směřováním strany a vyzvala...

Padly první tresty v kauze Dozimetr. Dovhomilja zaplatí dva miliony, Nemrah tři

30. dubna 2025,  aktualizováno  11:29

Obvodní soud pro Prahu 9 ve středu rozhodl o vině a trestu pro dva obviněné spolupracující...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2003x
Žiju na hranici dvou světů.. a občas i několika zemí, už pěkných pár let. Z donucení okolnostmi. Balansovat nad propastí mě tak nějak baví, závratěmi netrpím. Jsem upřímná, protože nemám moc co ztratit. Co nechci říci, prostě neřeknu, dokud mě nemučí. Pokud něco říci chci, stejně mi v tom nikdo nezabrání.

Jsem zaměstnancem jedné ze tří největších firem na světě a u toho se intenzivně zabývám exotickou, donedávna oficiálně "nepřátelskou" zemí. Studuji její moderní dějiny v doktorandském studijním programu a jako správný ekonomický kaskadér jsem vydala učebnici libozvučného indoevropského jazyka, kterým se tam mluví, tedy perštiny. 

Mám ráda odvážné lidi, sarkasmus a dobrou skotskou. Bez ledu prosím. A dvojitou. Dnešní doba si to tak nějak žádá.

 
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.