40,8 procent, aneb můžou lilek, rajčata a salát způsobit infarkt?
Lilek stál 150 korun českých za kilogram. Jedna pět nula. Se zdánlivými cenami typu 149,90 si běžte někam. Sto padesát korun. Nádech, výdech. Nádech, výdech. To bude určitě omyl.
Nebyl. Pracovních doplňující zboží mi cenu potvrdil. Prý přeceňovali vše v pondělí (23. ledna). Takže zelenina stojí vice než maso. Kuřecí prsa stála kolem 103 korun. Rajčata stojí nyní 70 korun a malá hlavička ledového salátu 50.
U lilku byla dosud cena i v zimě maximálně mezi 70 a 100 korunami, rajčata byla ještě před týdnem mezi 40 a 50 korunami a salát dlouhodobě stál 20-25 korun. Na ostatní druhy zeleniny a ovoce jsem se pro jistotu ani nepodívala.
O tom, že se nevymýšlím, se přesvědčte u svého zelináře, nebo na této stránce, kde v článku o inflaci k tématu konkrétně uvádí, cituji: "z toho ceny plodové zeleniny vzrostly o 40,8 %". V dalším článku zde na serveru idnes se vysvětluje, že ceny stejně diktují řetězce a jejich marže. Jedním dechem dodává, že se zvýšily jejich náklady z důvodu zvýšení mezd. Je chvályhodné, že svým zaměstnancům konečně přidali a přeji jim to. Mě můj zaměstnavatel přidal sumu, za kterou si můžu po zdanění koupit přesně 4 kg lilku.
Připadá vám 40-50% zdražení vrámci jednoho týdne normální? Dobrá, všemocná ruka trhu. Uvědomuji, že je 30. ledna a nežijeme v pohádce O 12 měsíčcích, kdy se zázračně uprostřed ledna objevily v lese jahody. Vezmeme si to z druhé strany. Často se ozývají hlasy, že se v ČR zemědělství nevyplatí, proto se plodiny dovážejí ze Španělska, Nizozemí, Polska. Lidé dokáží hřímat na silnou záři, kterou produkují skleníky v Polsku, hned za českými hranicemi a pak beze slova vysolí 70 korun za rajčata, která pocházejí možná právě z těch skleníků.
Národní banka uměle už roky udržuje korunu v nevýhodném kurzu vůči euru, což možná pomůže exportérům, ale vysoké ceny často i nekvalitního zboží z dovozu si v konečném důsledku vypije běžný občan.
Auta se můžeme vzdát, máme perfektní MHD. Kouřit a pít alkohol taky (většinou) nemusíme. Dokážeme se obléknout i ze second handu. Dokážeme žít v podnájmu v pokoji velikosti cely předběžného zadržení a platit za to polovinu příjmu. Můžeme si odepřít veškerý luxus, zábavu, cestování, i kulturu. Ale jíst přece musíme!
Proč může být v Německu daň na potraviny pouze 7% a zde ji platíme v podstatě dvakrát, 15%? Andreji, měl bys v rozpočtu schodek? Proč bychom se měli mít lépe, když se můžeme mít hůře? Protože holt žrát musíme všichni a ty daně stejně zaplatíme. Vzroste samozřejmě i cena stravování v menzách a restauracích.
Nižší DPH bychom nepotřebovali na pivo, ale na ovoce a zeleninu.
V konečném bodu bych asi měla odpovědět na svojí otázku v názvu článku: může lilek, rajčata a salát způsobit infarkt? Může, a to hned dvěmi způsoby. Zaprvé u regálu, když uvidíte jejich cenu a zadruhé, když si zdravé stravování dlouhodobě musíte odepírat a, to ví i analfabet v oblasti dietologie, že koblihy a Kostelecké uzeniny moc živin neobsahují.
Silvia Suto
Co všechno mě naučila armáda aneb "Příručka zabijáka"
Když v zahraničí zmíníte, že jste sloužili v armádě, většinou uslyšíte "Thank you for your service" (děkuji za vaši službu). Zde vojáci v uniformě mezi civilisty raději ani nepáchnou. Taky koho by bavilo věčně poslouchat nadávky.
Silvia Suto
Zahrádku nemáme, ale zato máme úplně jedinečné jídlo... (provozní opět bloguje)
Od pondělí otevřou restaurační zahrádky. My bohužel neotevřeme. Pořád nesmíme. Asi si třeba nezasloužíme přežít, jako ti privilegovaní. Zahrádku totiž prostě nemáme.
Silvia Suto
Šefééé, kolik Xanaxů do toho guláše?
"Do datové schránky dorazila nová zpráva s identifikačním číslem 85524...." září na displeji telefonu. Polévá mě studený pot. Zbaběle odkládám její otevření a občas se na tu chvíli připravuji i několik dnů. Mám totiž restauraci.
Silvia Suto
Nová dimenze cestovatelských přednášek: téměř virtuální návštěva
Exotickým cestám asi na jistou dobu odzvonilo, pořád ale můžete zajít na poznávací večer se zábavným povídáním a ochutnávkou nevídané gastronomie. Představte si, že je to za necelé čtyři stovky a nemusíte ani vystrčit nos z Prahy!
Silvia Suto
Gastropanika aneb Covid-19 má i neviditelné oběti.
780. Sedmset osmdesát korun českých. Celá naše dnešní tržba. V sobotu! Přišli dohromady dva zákazníci a tři objednávky přes rozvozové společnosti. Pouhý týden poté, co u nás nebyla pomalu ani jedna volná židle a personál nestíhal.
| Další články autora |
Rezignace? Zveřejnit intimní video je zásah do soukromí. Rajchla se zastává i Rakušan
Nejen členové nové vládní koalice se zastávají poslance za SPD Jindřicha Rajchla při jeho sporu s...
Obluda smrdící sírou drtila vše, co jí stálo v cestě. Zemřelo přes 20 tisíc lidí
Sopka Nevado del Ruíz, jež leží v Andách asi 130 kilometrů západně od kolumbijské metropole Bogoty,...
Rajchl obvinil aktivisty, že pronásledují jeho dceru. Chtějí zveřejnit intimní video
Poslanec za SPD a předseda strany PRO Jindřich Rajchl podal trestní oznámení na aktivisty pod...
Duku na pohřbu uctili prezidenti i herci. Na Hradě zněl zvon Zikmund, proletěla letadla
V katedrále sv. Víta na Pražském hradě se veřejnost, církev i představitelé státu rozloučili s...
Budou platit všichni, vzkazuje Rajchl a chystá žaloby. Zvažoval konec v politice
Poslanec SPD a předseda strany PRO Jindřich Rajchl prohlásil, že hodlá zažalovat platformu pro...
Trochu jsme se vrátili do čipové krize, jde o politické rozhodnutí, říká šéf Toyoty Kiml
Premium V pátek 31. října sjel z linek automobilky Toyota Motor Manufacturing Czech Republic poslední vůz...
Nechtěla platit, odmítli jí léčbu. Vynucovaných poplatků v ordinacích přibývá
Premium Je těhotná a s blížícím se termínem porodu ji stále víc bolí záda. Dostala poukaz na fyzioterapii...
Výdejní boxy rostou nevídaným tempem, kapacita stále nestačí, říká průzkum
Zájem o výdejní a podací boxy roste za poslední dva roky takovým tempem, že dopravci nestíhají...
Rusové mají svůj hit na hubnutí. Lék má ovšem velmi nebezpečné vedlejší účinky
Premium Po vzoru obřího úspěchu dánského přípravku na zázračné hubnutí Ozempic mají i Rusové svou pilulku...
- Počet článků 44
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2004x
Jsem zaměstnancem jedné ze tří největších firem na světě a u toho se intenzivně zabývám exotickou, donedávna oficiálně "nepřátelskou" zemí. Studuji její moderní dějiny v doktorandském studijním programu a jako správný ekonomický kaskadér jsem vydala učebnici libozvučného indoevropského jazyka, kterým se tam mluví, tedy perštiny.
Mám ráda odvážné lidi, sarkasmus a dobrou skotskou. Bez ledu prosím. A dvojitou. Dnešní doba si to tak nějak žádá.



















