Hosté musí asi nenávidět šéfkuchaře...
Jsem projekťák v rafinerii, lingvista a historik. Přiznám se i bez mučení, že se jídla dotýkám téměř výlučně příborem a nikdy mě vaření neoslovilo natolik, abych postoupila z levelu 1.0 (volské oko, řízek, bramborový salát a základní těstoviny) kamkoliv výš. Nicméně život skrývá nejedno překvapení a stejně podivuhodnou shodou okolností, jakou se Jásir Arafat stal držitelem Nobelovy ceny za mír a Donald Trump americkým prezidentem, jsem dostala možnost se spolupodílet na otevření restaurace. Projekt jako projekt, řekla jsem si, a tak jsem vytáhla své tabulky v excelu, selský rozum a telefon a nějak se to za pár týdnů povedlo. Nechci to nějak zlehčovat, ale otevírat prázdnou restauraci a koordinovat 4 firmy s techniky, stavební materiál a dodavatele je mnohem lehčí, než si poradit s hosty. Ono je to dáno i logikou věci a finančních toků.
Trochu jsem měla možnost přičichnout i k provozu a řeknu vám, překvapivě největším nepřítelem restauratéra není ani EET, ani finančák, ani hygiena. Je jím nesmrtelný pan Murphy a jeho podivuhodné a nadpozemské zákony chování hostů.
Po pár týdnech pozorování jsem nabyla skálopevné jistoty, že se hosté domlouvají nějakým mimosmyslovým přenosem informací přes fialovou čakru, satelitní telefon nebo energetickou stopu ve zdech. Nebo si nechávají odkazy na toaletách. Nebo je to chyba v Matrixu. Jak se jinak může stát, že si tři stoly úplně neznámých lidí nemluvících stejným jazykem nezávisle na sobě v ten samý den objednají přesně tu samou nejroztodivnější kombinaci jídel... a dokonce i nápojů?
Další z Murphyho nepsaných zákonů gastronomické praxe říká: V jeden den se určitě stane, že vám dojde surovina na jedno jídlo, které ani nebylo z nejoblíbenějších nebo nejvíce vyhledávaných. V tu chvíli Vám nakluše minimálně pět zákazníků a dvě internetové objednávky přesně na to jídlo, co nemáte!
Murphyho zákon č. 3. Hosté buď nechodí vůbec, nebo přijdou všichni najednou. Něco mezi tím existuje pouze jako výjimka, která potvrzuje pravidlo. Nepřijdou, když máte navařeno pro regiment císaře pána včetně jeho koní a plný stav personálu, který nudou vyleštil už i výlohy sousední trafiky a pomalu se pouští do oken ve druhém patře a lamp veřejného osvětlení. Samozřejmě přijdou, když vám onemocní dvě servírky ze tří, druhý kuchař je na dovolené a třetí si ráno zlomil nohu, dojde poslední sud s pivem, telefon zvoní bez přestání, kurýři online krabičkových jídloslužeb si krátí čekání šampionátem v šachu a téměř vybuchne kotel od topení.
Murphyho zákon č. 4. Ze sta spokojených zákazníků vám dobrou recenzi napíše jeden nebo dva, jeden možná dá nějaké ty hvězdičky. Od stolu se šesti zákazníky, kde byl nespokojený jeden, vám hnusnou recenzi napíší všichni. A rozsápou vás na cucky. Zkritizují vše od tvaru talířů, motivu obrazu na zdi a smítka na košili číšníka až po barvu dlaždiček na záchodě a písničku, co hrála, když odcházeli.
Murphyho zákon č 5. Můžete mít 10 bezlepkových a bezlaktózových a bezmasých a bezořechových a bezkorýšových jídel v denním menu. Alergik přijde přesně v ten den, kdy náhodou máte v menu polívku s moukou a mlíkem, maso v marinádě s ořechy a ... prostě vše špatně. Případně si to dietní jídlo rozebrali totálně zdraví jedinci, kterým je úplně jedno, co jí.
Murphyho zákon č. 6. Host vstane od stolu případně se neočekávaně rozmáchne zrovna v ten karmický zlomek vteřiny, když servírka nese vrchovatě naložený tác vína, panáků a jiných tekutých, rozbitných, barvících a drahých věcí, které samozřejmě přistanou na značkové košili a obleku elegantního pána u naprosto nevinného vedlejšího stolku.
Murphyho zákon č. 7. Ve dny, kdy je celkem klid a vy doufáte, že půjdete domů o pár minut dříve, vždy se najdou ti dva vyznavači gastronomického sadismu, co tam u jednoho čajíčku budou sedět do noci a ještě se i budou tvářit kysele, když jim dvě minuty před zavíračkou vypnete hudbu a stlumíte osvětlení.
Murphyho zákon č. 8. Každý den přijde stůl "ještě jednou... a pro mě taky". To jsou prosím vás lidičkové, kteří neví co chtějí, samozřejmě kromě záliby v tahání za nitky nervového systému pracovníků v gastronomii. Nejdříve menu studují, pak googlují obrázky jídel na internetu, nechají si dopodrobna namalovat molekulární strukturu omáčky a poté se osmělí vybrat jednu věc, která jim přijde nejméně divná. Jakmile tato přistane na stole a vypadá nejenom neškodně, ale i chutně, pomalu se rozpoutá řetěz objednávek s kadencí samopalu přenastaveného na jednotlivé rány. Za osm lidí u jednoho stolu do kuchyně dorazí 21 bonů "ještě jednou jídlo X.", "ještě jednou příloha Y". "tohle nechtěl, ale to druhý co měl Pepa, a s chlebem bez rejže". Z kuchyně se za každým odklepnutím objednávky na kase ozývá smšť nepublikovatelných slov ve tří jazycích a korunu tomu dá už pouze bič na kuchaře: host, "ochutnavač". Tento druh musí být nutně sadista. Jinak si nedokážu vysvětlit objednávku desetihlavé hydry u stolu 6: „Dejte nám jednu porci z každého předkrmu a každého hlavního jídla, u těchto tří změňte přílohy, tyto dva připravte bez masa, česneku a pepře, k tomu všechny omáčky a ... no prostě nám to nějak namíchejte, ne? Dezerty si ještě rozmyslíme.“ Hned po vyslovení objednávky hydra zmáčkne stopky na mobilu nebo švýcarských hodinkách a začne škodolibě bubnovat jednou ze svých dvaceti rukou do stolku dokonalými nehtíky svého hnátu, který pravděpodobně nikdy nedržel vařečku...
No a nakonec teda proč to tedy restauratéři vůbec dělají, když jsou hosté tak hnusné a kruté nestvůry? Asi je v tom nějaký ten Stockholmský syndrom, špetka masochismu, špetka strachu z exekutorů a věřitelů, špetka umanutosti a zarputilosti... ale možná nejdůležější přísadou receptu je to krásné zadostiučinění, když uklízíte ty prázdné mastné talíře, posloucháte jemný šum mluvy, smíchu a cinkání příborů o porcelán a chodíte kolem už známých, ale i nových tváří, kterým se v koutcích úst rozlévá blažený a klidný výraz sytého lva.
Kuchaři přece zachraňují svět před zlobou hladových lidí! A to přece má smysl dělat. I když je to jistým způsobem sisyfovská práce. Každý den, zas a znovu, do nekonečna.
Silvia Suto
Co všechno mě naučila armáda aneb "Příručka zabijáka"

Když v zahraničí zmíníte, že jste sloužili v armádě, většinou uslyšíte "Thank you for your service" (děkuji za vaši službu). Zde vojáci v uniformě mezi civilisty raději ani nepáchnou. Taky koho by bavilo věčně poslouchat nadávky.
Silvia Suto
Zahrádku nemáme, ale zato máme úplně jedinečné jídlo... (provozní opět bloguje)

Od pondělí otevřou restaurační zahrádky. My bohužel neotevřeme. Pořád nesmíme. Asi si třeba nezasloužíme přežít, jako ti privilegovaní. Zahrádku totiž prostě nemáme.
Silvia Suto
Šefééé, kolik Xanaxů do toho guláše?

"Do datové schránky dorazila nová zpráva s identifikačním číslem 85524...." září na displeji telefonu. Polévá mě studený pot. Zbaběle odkládám její otevření a občas se na tu chvíli připravuji i několik dnů. Mám totiž restauraci.
Silvia Suto
Nová dimenze cestovatelských přednášek: téměř virtuální návštěva

Exotickým cestám asi na jistou dobu odzvonilo, pořád ale můžete zajít na poznávací večer se zábavným povídáním a ochutnávkou nevídané gastronomie. Představte si, že je to za necelé čtyři stovky a nemusíte ani vystrčit nos z Prahy!
Silvia Suto
Gastropanika aneb Covid-19 má i neviditelné oběti.

780. Sedmset osmdesát korun českých. Celá naše dnešní tržba. V sobotu! Přišli dohromady dva zákazníci a tři objednávky přes rozvozové společnosti. Pouhý týden poté, co u nás nebyla pomalu ani jedna volná židle a personál nestíhal.
Další články autora |
Novým papežem se stal americký kardinál Prevost, přijal jméno Lev XIV.
Sledujeme online Novým papežem se stal americký kardinál Robert Francis Prevost, oznámil z baziliky sv. Petra...
Zemřel Jiří Bartoška, charizmatický herec a prezident karlovarského festivalu
Ve věku 78 let zemřel Jiří Bartoška. Byl dlouholetým prezidentem Mezinárodního filmového festivalu...
Nekontrolovaně k Zemi padající sovětská sonda se zřítila do Indického oceánu
Sovětská sonda Kosmos 482 ze 70. let minulého století se rozpadla v sobotu ráno kolem osmé hodiny...
Rusy rozzuřil hořící Kreml na ponožkách českého zmocněnce. Darebák, zní z Moskvy
Řádnou vlnu emocí v Rusku vzbudil český vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný....
Soud poslal do vězení starostu Řeporyjí Novotného, porušil podmínku
Soud poslal na tři měsíce do vězení starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS). Na návrh...
ANALÝZA: Ještě není čas jednat. Schůzka v Istanbulu je jen divadlo pro Bílý dům
Premium Pozice Ruska a Ukrajiny jsou zatím neslučitelné, Vladimir Putin navíc oznámil, že do Istanbulu...
V Rychlebských horách našli čtyři mrtvé vlky. Někdo je otrávil, míní ochranáři
Čtyři mrtví vlci se postupně našli mezi letošním únorem a dubnem v Rychlebských horách. Podle...
Kauza krajské zakázky na software. Soud rozhoduje o vazbě dvojice stíhaných
Plzeňský soud rozhoduje o vazbě na dva lidi, které policisté Národní centrály proti organizovanému...
Na Bajkonuru zadrželi české turisty, chtěli fotit raketoplán Buran
Bezpečnostní složky na Ruskem spravovaném kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu zadržely dva české...
- Počet článků 44
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2003x
Jsem zaměstnancem jedné ze tří největších firem na světě a u toho se intenzivně zabývám exotickou, donedávna oficiálně "nepřátelskou" zemí. Studuji její moderní dějiny v doktorandském studijním programu a jako správný ekonomický kaskadér jsem vydala učebnici libozvučného indoevropského jazyka, kterým se tam mluví, tedy perštiny.
Mám ráda odvážné lidi, sarkasmus a dobrou skotskou. Bez ledu prosím. A dvojitou. Dnešní doba si to tak nějak žádá.